A ХРИСТОС ?

Неотдавна воден от пастирската си отговорност се обърнах към духовните си чеда, читателите на монастирския сайт, а също така и към високопреосвещените архиереи на Българската Православна Църква с предупреждението, че под маската на "старостилен църковен календар" сред нашата Църква се прави пропаганда на разкола.

 

Моето обръщение предизвика отговор от разпространителите на разколническата съблазън в един от "истински" православните интернет-сайтове. Не съм настроен да влизам в спорове, но ще използвам случая, за да кажа още няколко думи по темата.

 

Не съм аз човекът, който ще определи коя ерес е по-страшна: арианството или несторианството, или кой разкол е по-пагубен - донатисткият или старообрядческият. Знам едно: всички те водят до погибел. Същият гибелен път са поели хората, издали "светоотеческия" календар за 2019г. - и не за това, че не защитават църковната правда, а заради напълно сбърканите им духовни ориентири. В своята полемика с новостилците и икуменистите те отдавна напуснаха и догматичното, и каноничното поле на Православието. Вместо св.Евангелие те предлагат на своите последователи някаква "християнска" кабала, в която Великия Индиктион придобива сотириологично значение, а Божията благодат бива поставяна в зависимост от числа и дати.

 

В едно доста дълго изложение, което прилича на тези, с които едни старостилни разколници доказват защо други като тях са безблагодатни и „неправилни“, те ме упрекват в голословие. Изобилието на цитати обаче не прави техния отговор обоснован, защото всичко, което са написали, е извън координатите на св.Евангелие. Нещо повече, апологетите на разкола са употребили над 5500 думи. Собствено за Христос те говорят само веднъж, цитирайки Мат.7:1. Само веднъж, разбирате ли, братя и сестри! Това е тяхната "проповед". Това е и техния проблем: Христос не им трябва. Нужни са им обряди, предания на старците, забрани и, разбира се, букви, колкото се може повече букви. Христос не им е нужен, за Него те не говорят.

 

Спасителят ни учи: "Изследвайте Писанията, защото вие мислите чрез тях да имате живот вечен: И те са, които свидетелствуват за Мене." (Йн.5:39) И тъй, какво казва нашият Спасител и Господ, Богочовека Иисус Христос за календара в Своето Слово - св.Евангелие?

 

Нищо.

 

Е как така, за това, което вие поставяте като крайъгълен камък на вашата проповед, това, за което изхабихте само в една малка статийка цели 5500 думи, Христос не казва нищо? Това, за което плашите наивните миряни, че е условие за тяхното спасение, за него в св.Евангелие - нищо!!!

 

Да видим тогава какво проповядват Неговите ученици - Боговдъхновените св.апостоли, относно спасителното значение на календара? "И тъй, никой да ви не осъжда за ядене, или пиене, или за някой празник или новомесечие, или събота." (Кол.2:16) Ама как така, та нали Сам Господ им заповяда: "И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал"(Мат.28:19-20). При това изрично Господне повеление „да пазят всичко“, как така св.апостоли не казват нищо за календара в своите послания, освен „никой да ви не осъжда за някой празник“? Може би заедно с Мойсей и Илия трябва да слязат още веднъж, извънредно, на земята, та да си закупят от вашето календарче, за да не си останат невежи???

 

И като стана въпрос за пророци, ето какво Господ е казал за подобно на вашето отношение към календара: "Новомесечия, съботи и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие - и празнуване! Душата Ми мрази вашите новомесечия и вашите празници: те са бреме за Мене, тежко Ми е да ги нося." (Ис.1:13-14)

 

Какво постановяват св.Вселенски и Поместни събори за календара?

 

От Свещеното Предание ни е известно, че за да се уеднакви времето за празнуване на Христовото Възкресение за цялата Църква, Първият Вселенски Събор в гр.Никея през 325г. е приел четири правила, а именно:

 

1. Пасхата да се празнува след пролетното равноденствие;

2. Пасхата да се празнува след първото пълнолуние, след като се изпълни горното условие;

3. Пасхата да се празнува винаги в неделния ден;

4. Ако в този неделен ден се падне юдейската пасха, Възкресението Христово да се празнува на следващата неделя, т.е. след още 7 дни.

 

И толкова!

 

Днес някои дръзват да тълкуват от себе си, че целта на св.Отци от Първия Вселенски Събор била не едновременното празнуване на Великден от християните, а непременното празнуване на Великден след юдейската пасха. Това е изместване на акцента от главното - едновременното празнуване на Пасхата от всички християни, към второстепенното - християните да празнуват отделно (по време) от юдеите.

 

Целта на това свободно тълкувание е да се направи дявола по-черен, отколкото е. С други думи, да преувеличим отстъпленията на римокатолиците. Защото повод за реформата на папа Григорий XIII е природният факт, че поради изоставането на юлианския календар винаги, когато пролетното пълнолуние се падне между астрономическото равноденствие и датата 22 март по стар стил, второто условие от горепосочените четири бива нарушавано. Папските астрономи решили да "изправят" тази неточност и изпаднали в друга - започнало нарушаване на четвъртото условие. Всичко това обаче само още един път ни убеждава в едно: колко немощен е човек. И нищо повече. Смятат ли моите опоненти римокатолицизмът за "по-спасителен", когато е ползвал юлиянския календар? Не мисля.

 

Авторите на злополучното "светоотеческо" календарче за 2019г. имат един психологически проблем - фиксацията върху обряда, обичая. Те говорят за това, че дори Бог е послушен към Созиген Александрийски и Гай Юлий Цезар и прави чудеса само по тяхния календар. На мен пък ми се струва, че река Йордан обръща течението си и облакът покрива Тавор тогава, когато православните християни празнуват Богоявление и Преображение, а не на датите 6 януари и 6 август от календара на Созиген и Цезар. Нали разбирате разликата?

 

Моите опоненти ме обвиняват в това, че изказвам собственото си мнение. Да, уважаеми, точно това и правя. Пиша си името в края на текста, който публикувам. Казвам това, което ми диктува християнската ми съвест и не се нуждая от смокинови листа. Вие също изказвате собственото си мнение, но свенливо лукаво го прикривате зад изречения на светии, най-често изтръгнати от контекста не просто на тяхното учение, но и въобще на тяхния живот. Нещо повече, във вашето очевидно твърде богато въображение светците влизат в спор един с друг: докато св.патр.Тихон утвърждава, че "реформирането на църковния календар по принцип е възможно", свт.Серафим Софийски категорично отсича, че "такова пренебрежително отношение към календара е недопустимо"! На кой от двамата да вярваме, според вас?

 

На първо място следва да отговорите на въпроса, поставяте ли знак за равенство между святост и непогрешимост?

 

Вие, ловките манипулатори и поробители на човешките души, ме обвинявате в недобросъвестност. Отговорете тогава, защо за вас свт.Николай Велимирович е авторитет, когато уж твърди, че новостилните църкви са схизматични, а не е авторитет, когато казва, че преп.Силуан Атонски е светец? А знаете ли какво е казал свт.Николай Велимирович за "великия вожд на германския народ" Адолф Хитлер? Приемате ли го за боговдъхновена истина, изречена от светия?

 

На второ място е редно да признаете: вярвате ли в Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква?

 

Щом твърдите, че смяната на календара е довела до разкол, кажете ясно на всички: КОЯ е тази Една, Свята, Съборна и Апостолска Църква? Тази по нов или тази по стар стил? Всъщност колко точно църкви по стар стил има? И колко Синода? На кого да вярваме? На Вас? На Вас???

 

Не аз имам лошо отношение към БПСЦ, а вие, драги. Аз не принадлежа към нея, защото макар и в миналото да съм бил единомислен с еклезиологията на нейния предстоятел, днес не съм. По съвест не мога да бъда част от БПСЦ. А вие, ако имахте съвест, нямаше да се преструвате на наши събратя, за да разхищавате паството на Българската Патриаршия и да се ползвате от благинките на "каноничността", за която всъщност пет пари не давате. В битността си на член на Съвета за развите на манастирите към Софийска епархия станах свидетел на толкова много документално доказани канонични безобразия, вършени все от старостилци, че се убедих: вие познавате само два канона - 10 Апостолско правило и 15 правило на Двукратния събор. Всичко останало за вас е без значение.

 

В деня, в който пиша това, служебно ми се наложи да разговарям по телефона с една игумения от далечен Узбекистан, ставайки за пореден път неволен свидетел на остап-бендеровщината на вашите старостилни последователи.

 

Самият ви отговор, впрочем, започва с лъжа още в своето заглавие. Аз апологет на новия стил няма да стана, но това не значи, че няма да изобличавам вашата старостилна кабала.

 

Моля ви, започнете от Десетте Божии Заповеди и св.Евангелие, и едва тогава пишете по 5500 думи на теми като календара или обрядите.

 

Архмандрит Никанор

Игумен на Църногорския монастир

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече