На поклонение в Света гора-ден първи

От 2 март братя от Църногорския манастир заедно с миряни - приятели на манастира, сме на поклонение на Света гора по покана на игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей. 
Сутринта рано в съботния ден се качихме на бързото корабче Μικρά Αγία Άννα и в 9 часа вече бяхме на пристанището Дафни. Оттам с автомобил, любезно предоставен ни от келиоти от Великата Лавра, се придвижихме до сградите на каноничния манастир Есфигмен, разположени в Карея. След настаняването и срещата с игумена архимандрит Вартоломей, с негово благословение групата се отправи на поклонение из обителите на Света гора.
Във Ватопедския манастир имахме възможността да се поклоним на пречестния пояс на Св.Богородица и на пречестната глава на свт. Йоан Златоуст, както и на чудотворните Богородични икони, с които манастирът е известен. В лявата страна на притвора, където неотдавна е правена реставрация на стенописите, с радост разчетохме имената на ктитори на св.обител от XVIII в., сред които Вълко, Стойко, Добринка - свидетелство за нявгашното благочестие на нашия народ.
В келията Маруда, недалеч от Карея, имахме възможността да се поклоним на църквата "Рождество Богородично", строена през 1653 г., както и на редки и ценни икони, датиращи от XVв. Богатите дарове по някои от иконите недвусмислено свидетелстваха за чудодейни изцеления и чути просби. Особено благодатна бе и беседата с благия старец Макарий, настоятел на келията. Произходът му е от черноморския град Пиргос, който за нас българите е добре познатият ни Бургас. По повод на изкушенията, с които в последно време се сблъскват православните християни, старецът напомни, че за всички ни спасително убежище е простотата в Христос и посочи опасността различни "съображения" и "приоритети" да ни отдалечат от главната задача на нашия живот: да бъдем подражатели на светиите, както са те на Христос. Геронда Макарий се поинтересува от живота на Църногорския манастир.
В манастира Иверон се поклонихме на чудотворната икона на Божията Майка "Вратарница" и се благословихме от игумена архимандрит Натанаил, който се зарадва на нашето посещение и изрази задоволството си от това, че осветеното лично от него копие на Иверската икона на Божията майка служи за благословение и покров на вярващите от Софийска епархия в скита "Св.Пантелеймон".
В келията "Св.Евстатий", известна и като Милопотамос, бяхме посрещнати от монах Йоаким, който ни заведе да се поклоним в църквата, а след това ни покани в празничния архондарик, където бяхме нагостени с продукция от скита: чашка гроздова ракия и сладко от череши. Малко известен е фактът, че възобновител и ктитор на келията е Варненският митрополит Йоаким от Цариградската патриаршия, който на два пъти заема патриаршеския престол. В беседата с нас отец Йоаким изказа опасенията си, че за православните християни предстоят трудни времена, но всеки, който се уповава на Христос с чисто и нелукаво сърце, няма да се поправи.
Вечернята слушахме в манастира Есфигмен. По-късно, пред внушителна група поклонници от гр.Лерин, архимандрит Никанор направи кратка проповед с благословението на игумена-домакин. Отец Никанор посочи, че в настоящата сложна ситуация православните християни трябва да се стремят да избягват различните съблазни, породени от нецърковни пристрастия. Той даде за пример заблудата на зилотите, които като че не разбират, че само Църквата е безгрешна, докато отделните йерарси могат да грешат. Техните грешки обаче с времето Църквата изправя. Зилотите пък търсят безгрешни хора да ги ръководят, като по този начин се уподобяват на римокатолиците, които считат своя папа за непогрешим. Затова днес трябва да проявяваме търпение,  и да стоим в единството на Църквата, която е "стълб и крепило на истината", като се ръководим само и единствено от Христовото учение. Архимандрит Никанор припомни на множеството печалния пример на римския папа, който - възгордян и замаян от мощта на своята поместна църква, скъса общението си с останалите патриаршии и в резултат на това изпадна в множество пагубни заблуди. Всички трябва да проявяваме търпение и да се молим Христос като Глава на Църквата да я запази в единомислие и мир.


Архимандрит Никанор - игумен

 

Календар
май
П В С Ч П С Н
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
01-05 * Светла сряда. Св. прор. Йеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара Грузинска (Блажи се)
02-05 * Светли четвъртък. Св. цар Борис-Михаил. Св. Атанасий Велики
03-05 * Светли петък. Живоприемни източник. Св. мчци Тимотей и Мавра. Преп. Петър, еп. Аргоски чудотворец
04-05 * Светла събота. Св. прпмчца Пелагия
05-05 ✝ 2 Неделя след Пасха Томина. Св. вмчца Ирина. Преп. Иеракс Египетски.
06-05 ✝ Св. вмчк Георги Победоносец. Св. прав. Иов Многострадални (Гергьовден) Света София Премъдрост Божия
07-05 Св. мчк Акакий. Св. Авив, еп. Некрески
08-05 * Св. ап. и ев. Йоан Богослов. Преп. Арсений Велики
09-05 * Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор. Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Събор на св. Новоселски мъченици
10-05 * Св. ап. Симон Зилот. Възстановяване на Българската патриаршия
11-05 ✝ Св. равноапостолни Методий и Кирил. Св. свщмчк Мокий (Отдание на Томина неделя)
12-05 ✝ 3 Неделя след Пасха на св. Мироносици. Св. Епифаний, еп. Кипърски и св. Герман, патриарх Константинополски. Св. свщмчк Ермоген, патр. Московски.
13-05 Св. мчца Гликерия девица. Св. мчк Лаодикий
14-05 Св. Исидор. Св. мчк Йоан Български. Св. мчк Райко Шуменски
15-05 Преп. Пахомий Велики. Св. Ахилий, еп. Лариски
16-05 Преп. Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Св. Сава"
17-05 * Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски. Събор на св. Баташки мъченици
18-05 Св. мчци Теодот Анкирски, Петър и др.
19-05 ✝ 4 Неделя след Пасха на Разслабления. Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, свщмчци Менандър и др.
20-05 Св. мчк Талалей. Св. Лидия
21-05 * Св. велики царе равноапостоли Константин и Елена
22-05 * Преполовение. Св. мчк Василиск. Св. мчк Йоан-Владимир, княз Български чудотворец
23-05 Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова
24-05 Преп. Симеон Дивногорски. Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост (Молебен)
25-05 * 3-то намиране честната глава на св. Йоан Кръстител.
26-05 ✝ 5 Неделя след Пасха на Самарянката. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови.
27-05 Св. свщмчк Терапонтий. Св. мчк Терапонтий Софийски
28-05 Преп. Никита, еп. Халкидонски. Преп. Софроний Български
29-05 Св. Александър, патр. Александрийски. Мчца Теодосия девица
30-05 Преп. Исакий Далматски. Св. Емилия
31-05 Св. ап. Ермий. Св. мчк Ермей