На поклонение в Света гора-ден първи

От 2 март братя от Църногорския манастир заедно с миряни - приятели на манастира, сме на поклонение на Света гора по покана на игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей. 
Сутринта рано в съботния ден се качихме на бързото корабче Μικρά Αγία Άννα и в 9 часа вече бяхме на пристанището Дафни. Оттам с автомобил, любезно предоставен ни от келиоти от Великата Лавра, се придвижихме до сградите на каноничния манастир Есфигмен, разположени в Карея. След настаняването и срещата с игумена архимандрит Вартоломей, с негово благословение групата се отправи на поклонение из обителите на Света гора.
Във Ватопедския манастир имахме възможността да се поклоним на пречестния пояс на Св.Богородица и на пречестната глава на свт. Йоан Златоуст, както и на чудотворните Богородични икони, с които манастирът е известен. В лявата страна на притвора, където неотдавна е правена реставрация на стенописите, с радост разчетохме имената на ктитори на св.обител от XVIII в., сред които Вълко, Стойко, Добринка - свидетелство за нявгашното благочестие на нашия народ.
В келията Маруда, недалеч от Карея, имахме възможността да се поклоним на църквата "Рождество Богородично", строена през 1653 г., както и на редки и ценни икони, датиращи от XVв. Богатите дарове по някои от иконите недвусмислено свидетелстваха за чудодейни изцеления и чути просби. Особено благодатна бе и беседата с благия старец Макарий, настоятел на келията. Произходът му е от черноморския град Пиргос, който за нас българите е добре познатият ни Бургас. По повод на изкушенията, с които в последно време се сблъскват православните християни, старецът напомни, че за всички ни спасително убежище е простотата в Христос и посочи опасността различни "съображения" и "приоритети" да ни отдалечат от главната задача на нашия живот: да бъдем подражатели на светиите, както са те на Христос. Геронда Макарий се поинтересува от живота на Църногорския манастир.
В манастира Иверон се поклонихме на чудотворната икона на Божията Майка "Вратарница" и се благословихме от игумена архимандрит Натанаил, който се зарадва на нашето посещение и изрази задоволството си от това, че осветеното лично от него копие на Иверската икона на Божията майка служи за благословение и покров на вярващите от Софийска епархия в скита "Св.Пантелеймон".
В келията "Св.Евстатий", известна и като Милопотамос, бяхме посрещнати от монах Йоаким, който ни заведе да се поклоним в църквата, а след това ни покани в празничния архондарик, където бяхме нагостени с продукция от скита: чашка гроздова ракия и сладко от череши. Малко известен е фактът, че възобновител и ктитор на келията е Варненският митрополит Йоаким от Цариградската патриаршия, който на два пъти заема патриаршеския престол. В беседата с нас отец Йоаким изказа опасенията си, че за православните християни предстоят трудни времена, но всеки, който се уповава на Христос с чисто и нелукаво сърце, няма да се поправи.
Вечернята слушахме в манастира Есфигмен. По-късно, пред внушителна група поклонници от гр.Лерин, архимандрит Никанор направи кратка проповед с благословението на игумена-домакин. Отец Никанор посочи, че в настоящата сложна ситуация православните християни трябва да се стремят да избягват различните съблазни, породени от нецърковни пристрастия. Той даде за пример заблудата на зилотите, които като че не разбират, че само Църквата е безгрешна, докато отделните йерарси могат да грешат. Техните грешки обаче с времето Църквата изправя. Зилотите пък търсят безгрешни хора да ги ръководят, като по този начин се уподобяват на римокатолиците, които считат своя папа за непогрешим. Затова днес трябва да проявяваме търпение,  и да стоим в единството на Църквата, която е "стълб и крепило на истината", като се ръководим само и единствено от Христовото учение. Архимандрит Никанор припомни на множеството печалния пример на римския папа, който - възгордян и замаян от мощта на своята поместна църква, скъса общението си с останалите патриаршии и в резултат на това изпадна в множество пагубни заблуди. Всички трябва да проявяваме търпение и да се молим Христос като Глава на Църквата да я запази в единомислие и мир.


Архимандрит Никанор - игумен

 

Календар
юли
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
01-07 ✝ 5 Неделя след Петдесетница. Св. безсребреници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец       ◑
02-07 Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна
03-07 Св. мчк Иакинт. Св. Анатолий
04-07 Св. Андрей, архиепископ Критски. Св. Марта
05-07 * Преп. Атанасий Атонски. Преп. Сергий, Радонежки чудотворец
06-07 Преп. Сисой Велики. Св. свщмчк Валентин, презвитер Римски
07-07 * Св. вмчца Неделя. Преп. Тома Малейски и Акакий Синайски
08-07 ✝ 6 Неделя след Петдесетница. Св. вмчк Прокопий. Преп. Теофил Мироточиви (Македонски)
09-07 Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски       ◯
10-07 Св. 45 мчци в Никопол Арменски
11-07 * Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. равноап. княгиня Олга. Преп. Никодим Албански
12-07 Св. мчци Прокъл и Иларий. Св. праведна Вероника
13-07 Събор на св. архангел Гавриил. Преп. Стефан Саваит
14-07 Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец
15-07 ✝ 7 Неделя след Петдесетница ¬ на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Св. мчци Кирик и Юлита. Св. равноап. княз Владимир
16-07 Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски       ◐
17-07 * Св. вмчца Марина
18-07 Св. мчк Иакинт в Амастрида. Св. мчк Емилиан Доростолски
19-07 Преп. Макрина. Преп. Дий
20-07 ✝ Св. прор. Илия (Илинден) (Разрешава се риба)
21-07 Преп. Симеон, юродив заради Христа. Преп. Йоан. Св. прор. Иезекиил
22-07 ✝ 8 Неделя след Петдесетница. Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
23-07 Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий Равенийски       ⚫
24-07 Св. вмчца Христина
25-07 * Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия девица
26-07 Св. свщмчк Ермолай и другарите му. Св. прпмчца Параскева
27-07 * Св. вмчк Пантелеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски
28-07 Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен
29-07 ✝ 9 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Калиник. Св. свщмчк Висарион Смоленски
30-07 Св. апли от 70-те Сила, Силуан и другарите им       ◑
31-07 Св. праведен Евдоким Кападокийски. (Богородични заговезни)