Тържествен водосвет в Пещерския манастир

С тържествен водосвет, състоял се на 6 юли 2019 г.  се ознаменува приключването на първи етап от обновлението в Пещерския манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" Молитвеното последование с благословение от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, оглави викарият на Софийския митрополит  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.  С него съслужиха игуменът  на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, изпълняващият длъжността игумен на Пещерския манастир протойерей Константин Стойчев,  свещеник Михаил Станкович от Брезник, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Захари. В храма  молитвено присъстваха областният управител на Перник  Ирена Соколова, кметовете  на община Земен Димитър Сотиров и на село Пещера  Стефан Евтимов, представители на бизеса от региона, много миряни. Част от тях дойдоха с организирания от сдружение "Краищенско Светогорие" еко поход „По стъпките на мрачката грамота” от селото до светата, водени от управителя на сдружението Весела Балрбукова.
По нейна идея и със съдействието на местната власт в хама беше донесена каменна икона на св. Николай, някога стояла над входа на църквата, а сега съхранявана като ценност в Регионалния исторически музей в Перник.

 
Сред гостите беше и роденият в с. Пещера Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, който подари за храма икона на св. Никола.

 

С особено силни впечатления от този ден ще остане и 10-годишният племеник на Ирена Соколова Никола, който живее със семействато си в САЩ. 

 

Ето мигове от Многолетствието в края на богослежението: 

 

 


 „Радвам се, че днес сме тук да благодарим на Бога за великите Му благодеяния, че изпраща Свои хора, които да се потрудят за въздигането и възкресяването на светите обители, да благодарим със своето присъствие и благословение на всички онези, които са допринесли това обновление да бъде факт. Нека бъде честито и благословено това освещение на храма и на всички придобивки в дворите на тази света обител, да бъде за радост и утеха на всички, за духовно въздигане на този регион и на нашия народ. Така епископ Поликарп отправи думи на благодарност в своето слово в края на богослужението. Той припомни, че  доброто сътрудничество, диалог, подкрепа и дейност от страна на духовенството, областният управител, общините и кметовете от област Перник, множество духовни средища са възобновени за духовен живот, където всеки пожелал може да намери утеха, подкрепа и усамотение.
„Благодаря на фирмата, която се потруди проектът да бъде изпълнен блестящо този проект. Всички виждаме това, което е направено. Изказвам особена благодарност на госпожа Соколова за нейната грижа, подкрепа и подпомагане. Много може да се каже за това, което тя е правила, прави и се надявам да продължава да прави с любов.”, каза още епископ Поликарп. Той  насочи вниманието и къмизписаната върху иконостаса 1899 г. , което означава , че се навършват 120 години от обновлението на светата обител.

 

 


В отговор на словото на епископ  Поликарп архимандрит  Никанор изрази дълбока и искрена благодарност към Светейшия Български Патриарх  Неофит   за обновлението на множество храмове и манастири, както и на Негово Преосвещенство викариен епископ Поликарп за неуморните трудове и множеството благолепните и прекрасни богослужби.  „Със сугубата Апостолска благодат Вие по един невидим начин помагате на всички нас да възрастваме духовно, помагате за духовното възраждане и пробуждане на региона", каза о. Никанор. Той  благодари и за всестранната помощ и подкрепа от страна на Софийска Митрополия и подчета значимата роля на новите лица в администрацията на  митрополията, които  през последните  години с особена  грижа изпълняват своя дълг и отговорност пред Църквата и народа.

 

 

Епископ Поликарп лично благослови и поръси със светена вода всички присъстващи във възобновената манастирска обител,

По традиция специалните гости  бяха посрещнати с  хляб, сол и мед.

 

 

На всички присъстващи на паметното събитие беше раздадено благословено ястие, осигурено от Васил Николов, собственик на компанията .за млечни еко продукти "Земенея". 

 

 

Празникът продължи в центъра на село Пещера с Шестия  фолклорен събор – конкурс за сватбената обредност, който започна с благословението на епископ Поликарп.  В своето слово той  изрази своята благодарност на организаторите и пожела Бог да благослови трудовете им и „…Както сме се събрали, за да открием заедно 6-тото издание на фолклорния събор, така след време да открием и 60-тото му издание под покрова на св. Димитрий и св. Николай Мирликийски Чудотворец за радост и утеха на всички и за предаването на нашата вяра, бит, култура и традиция на идните поколения.“

 


За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече