Тържествен водосвет в Пещерския манастир

С тържествен водосвет, състоял се на 6 юли 2019 г.  се ознаменува приключването на първи етап от обновлението в Пещерския манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" Молитвеното последование с благословение от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, оглави викарият на Софийския митрополит  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.  С него съслужиха игуменът  на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, изпълняващият длъжността игумен на Пещерския манастир протойерей Константин Стойчев,  свещеник Михаил Станкович от Брезник, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Захари. В храма  молитвено присъстваха областният управител на Перник  Ирена Соколова, кметовете  на община Земен Димитър Сотиров и на село Пещера  Стефан Евтимов, представители на бизеса от региона, много миряни. Част от тях дойдоха с организирания от сдружение "Краищенско Светогорие" еко поход „По стъпките на мрачката грамота” от селото до светата, водени от управителя на сдружението Весела Балрбукова.
По нейна идея и със съдействието на местната власт в хама беше донесена каменна икона на св. Николай, някога стояла над входа на църквата, а сега съхранявана като ценност в Регионалния исторически музей в Перник.

 
Сред гостите беше и роденият в с. Пещера Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, който подари за храма икона на св. Никола.

 

С особено силни впечатления от този ден ще остане и 10-годишният племеник на Ирена Соколова Никола, който живее със семействато си в САЩ. 

 

Ето мигове от Многолетствието в края на богослежението: 

 

 


 „Радвам се, че днес сме тук да благодарим на Бога за великите Му благодеяния, че изпраща Свои хора, които да се потрудят за въздигането и възкресяването на светите обители, да благодарим със своето присъствие и благословение на всички онези, които са допринесли това обновление да бъде факт. Нека бъде честито и благословено това освещение на храма и на всички придобивки в дворите на тази света обител, да бъде за радост и утеха на всички, за духовно въздигане на този регион и на нашия народ. Така епископ Поликарп отправи думи на благодарност в своето слово в края на богослужението. Той припомни, че  доброто сътрудничество, диалог, подкрепа и дейност от страна на духовенството, областният управител, общините и кметовете от област Перник, множество духовни средища са възобновени за духовен живот, където всеки пожелал може да намери утеха, подкрепа и усамотение.
„Благодаря на фирмата, която се потруди проектът да бъде изпълнен блестящо този проект. Всички виждаме това, което е направено. Изказвам особена благодарност на госпожа Соколова за нейната грижа, подкрепа и подпомагане. Много може да се каже за това, което тя е правила, прави и се надявам да продължава да прави с любов.”, каза още епископ Поликарп. Той  насочи вниманието и къмизписаната върху иконостаса 1899 г. , което означава , че се навършват 120 години от обновлението на светата обител.

 

 


В отговор на словото на епископ  Поликарп архимандрит  Никанор изрази дълбока и искрена благодарност към Светейшия Български Патриарх  Неофит   за обновлението на множество храмове и манастири, както и на Негово Преосвещенство викариен епископ Поликарп за неуморните трудове и множеството благолепните и прекрасни богослужби.  „Със сугубата Апостолска благодат Вие по един невидим начин помагате на всички нас да възрастваме духовно, помагате за духовното възраждане и пробуждане на региона", каза о. Никанор. Той  благодари и за всестранната помощ и подкрепа от страна на Софийска Митрополия и подчета значимата роля на новите лица в администрацията на  митрополията, които  през последните  години с особена  грижа изпълняват своя дълг и отговорност пред Църквата и народа.

 

 

Епископ Поликарп лично благослови и поръси със светена вода всички присъстващи във възобновената манастирска обител,

По традиция специалните гости  бяха посрещнати с  хляб, сол и мед.

 

 

На всички присъстващи на паметното събитие беше раздадено благословено ястие, осигурено от Васил Николов, собственик на компанията .за млечни еко продукти "Земенея". 

 

 

Празникът продължи в центъра на село Пещера с Шестия  фолклорен събор – конкурс за сватбената обредност, който започна с благословението на епископ Поликарп.  В своето слово той  изрази своята благодарност на организаторите и пожела Бог да благослови трудовете им и „…Както сме се събрали, за да открием заедно 6-тото издание на фолклорния събор, така след време да открием и 60-тото му издание под покрова на св. Димитрий и св. Николай Мирликийски Чудотворец за радост и утеха на всички и за предаването на нашата вяра, бит, култура и традиция на идните поколения.“

 


За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече