Тържествен водосвет в Пещерския манастир

С тържествен водосвет, състоял се на 6 юли 2019 г.  се ознаменува приключването на първи етап от обновлението в Пещерския манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" Молитвеното последование с благословение от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, оглави викарият на Софийския митрополит  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.  С него съслужиха игуменът  на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, изпълняващият длъжността игумен на Пещерския манастир протойерей Константин Стойчев,  свещеник Михаил Станкович от Брезник, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Захари. В храма  молитвено присъстваха областният управител на Перник  Ирена Соколова, кметовете  на община Земен Димитър Сотиров и на село Пещера  Стефан Евтимов, представители на бизеса от региона, много миряни. Част от тях дойдоха с организирания от сдружение "Краищенско Светогорие" еко поход „По стъпките на мрачката грамота” от селото до светата, водени от управителя на сдружението Весела Балрбукова.
По нейна идея и със съдействието на местната власт в хама беше донесена каменна икона на св. Николай, някога стояла над входа на църквата, а сега съхранявана като ценност в Регионалния исторически музей в Перник.

 
Сред гостите беше и роденият в с. Пещера Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, който подари за храма икона на св. Никола.

 

С особено силни впечатления от този ден ще остане и 10-годишният племеник на Ирена Соколова Никола, който живее със семействато си в САЩ. 

 

Ето мигове от Многолетствието в края на богослежението: 

 

 


 „Радвам се, че днес сме тук да благодарим на Бога за великите Му благодеяния, че изпраща Свои хора, които да се потрудят за въздигането и възкресяването на светите обители, да благодарим със своето присъствие и благословение на всички онези, които са допринесли това обновление да бъде факт. Нека бъде честито и благословено това освещение на храма и на всички придобивки в дворите на тази света обител, да бъде за радост и утеха на всички, за духовно въздигане на този регион и на нашия народ. Така епископ Поликарп отправи думи на благодарност в своето слово в края на богослужението. Той припомни, че  доброто сътрудничество, диалог, подкрепа и дейност от страна на духовенството, областният управител, общините и кметовете от област Перник, множество духовни средища са възобновени за духовен живот, където всеки пожелал може да намери утеха, подкрепа и усамотение.
„Благодаря на фирмата, която се потруди проектът да бъде изпълнен блестящо този проект. Всички виждаме това, което е направено. Изказвам особена благодарност на госпожа Соколова за нейната грижа, подкрепа и подпомагане. Много може да се каже за това, което тя е правила, прави и се надявам да продължава да прави с любов.”, каза още епископ Поликарп. Той  насочи вниманието и къмизписаната върху иконостаса 1899 г. , което означава , че се навършват 120 години от обновлението на светата обител.

 

 


В отговор на словото на епископ  Поликарп архимандрит  Никанор изрази дълбока и искрена благодарност към Светейшия Български Патриарх  Неофит   за обновлението на множество храмове и манастири, както и на Негово Преосвещенство викариен епископ Поликарп за неуморните трудове и множеството благолепните и прекрасни богослужби.  „Със сугубата Апостолска благодат Вие по един невидим начин помагате на всички нас да възрастваме духовно, помагате за духовното възраждане и пробуждане на региона", каза о. Никанор. Той  благодари и за всестранната помощ и подкрепа от страна на Софийска Митрополия и подчета значимата роля на новите лица в администрацията на  митрополията, които  през последните  години с особена  грижа изпълняват своя дълг и отговорност пред Църквата и народа.

 

 

Епископ Поликарп лично благослови и поръси със светена вода всички присъстващи във възобновената манастирска обител,

По традиция специалните гости  бяха посрещнати с  хляб, сол и мед.

 

 

На всички присъстващи на паметното събитие беше раздадено благословено ястие, осигурено от Васил Николов, собственик на компанията .за млечни еко продукти "Земенея". 

 

 

Празникът продължи в центъра на село Пещера с Шестия  фолклорен събор – конкурс за сватбената обредност, който започна с благословението на епископ Поликарп.  В своето слово той  изрази своята благодарност на организаторите и пожела Бог да благослови трудовете им и „…Както сме се събрали, за да открием заедно 6-тото издание на фолклорния събор, така след време да открием и 60-тото му издание под покрова на св. Димитрий и св. Николай Мирликийски Чудотворец за радост и утеха на всички и за предаването на нашата вяра, бит, култура и традиция на идните поколения.“

 


За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече