Храмов празник в Смиров дол

Храмовият празник на скита на Църногорската света обител  „Св Пантелеймон“  в земенското село Смиров дол беше отбелязан тържествено с всенощно бдение и празнична света Литургия, състояли се на 27 и 28 юли.

Всенощното бдение оглави о. Стефан от Гоце Делчев, а във вечернята молитвено участваше и Негово Пеосвещенство  Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На клира бяха водените от Владимир Симич певци от Сърбия, а в бдението с молитвени песнопения се   включиха и певци под ръководството на о. Владко Тасков от Сандански.

В богослуженията се включиха монасите от братството на Църногорската света обител и гостуващи духовници от други манастири. Йеродякон Захарий и иподяконите братята Петър, Стефан и Виктор помагаха в служението.

След вечернята в събота епископ Поликарп  поздрави игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор с неговия имен ден като прочете специален поздравителен адрес от Негово Светейшество Неофит – Български патриарх и Софийски митрополит.

След светата Литургия архимандрит Никанор произнесе проповедно слово, в което благодари на спомогналите за празника духовници и  други помощници и даде като добър пример за благочестие книгоиздателя о. Василий, о. Тимотей от Балшанския манастир заради техните трудове, както и всеки, който живее по Божиите заповеди.

 

 

 

 

 

В чест на о. Никанор и послучай неговия имен ден псалтите изпяха многолетствие :  

 


 

След богослужението имаше братска трапеза, приготвена под ръководството на о. Леонтий. На трапезата бяха поканени и група поклонници от Сандански, дошли за празника.  

 

 

През целия ден близки на манастира хора поздравяваха игумена с неговия имен ден.

 

Видео от всенощното бдение може да се види ТУК, ТУК и ТУК

 

И от светата Литургия - ТУК , а освещаването на коливото -  ТУК.  

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече