Храмов празник в село Велковци

В деня, когато православната Църква отбелязва празника Успение на света Анна,  в храма в брезнишкото село Велковци, посветен на светица беше отслужена пазнична света Литургия. Богослужението оглави йеромонах Силуан от братството на Църногорската света обител. От ноември 2018 г. той е председател на този обновен храм. На клира бяха братя от манастира, а игуменът му архимандрит Никанор взе молитвено
участие в богослужбата.


В края на св. Литургия йеромонах Силуан произнесе проповедно слово като благодари специално на игумена си, благодарение на когото служи в този храм, както и на събралите в храма хора. На всички той пожела здраве, разум и любов от сърце и душа към Бога.
Осветени бяха донесени от хората хлябове и ястие, приготвено за всички жители на селото.

Изграждането на храма "Св. Анна" е започнало през 30-те години на  миналия век, но дълго време църквата остава недовършена. Чрез проект, финансиран от  Програмата за развитие на селските райони, тя беше доизградена и благоукрасена. Освещаването беше на 10 май 2015 г в  присъствието на премиера Бойко Борисов.

 

 

Повече снимки - ТУК. 

За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече