Близо 7 милиона лева в обновяване на манастири

Близо 7 милиона лева  са инвестирани в ремонт и обновяване на
манастири  и църкви в Пернишко. Средствата са отпуснати безвъзмездно по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. след одобрени проекти.

 

Общо 11 църкви и манастири на територията на област Перник са с подписани договори  с Държавен фонд „Земеделие“ за
безвъзмездно финансиране на обновлението на светите старини. Всичките са със статут на паметници на културата с национално и местно значение.

 
Вече имаше архиерейски богослужения по повод приключване на
обновителните дейности в храм "Св. Петка" в Брезник, в манастира "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева река , в Горноврабчанския
манастир "Възнесение Господне, в манастира "Св. Николай Мирликийски" над земенското село Пещера.

 
На приключване са проектите в Билинския манастир "Св. Архангел
Михаил",    Пенкьовски манастир ′′Св.Петка′′,  храм "Св. вмчк. Димитър Солунски"  в село Ярловци, община Трън,  манастир "Св.Пророк Илия" при село Чепино, община Ковачевци,  Радибошкия манастир  "Св. Троица", Трънския  манастир "Св. Архангел Михаил",    Жаблянски манастир "Св. Йоан Предтеча" .

Възстановителни работи предстоят и в манастира  "Св. Николай Чудотворец - Летни" между брезнишките села Кривонос и Ребро.

 

 

На снимката - манастир "Св. Николай" - с. Пещера

За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече