Манастирите на Краище

На територията на днешната област Перник са съществували общо 50 православни манастира. Много от тях са запазени до ден днешен, а в последните две години в 10 се осъществяват проекти за обновлението им. Това културно и историческо богатство дава възможност за разгръщане на няколко маршрута за поклоннически туризъм - организиран и индивидуален. 

Разходката през манастирите на Краище може да започне с посещение на Земенския манастир, който в момента е поделение на Националния исторически музей, но сред местната общност има желяние държавата да го върне на Българската Православна Църква. 

 
На близо се намира  Пещерският  манастир "Св. Николай",  почетен  с  дарствена грамота - хрисовул от  цар  Йоан-Александър (1 декември 1348 г. ). 


 

По пътя в посока на Брезник и Трън следва новоизграденият манастир "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол, скит на Църногорската света обител. В него поклониците могат да се поклонят на Иверската икона на Пресвета Богородица и на иконата на св. Пантелеймон. 

По-натък, след отклонение от пътя от около 2 км е  сгушеният в прегръдките на Рудина планина Горноврабчански манастир "Свето Възнесение Господне", действащ женски манастир.  
В района е и източаващият благодатни струи на многото си чешми Чепински манастир.
 
Следва величественият нововъзстановен Църногорски манастир със своето лековитото язмо и чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица”.  Манастирът предлага възможност за нощуване. 
Поклонниците могат да посетят още  Радибошкия, Жаблянския, Одранишкият, Пенкьовския, Леворечкия, Трънския, Велиновския, Билинският и Любашкият манастири – цяло съзвездие от уникални паметници на духовния творчески гений на  българите от Пернишкия регион.

В Трън туристите могат да посетят популярния скален параклис на света Петка  и посветената на тази много тачена в Трънския край светица черква, където е един от рядко срещаните образи на св. Терапонтий Софийски. За него се смята, че е бил свещеник в Трън. 
В Брезник, където според легендата някога е бил легендарният Бреза манастир със седем престола, сега за поклонение са отворени напълно обновеният преди няколко години храм-паметник "Св. Георги", посветен на падналите за Родината български войни, както и черквата "Св. Петка", която е призната за паметник с национално значение, но е и действаща. В нея може да се види и изображението на св. Христофор с кучешка глава.
 
С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит понастоящем е в ход програма за ремонт и реставрация на 10  от тези манастири – културно-исторически паметници в района.  С близо 7 милиона лева,  предоставени безвъзмездно  по "Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г." след одобрени проекти и  подписани договори  с Държавен фонд „Земеделие“  се осъществява  обновлението на светите старини. Всичките са със статут на паметници на културата с национално и местно значение.

На снимката - Църногорският манастир

 

За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече