Иконата Всецарица гостува в Искрец

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор от 10 до 18 август копието на ватопедската икона на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир ще гостува в Искрецкия манастир "Свето Успение Богородично". В следобедните часове на 10 август иконата беше тържествено посрещната в манастира, а след това в манастирския храм беше отслужена вечерня.

 
Богослужението оглави игуменът на манастира и архиерейски наместник на Годечка духовна околия архимандрит Януарий.  На клира бяха  неговите духовни чеда от Свиленград Димитър и Юлиан, пристигнали със семействата си специално за случая. В песнопенията помагаше и о. Тодор, председател на храм "Св. Димитър" в Годеч, който вече 35 годи служи вярно на Божията нива, заедно с не по-малко достолепния о. Ангел.

 

Молитвено участие в богослуженито взеха игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор и монахът Иларион от Църногорското братство, както и архимандрит Антим - игумен на манастира "Седемте престола", предстоятелят на столичния храм "Св. Параскева" о. Йоан Чикалов, о. Михаил от храм "св. Йоан Богослов". йеромонах Тимотей от манастира в Балша и други духовници.

 

Сред събралия се в храма за посрещането на иконата и общата молитва народ беше и активно съдействащата на Искрецския манастир и неговия игумен г-жа Людмила Тодорова - управител на Специализираната белодробна болница в "Цар Фердинанд I" в с. Искрец, с чийто двор сега се намира светата обител.

 

В началото на 20-ти век Църквата подарява манастирския двор и други манастирски имоти за нуждите на болницата, построена през 1908 г. след Указ на цар Фердинанд и негово лично дарение.

 

Предполага се, че Искрецкият манастир е основан още през 8-ми или  9-ти век, но за това свидетелстват само местни предания. През 14-ти век е разрушен от османлиите и след запустение е възстановен едва през 17-ти век. Църквата е преизградена през 1602 г. и обновена - през 1834 г., когато  около нея се  сформира монашеска обител, но след няколко десетилетия отново запустява. До църквата се намира единствена по рода си на Балканския полуостров  седмоъгълна постройка на кръщелна-изповедалня, строена през 1856 г. и изцяло изрисувана отвътре. 

 

След богослужението с пастирски слова към пресъстващите се обърна архимандрит Януарий. Наред с благопожеланията той отправи и думи на благодарност за възможността иконата "Всецарица" да гостува в манастира. "Позволете да изкажа своята радост, че  в дворите на тази древле просияла света обител, посветена на Божията Майка можахме да посрещнем нейният чудотворен лик, донесен от Църногорската света обител. Позволете ми да изкажа радостта и благодарността си към Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който даде своя първосветителски богослов, та това празнично събитите да се случи, да дойде този чудотворен лик, за да може от тук да благослови всички вярващи, дошли да се поклонят и докоснат." каза той. 

be">
Архимандрит Никанор също благодари за любезната покана и отправи благопожелания. По думите му това, което сега о. Януарий върши в Искрецкия манастир, не е негова прищявка и хрумване, а самият той служи като оръдие на Божестения промисъл, защото сам Господ и промислил Искрецката света обител отново да заживее в духовен  живот.

19s">

Лични впечатления за два скорошни случая на изцеления след искрени молитви пред иконата на Божията майка Всецарица сподели йеромонах Максим. Той разказа как мъж от Перник получил помощ за изцеление на страдания по кожата, а малкият Йоан, който имал парализа на ръцете, започнал да ги движи свободно. Гостуващите духовници бяха поканени на братска трапеза, където разговорите за духовното развитие на района продължиха, о. Тодор разказа спомени от своя дълголетен подвиг на Божи служител и отправи молитвена благодарност на духовния ефект от събитието.  
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече