Иверската икона на Божията майка гостува в Кюстендил

С благословението на Светейшия Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, в навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил беше посрещнато копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител "Св. Пантелеймон" в земенското село Смиров дол. От 12 до 17 август чедотворният лик на Пресвета Богородица - Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил "Успение Богородично". 

Иконата беше донесена от игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и гостуващия в манастира архимандрит Евтимий от Видинска епархия. Пред храма в Кюстендил тя беше посрещната от предстоятеля му о. Светослав Григоров, местното духовенство и игуменката на Граничкия манастир "Св. Лука" монахиня Фотиния. Сред миряните посрещачи беше и кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов.

Иконата беше пренесена на ръце до отредения в центъра на храма проскинитарий и пред нея беше отслужено кратко молитвено последование. 

 

be">

 

 

 След това Негово Високопреподобие архимандрит Никанор отправи пастирски слова към домакините и миряните и разказа историята на Иверската икона на Божията майка, като подчерта, че това е най-ценната светиня на Света гора - Атон. Той припомни, че самата икона не напуска мястото си на входа на манастира Иверон. Гостуващото в кюстендилския храм нейно копие е осветено в светата Иверска обител лично от нейния игумен архимандрит Натанаил.  Образът на Божията Майка тук на това място да бъде за ваше духовно вдъхновение, да бъде видимо свидетелство за невидимия покров, който Пресвета Богородица  е разпрастряла над този град и това място и разпростира над всеки, който със смирение, с вяра, без колебание и с добро сърце, простил обидите на ближните, пристъпва към нея; свидетелство за невидимото присъствие на Божията Майка сред вас, тук  в навечерието и по време на празника на Нейното Успение,  благопожела архимандрит Никанор.

 

be">


 Отец предстоятелят на храма благодари на игумена на Църногорската света обител за предоставената възможност в Кюстендил да се поклонят на този чудотворен лик на Божията Майка и покани миряните на богуслуженията преди празника и на самия празничен ден. 
Гостите от Църногорската света обител бяха посрещнати на братска трапеза, където присъстваше и кметът на Кюстендил г-н Петър Паунов. С него гостите обсъдиха теми от взаимен интерес, свързани с православието и обучението на децата по религия, което в Кюстендил се осъществява с подкрепата на общината и всяка година около 1000 деца са обхванати в групи за факултативно изучаване на предмета. 
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече