Архиерейска св. Литургия за св. Силуан

 

С архиерейска света Литургия беше отбелязан храмовият празник на новия манастирски манастирски параклис в Църногорската света обител, посветен на преподобния Силуан Атонски. 
На 24 септември 2019 г. с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“, архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир „Успение Богородично“, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий от подворието на Московския патриарх, йеромонах Мардарий, игумен Погановския манастир „Свети Йоан Богослов“, йеромонах Хризостом от светогорския манастир „Есфигмен“, йеромонах Тимотей от манастира „Св. Теодор Стратилат“ край с. Балша, иконом Емилиян Костадинов от храм „Св. прор. Илия“ в кв. Дружба, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Петър Петров от столичния храм „Св. прор. Йеремия“, протойерей Живко Лозанов от храм „Покров Богородичен“, протойерей Людмил Колев, предстоятел на храм „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник, протойерей Борис Котев от храм „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник, свещеник Михаил Станкович, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Брезник, свещеник Йоан Велков от гр. Сандански, йеродякон Захарий от братството на Църногорския манастир, протодякон Александър Нешев и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци от Солун, водени от протопсалт Йоанис Хасандис и от Сърбия, под ръководството на Владимир Симич. Молитвено участие в богослужението взеха голям брой гости от няколко енории, пристигнали със своите духовници. Църногорската света обител, със съдействието на превозваческата и туристическа фирма Бус-Перник  организира и безплатно пътуване от София и Перник за желаещите да станат част от празника. 

В края на светата Литургия бе осветено и благоукрасено коливо с образа на св. Силуан, дар от богослова и църковен сътрудник Невена Моджахед.

В словото си след светата Литургия  епископ Поликарп благодари, благослови и поздрави за празника и за делата на вярата духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, и припомняйки житието на св. Силуан Атонски, призова християните: „Да се вдъхновим да му подражаваме в смирението и в любовта, за да се издигнем със своя молитвен вопъл на достойно място пред Бога. Защото смиреният човек, който се учи на любов, има истинска и съкровена молитва, която го прави да общува с Бога и да бъде част от Неговото Царство още приживе.“

be"> 

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор благодари на Негово Светейшество, на викарния му епископ за голямото старание в служението, на всички съслужещи духовници и гости за благодатното честване на храмовия празник, като се присъедини към пожеланията на Негово Преосвещенство епископ Поликарп с призива: "да изпълним Христовия закон - да живеем в мир и любов към ближния".

Празничната служба завърши с лития до манастирската трапезария, където бяха гостоприемно посрещани с благословена трапеза всички участници в богослужението и поклонници на светата обител.

Празникът продължи и в късния след обяд, когато в салона на Софийската света митрополия беше представена книгата  с беседи и проповеди на архимандрит Вартоломей  "Слова за духовно израстване в Христа", издадена от Църногорския манастир, специално за празника. Гостите на манастира и дошлите на представянето на сборника го получиха като подарък.  

Повече снимки от водосвета, светата Литургия и  редставянето на книгата може да се видят ТУК
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече