На слава в Поганово

На 9 октомври 2019 г., когато Сръбската православна църква н игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и представители на манастирската общност взеха участие в храмовия празник на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" в Сърбия, по покана на неговия игумен о. Мардарий.  Празничната света Литургия оглави игуменът на Суковския манастир "Успение Богородично" архимандрит Никанор. С него наред със сръбските духовници съслужиха и архимандрит Никанор и протойерей Константин Стойчев от България.

Игумен Мардария беше на клира и пастирски напътстваше миряните, изпълнили храма. 

След богослужението около храма имаше лития, извършен беше обредът Панагия - въздигане на хляба с характерната за сръбските храмове традиция питата да се върти и всички хора да обрауват от нея лъчи с ръцете си. Избран беше и нов "кум". Щафетата от Саша от Пирот и неговите близки поеха групата млади мъже, които заедно и обединени помагат за възстановяването и ремонтните работи в манастира. "Кумският венец беше даден на Митко от Чачак. 

Проповедно слово за Божията любов и любовта между човеците произнесе о. Сърбо от Чачак. 

За гостите на празника имаше приготвена богата братска трапеза. Приветствена рез произнесе и о. Мардарий. 

Гостите от България пристигнаха още предната вечер, за да се включат във вечернята преди празника. В много  сърдечна атмосфера след богослужението и трапезата се проведе приятелски разговор между миряните и духовниците. О. Мардарий разказа спомени за годините на своето служение на Бога. 

 

Манастирът в Поганово има и своя слава, както в събрия се казва на празника на светията, избран за  небесен закрилник, и на 21 май. 

 

Повече снимки от празника може да се видят ТУК. 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече