На слава в Поганово

На 9 октомври 2019 г., когато Сръбската православна църква н игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и представители на манастирската общност взеха участие в храмовия празник на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" в Сърбия, по покана на неговия игумен о. Мардарий.  Празничната света Литургия оглави игуменът на Суковския манастир "Успение Богородично" архимандрит Никанор. С него наред със сръбските духовници съслужиха и архимандрит Никанор и протойерей Константин Стойчев от България.

Игумен Мардария беше на клира и пастирски напътстваше миряните, изпълнили храма. 

След богослужението около храма имаше лития, извършен беше обредът Панагия - въздигане на хляба с характерната за сръбските храмове традиция питата да се върти и всички хора да обрауват от нея лъчи с ръцете си. Избран беше и нов "кум". Щафетата от Саша от Пирот и неговите близки поеха групата млади мъже, които заедно и обединени помагат за възстановяването и ремонтните работи в манастира. "Кумският венец беше даден на Митко от Чачак. 

Проповедно слово за Божията любов и любовта между човеците произнесе о. Сърбо от Чачак. 

За гостите на празника имаше приготвена богата братска трапеза. Приветствена рез произнесе и о. Мардарий. 

Гостите от България пристигнаха още предната вечер, за да се включат във вечернята преди празника. В много  сърдечна атмосфера след богослужението и трапезата се проведе приятелски разговор между миряните и духовниците. О. Мардарий разказа спомени за годините на своето служение на Бога. 

 

Манастирът в Поганово има и своя слава, както в събрия се казва на празника на светията, избран за  небесен закрилник, и на 21 май. 

 

Повече снимки от празника може да се видят ТУК. 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече