На слава в Поганово

На 9 октомври 2019 г., когато Сръбската православна църква н игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и представители на манастирската общност взеха участие в храмовия празник на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" в Сърбия, по покана на неговия игумен о. Мардарий.  Празничната света Литургия оглави игуменът на Суковския манастир "Успение Богородично" архимандрит Никанор. С него наред със сръбските духовници съслужиха и архимандрит Никанор и протойерей Константин Стойчев от България.

Игумен Мардария беше на клира и пастирски напътстваше миряните, изпълнили храма. 

След богослужението около храма имаше лития, извършен беше обредът Панагия - въздигане на хляба с характерната за сръбските храмове традиция питата да се върти и всички хора да обрауват от нея лъчи с ръцете си. Избран беше и нов "кум". Щафетата от Саша от Пирот и неговите близки поеха групата млади мъже, които заедно и обединени помагат за възстановяването и ремонтните работи в манастира. "Кумският венец беше даден на Митко от Чачак. 

Проповедно слово за Божията любов и любовта между човеците произнесе о. Сърбо от Чачак. 

За гостите на празника имаше приготвена богата братска трапеза. Приветствена рез произнесе и о. Мардарий. 

Гостите от България пристигнаха още предната вечер, за да се включат във вечернята преди празника. В много  сърдечна атмосфера след богослужението и трапезата се проведе приятелски разговор между миряните и духовниците. О. Мардарий разказа спомени за годините на своето служение на Бога. 

 

Манастирът в Поганово има и своя слава, както в събрия се казва на празника на светията, избран за  небесен закрилник, и на 21 май. 

 

Повече снимки от празника може да се видят ТУК. 

За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече