Литургия в родното село на игумена на Есфигмен

С благословението на митрополита на Етолия и Акарнания, Гърция,   г-н, г-н Козма на 10 ноември 2019 г. игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор съслужи с архимандрит Вартоломей - игумен на манастира Есфигмен в Света гора-Атон, който  оглави празнична  света Литургия в храма "Св. Атанасий" в родното си село Палиоамбело край Войница. 

 

С тях съслужи и предстоятелят на храма  отец Георги Царнас.

 

Молитвено участие взе кметът Георгиос Апостолакис. 

 

В края на литургията архимандрит Вартоломей благослови богомолния народ и раздаде анафората. Архимандрит Никанор раздаде малки икони за благословение на всички присъстващи.
 

 

Храмът беше изпълнен до краен предел, тъй като това е първата св. Литургия на архимандрит Вартоломей, отслужена тук. Всички искаха да получат благословение от именития си земляк. 

 
На службата присъстваха родителите на светогорския игумен, които от дълги години живеят в Атина, където всъщност той е роден, както и сестра му, която е избрала да напусне големия град и да се завърне в малкото им родно селце, за да преподава английски език.
 

 

След богослужението отец Георги като домакин покани всички на чашка ароматно гръцко кафе.

 

Повече снимки  може да се видят на сайта xiromeronews.com -  ТУК и ТУК.
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече