Литургия в родното село на игумена на Есфигмен

С благословението на митрополита на Етолия и Акарнания, Гърция,   г-н, г-н Козма на 10 ноември 2019 г. игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор съслужи с архимандрит Вартоломей - игумен на манастира Есфигмен в Света гора-Атон, който  оглави празнична  света Литургия в храма "Св. Атанасий" в родното си село Палиоамбело край Войница. 

 

С тях съслужи и предстоятелят на храма  отец Георги Царнас.

 

Молитвено участие взе кметът Георгиос Апостолакис. 

 

В края на литургията архимандрит Вартоломей благослови богомолния народ и раздаде анафората. Архимандрит Никанор раздаде малки икони за благословение на всички присъстващи.
 

 

Храмът беше изпълнен до краен предел, тъй като това е първата св. Литургия на архимандрит Вартоломей, отслужена тук. Всички искаха да получат благословение от именития си земляк. 

 
На службата присъстваха родителите на светогорския игумен, които от дълги години живеят в Атина, където всъщност той е роден, както и сестра му, която е избрала да напусне големия град и да се завърне в малкото им родно селце, за да преподава английски език.
 

 

След богослужението отец Георги като домакин покани всички на чашка ароматно гръцко кафе.

 

Повече снимки  може да се видят на сайта xiromeronews.com -  ТУК и ТУК.
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече