Беседа на папа Филип за новите светогорски светии

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български на 4 ноември 2019 г. в залата на Софийската света митрополия се имаше  беседа  на  светогорския йеромонах Филип.  Светогорецът от групата на Томиадите в скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий разказа  спомени и впечатления  за живота и подвига на старците Даниил Катунакиот (1846-1929), Йероним Симонопетрит (1871-1957), Йосиф Исихаст (1895-1959) и Ефрем Катунакиот (1912-1998) , които Вселенската патриаршия причислява към лика на светиите. Събитието беше посветено на чествания  на 1 ноември. 
храмов празник на Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян", чийто гост беше папа Филип. 
В салона на Софийската света митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор, посрещнаха гост-лектора йеромонах Филип.   Той е  автор на няколко книги за Света Гора, между които е и сборникът "Преподобните отци от Атонската пустиня"  с описания на живота и поученията на редица подвижници на благочестието от светогорските скитове "Малката св. Анна", Каруля, Катунакя и Керася. Отец Филип лично е познавал много от подвизавалите се там отци, а за мнозина други е слушал от своите старци.

В началото на беседата атонския духовник поздрави всички посетители и благодари на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, на епископ Поликарп и на архимандрит Никанор за поканата и гостоприемството. По думите му новопросиялите атонски светии са живели в трудни времена, но въпреки всичко са оставали в кораба на Църквата. "В нашата съвременност все още живеят светци" - напомни йеромонах Филип, а България сравни с бременна жена, която изтърпява множество скърби, но когато се роди младенеца от радост забравя трудностите. "Всички ние имаме нужда от общение помежду си, за да можем да общуваме и с Христос, да се причастяваме с Него. И вие нищо няма да си спомняте от тежкото минало, когато живеете в общение със светиите и с Христа" - призова светогорския духовник.

Йеромонах Филип сподели и за друга книга, която в момента пише - "Брак и монашество". В нея той чрез словата на свети отци разказва за двата пътя на истинкото подвизание: "В монашеството пристъпваме за да излезнем от своя егоизъм чрез послушанието, а в брака мъжът и жената са призвани да си помагат един на друг също за да излязат от своето его, за да могат и децата им да живеят в хармония."

Беседата завърши с тържествено многолетствие, след което множеството присъстващи духовници и миряни получиха благословение от атонския подвижник.

 

lPox9sciQrx5KfxBZ7s08ZCkoNE_453z1NJmwawjNTQW49SrM">

За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече