Архиерейска света Литургия за св. Антоний Велики

На 17 януари Православната Църква почита паметта на преподобни Антоний Велики, пустиножител, отшелник и духовен отец, който е счита за основоположник на християнското монашество.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български,  в Църногорската св. обител „Св. св. Козма и Дамян“, край с. Гигинци, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с игумена на обителта архимандрит Никанор, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Тимотей, ефимерий на манастира „Св. Теодор Стратилат“, край с. Балша, йеромонах Силуан от манастирското братство на Църногорския манастир, свещеник Милош Станкович и дякон Пламен Николов.

Църковните песнопения изпълниха братя от манастира под ръководството на дякон Петър Славов.

На богослужението присъстваше и г-н Антон Костадинов заедно със своето семейство близки, дарители и благодетели на обителта, който отбеляза своя имен ден черкувайки се в манастирския храм в молитва и благодарение пред Бога.

В словото си епископ Поликарп благослови духовниците, братството и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийския и патриарх Български. Той поздрави присъстващите с Антоновден и подари броеница на г-н Костадинов, с пожеланието да преуспява в молитвата и духовния живот.

Викарият на Софийския митрополит припомни за великото подвижническо дело и изпълнения със смирение 105-годишен живот на св. Антоний, и пожела на всички „добродетелен живот и духовно преуспяване, което ще се отрази и на хората, които са около нас. Защото светлина където има, не може да има мрак. Добрина където има, не може да има лошотия. Затова е необходимо всеки един от нас да се стреми да е проводник на светлината и на добротата.“

 

Повече снимки  може да се видят ТУК.

 

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

Източник: Софийска света Митрополия

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече