Духовен празник в Църногорския манастир

 


Православната ни Църква, на този ден, почита, също така и паметта на св. равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител и на св. Атанасий архиепископ Александрийски.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празничното богослужение съслужиха: архимандрит Никанор, игумен на светата обител, архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, йеромонах Василий, йеромонах Тимотей, иконом Гоце Христов, протойерей Константин Стоев, протойерей Людмил Йорданов, свещеник Михаил Станкович, свещеник Марио Михов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Захарий.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци, които воглаве с дякон Петър Славов изпълниха душите на присъстващите с молитва и топлина.

След светата Литургия бе извършена заупокойна молитва за упокоението на монах Спиридон Светогорец, духовен ктитор на обителта, на когото се навършват пет години от блажената кончина.

Бе извършено, по традиция, литийно шествие с образа на Света Богородица - "Всецарица" около светата обител и бе поставена в параклиса, до стария храм на манастира, където стои през цялата година за всенародно поклонение.

При поставянето на честния образ на Света Богородица, бе извършено и благославянето на барелеф, на входа на Богородичното хранилище, с образа на монах Спиридон, който да е в памет на неговата духовна грижа за въздигането на монашеската общност и доближаването и до светогорската духовна и богослужебна традиция.

Белоградчишкият епископ поздрави архимандрит Никанор, свещенството, братството, поклонниците и ктиторите, както и всички присъстващи с духовния празник от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела силната вяра, смирение, послушание и доверие, с които са се украсили св. цар Борис и св. Атанасий, да бъдат украса на всички. 

Той припомни на присъстващите за необходимостта от духовна сплотеност на всички, както и старанието да бъдем едно голямо Христово семейство.

Празникът продължи и с обща братска трапеза и почерпка.


За повече Снимки: https://flic.kr/s/aHsmMXfhRo

 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече