Празник в чест на св. Силуан Атонски в Църногорския монастир

септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

 

Литургията бе отслужена в манастирския храм „Св. Силуан Атонски“, в чест на предстоящия празник на светеца на 24 септември.

 

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на манастира, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. „Дружба“, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник", свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Горни Лозен, както и йеродяконите Вартоломей, Захарий и Поликарп.

 

За празника бяха поканени църковни певци от Сърбия, които заедно с българските си колеги и с духовниците протойерей Костадин Тренев, свещеник Марио Михов и протодякон Александър Нешев огласиха днешната богослужба.

 

Молитвено участие в службата взеха манастирските братя и редица монаси, монахини и поклонници.

 

В края на светата Литургия бе извършено и пострижение на нов член на манастирското братство - монах Йосиф, под крилото на манастирския игумен Никанор.

 

С празнично слово епископ Поликарп поздрави и насърчи духовенството, братството, певците и поклонниците в манастира от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като призова: „Нека в този ден, в който си спомняме за св. Силуан Атонски, вървим по неговия път, който води към Христа Бога – път в смирение, който да ни окичи с добродетели, а те да бъдат многоплодни в нашия живот и да радват както нас, така и тези, които са около нас.“

 

От своя страна и от името на манастирското братство архимандрит Никанор благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за богослужението и за подкрепата, която оказват в трудни моменти, като поздрави владиката с топли думи за днешния му рожден ден по плът.

 

В чест на празника бе осветено и раздадено благоукрасено коливо, дар от г-жа Невена Моджахед, а поклонниците на обителта бяха нагостени с благословена трапеза.

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече