Празник в чест на св. Силуан Атонски в Църногорския монастир

септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

 

Литургията бе отслужена в манастирския храм „Св. Силуан Атонски“, в чест на предстоящия празник на светеца на 24 септември.

 

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на манастира, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. „Дружба“, протойерей Людмил Йорданов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник", свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Горни Лозен, както и йеродяконите Вартоломей, Захарий и Поликарп.

 

За празника бяха поканени църковни певци от Сърбия, които заедно с българските си колеги и с духовниците протойерей Костадин Тренев, свещеник Марио Михов и протодякон Александър Нешев огласиха днешната богослужба.

 

Молитвено участие в службата взеха манастирските братя и редица монаси, монахини и поклонници.

 

В края на светата Литургия бе извършено и пострижение на нов член на манастирското братство - монах Йосиф, под крилото на манастирския игумен Никанор.

 

С празнично слово епископ Поликарп поздрави и насърчи духовенството, братството, певците и поклонниците в манастира от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като призова: „Нека в този ден, в който си спомняме за св. Силуан Атонски, вървим по неговия път, който води към Христа Бога – път в смирение, който да ни окичи с добродетели, а те да бъдат многоплодни в нашия живот и да радват както нас, така и тези, които са около нас.“

 

От своя страна и от името на манастирското братство архимандрит Никанор благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за богослужението и за подкрепата, която оказват в трудни моменти, като поздрави владиката с топли думи за днешния му рожден ден по плът.

 

В чест на празника бе осветено и раздадено благоукрасено коливо, дар от г-жа Невена Моджахед, а поклонниците на обителта бяха нагостени с благословена трапеза.

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече