Скръбна вест

С много тъга съобщаваме, че на 11 декември 2020 г.  по своя път към Царството Небесно е поел монахът Епифаний Милопотамски, близък приятел и духовен наставник на Църногорското братство.   Утвърдил се като най-добрия кулинар на Света гора - Атон. 

Монахът Епифаний е роден  на 6 февруари 1956 г. в истинско християнско семейство.  "Цял живот обичам да готвя. От дете.", казваше за себе си той и споделяше как наблюдавал своята майка  докато приготвя храна за семейството и ставал все по-сигурен, че  да приготвяш храна за някого е най-добрият начин да го накараш да се доближи до теб, да си станете близки. И така повече  от 40 години. Още като 18-годишен младеж отива на Света гора, а над 20 години управлява скита "Милопотамос", където се занимава основно с производството на вино.  
Готви по манастирите и за приятели. Изнася сказки и прави демонстрации и по света. Готвил е  във Франция, Германия, Испания.   У нас освен за много празници в Църногорския манастир е показвал своето кулинарно изкуство и в София, Варна и Банско.  На български е преведена и неговата готварска книга, несравнима с никоя друга подобна.  
В Църногорската света обител той дойде за първи път през октомври 2011 г, доведен от друг светогорски колос, който вече пет години е на небето - Дядо Спиридон от скита "Малката света Анна". И сега в навечерието на празника на св. Спиридон двамата ще се съберат в небесните селения. Дано да имаме молитвите им. 
Ще  помним дядо Епифаний завинаги не само като изключителен кулинар, но и като духовен учител и наставник. Поведението му и цялата негова личност са истински пример за доброта и любов. 
Тъгуваме заради непрежалимата загуба, тъгуваме с всички, които обичаха и  познаваха Дядо Епифаний. 

Бог да го прости и приеме в селенията на праведните! 
(40-я ден  след смъртта му е на 19 януари - Богоявление по ст. ст.).  
Повече фото спомени от Дядо Епифаний може да се видят ТУК.
За района
За района
Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм

Първите беседки по пътя към Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци вече са факт. Те са изградени наскоро и се намират край автомобилния път за светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

...прочети повече
Тържествено бе обновен манастирът Тържествено бе обновен манастирът

На 12 юли с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе извършено обновление на  манастира „Св. Николай Мирликийски“, който се намира над селата Ребро и Кривонос, Трънска духовна околия.

Чинът на обновление и последвалата св. Литургия бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на обновяващия се манастир, протойерей Костадин Тренев и трима дякони - йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Спас Рангелов.

...прочети повече
Храмов празник в Леворечкия манастир Храмов празник в Леворечкия манастир

С архиерейска вечерня  на 8 март 2020 г.  и  празнична света Литургия  на другия ден беше отбелязан храмовият празник на манастира "Свети четиридесет мъченици" в трънското село Лева река. Празничните богослужения бяха под знака на 1 700-годишнината от мъченическия подвиг на 40-те римски войници, отстояли вярата си след тежки мъчения през 320 г. в гр. Севастия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената  архиерейска вечерня с петохлебие  възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

...прочети повече