Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.
С викарийния епископ съслужиха иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Константин Стойчев и.д. игумен на Леворечкия манастир, .йеродякон Вартоломей. Молитвено участие в богослужението взеха архимандрит Никанор - игумен на Църногорската света обител, йеромонах Тимотей - секретар на Трънска духовна околия, протойерей Костадин Тренев, монаси и монахини от околността, както и г-н Ангел Младенов - секретар на Софийска света митрополия. Празникът беше уважен от министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на правосъдието Десислава Ахладова, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметът на община Трън Цветислава Цветкова, председателя на общинския съвет в Земен Стефан Маринов, общински съветници, църковни дарители, жители и гости на селото.

По време на празничната св. Литургия с офикия "Иконом" беше отличен изпълняващия длъжността  игумен на манастира протойерей Константин Стойчев, който е и енорийски свещеник в Брезник. "Бог да му дарува здраве и сили и да му пожелаем и за напред да не жали сили, време и средства за въздигането на църкви и манастири, както и достойно да служи на Божия Престол.", благопожела на офикирания свещеник епископ Поликарп.


Той преподаде и пастирски благослов от името на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит.  "В навечерието на празника на тази света обител сме тук, за да се влеем в радостта на честното братство на манастира, да подкрепим всички, които живеят в тази света обител, в околните обители и вярващия народ и да предадем любовта, благословението и пожеланието за лек и спасителен пост на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.", каза епископ Поликарп.

След богослужението имаше братска трапеза, на който бяха поканени и част от гостите.

Леворечкият манастир "Свети четиридесет  мъченици" се намира  в Еловишката планина,  на около километър на север от село Лева река, община Трън. Пътят до манастира е сравнително добър и до него се стига и с леки автомобили.
 Местно предание разказва, че манастирът е основан по заръка на  българския цар Петър Делян още в първите години  на XI век.    Специалисти смятат, че  е основан през  XV-XVI в. През  XIX в. е претърпял чувствителни изменения.  Надпис  на северната стена до певника, сочи, че  манастирската църква е обновявана през 1850 г.  Летописи свидетелстват, че от 1847 г. към манастира е съществувало и училище.
 През 70-те години на XX в. храмът е обявен за паметник на културата с национално значение. Тогава е направена консервация на стенописите, които са   най-късно към XVII в.  През есента на 2009 г. е правен частичен ремонт на храма, единсвено оцелял от манастирския комплекс. Сега напълно е възстановен манастирският  конак. Благоустроен е дворът. Храмът е укрепен и обновен отвътре.
 Водосвет за обновлението на манастира е отслужен от викария на Софийския митрополит Белоградчишки епископ Поликарп на 6 април 2019 г.   Манастирът е действащ. В момента . негов населник е монах Хрисант от братството на Църногорската света обител.

 

Повече снимки може да се видят ТУК

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече