Неделя Православна

Днес е Първата Неделя от Великия пост, празник на Православието. Възпоменание за възстановяването на иконопочиганието след дълги години на гонения, дали много мъченици и изповедници, „изпълващи” църковния календар.
Борбите за Православието показаха силата на вярата у християните, която ги караха да проявяват усилие, да не бъдат плахи, да се жертват, да показват готовност да насаждат у себе си добродетели, да се борят със страстите. Унинието е страстта, която унищожава самата борба на християнина. Унинието е леност, мързел, безразличие, нежелание за всяка духовна работа, поради което то се смята за един от смъртните грехове.
Празникът на Православието е напомняне на християнина, че унинието е духовна отрова, която го убива и не му позволява да се бори. Напомня му, че почитането на празника означава и подражание на празнувания светец.
Днешния велики празник на православните е засенчен от една несвещена война, която предизвика отвращение и безпокойство по целия свят.
Някои обаче ще го отпразнуват на бойното поле, защитавайки родината си, а други, поели по пътя на недоброволното изгнаничество.
Други обаче, които искат да се наричат православни, ще "празнуват", че са нахлули в една чужда държава, разпространявайки смърт и разрушение.
Празникът на Православието е предизвикателство за нас, православните християни. Ние сме призвани най-накрая да помислим доколко сме наистина православни. До каква степен вярата ни в Христос е повлияла на начина ни на живот? Наистина ли сме Божии чеда, които следват правилата на Евангелието, или сме преиначили Евангелието и вярата в Христос и бездействаме, прикривайки унинието, обзело живота ни? Празнуваме ли Православието с правилен начин на мислене и правилна вяра?
За съжаление ние се крием зад разни страхове и страшилки, боим се и сме загубили личната си отговорност. Човек не иска да поеме отговорността, която му припада както в личен, така и в обществен план. Винаги се намира да е "виновен някой друг" - дали международното положение, или "новия световен ред" и т.н. Имаме изобилие от възможности да си избираме врагове и виновници. Липсва ни обаче този, който да поеме отговорността, която носи.
Прародителите ни бяха нехайни към личната си отговорност и изгубиха рая.
Ние като християни говорим за избягване на греха, постим, ходим на църква, но грехът на унинието „се е разположил удобно" в живота ни. „Удобни“ са ни нашите страсти и не искаме да ги изкореним, а напротив, стремим се да ги наложим на другите. Нямаме устроение да коригираме погрешните си разбирания, надделява едно демонично „братство“, което винаги иска някой друг да „извади кестените от огъня“.
Всичко е прикрито зад едно безразсъдно фарисейство, което превръща вярата ни от начин на живот в обикновен социален навик.
Войната бушува! Дивото лице на човека ке разкрива. Егоизмът показва каква сила притежава и какви разрушения може да причини.
Едно духовно слабо общество не е в състояние да устои, затънало в недъзите си, които го измъчват. Те са порадени от преобладаватето на личния интерес и егоизма, които пречат на обществото да реагира адекватно и справедливо във всеки труден случай. То е изненадано да види, че реалността го заплашва и се опитва покрай тези свои недъзи да намери отчаяни решения.
Днес е Православна неделя, въвеждаща ни във Великия пост, кървав пост тази година, който обаче може да бъде определящ за нашия духовен път.
Имаме неповторимата възможност да променим начина си на живот, виждайки ужаса на войната, надвиснала над планетата. Ако искаме да оцелеем като човешки същества, трябва да се отърсим от летаргията на унинието, която е бавна смърт. Христос ни даде заповед да обичаме ближния си, а светиите на нашата вяра са ни пример. Без покаяние нашата праведност е "без Бог". Нека се ​​борим с егоизма и самолюбието си, като дадем място на ближния в своя живота.
Надявам се, че ужасът на войната ще бъде повод за покаяние, което ще ни разтърси и ще ни пробуди духовно, за да можем, ако наистина искаме това, никога повече да не преживеем подобни събития.
Благословен пост!
Игумен на светата обител Есфигмен, Света Гора-Атон
+ архим. Вартоломей
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече