Отслужена бе панихида за жертвите на комунизма

С благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски
митрополит Неофит в Църногорската света обител беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим в България. Това стана на 1 февруари - дата,  определена  за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в страната. Така се пази  споменът за въдворените в  манастира непосредствено след преврата на 9 септември 1944 г. офицери от Пети конен полк в Брезник, царски сановници и местни първенци, някои от които според народното предание са намерили смъртта си на това място без съд и присъда.
 

 

За втора поредна година в манастирския храм се събраха свещеници от региона, за да изпълнят молитвеното последование на панихидата и в памет на пострадалите от режима духовници.
Богослужението  оглави игуменът на манастира архимандрит Никанор. С него съслужиха иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на  Трънска духовна околия и председател на столичния храм "Св. Параскева; протойерей Стефан Стайков - епархийски съветник и председател на столичния храм "Св.св.Кирил и Методий" в кв.Красно село;   протойерей Людмил Колев - председател на храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в Перник, съпровождан от свещеник Борис Котев от същия храм; протойерей Константин Стойчев и свещеник Михаил Станкович,  и двамата от Брезник и свещеник Гоце Христов.  Молитвено участие в панихидата взеха монасите от манастирското браство, гости на манастира, някои от които дошли специално за случая.
 

 

В проповедта си  след края на богослужението архимандрит Никанор
припомни трагичните събития от 1 февруари 1945 г, когато  противоконституционният съд, самопровъзгласил се за народен, произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България и за един ден са осъдени и убити над 150 човека, сред които са и тримата регенти на непълнолетния цар, 67 бивши депутати, 22 бивши министър-председатели и министри.  "Длъжни сме да помним тази
срамна страница от историята ни,  да не допуснем тя да се повтори и да не се примиряваме с опитите за подмяната й, защото истината за тези събития има само едно лице", каза архимандрит Никанор.  Пред събралите се в храма той прочете и послание, изпратено специално за случая от депутата в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев.
 

 

След богослужението имаше раздавка в памет на починалите на коливо и вино за всички гости на манастира.

 

Повече снимки може да се видят ТУК

 

Събитието беше излъчено на живо през Фейсбук на страницата на Църногорския манастир - виж ТУК

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече