Монахът Захарий стана йеродякон

Монахът Захарий от братството на Църногорската света обител стана дякон.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той бе ръкоположен  в първата благодатна степен на свещенството - дяконската,  на 12 май – Трета  Неделя след Пасха – на св. Мироносици   по време на архиерейска света Литургия.
в храм „Св. Николай Чудотворец“ в  Трън.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В светата Литургия съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Методи Корчев, свещеник Николай Пешов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин. Молитвените песнопения на светата Литургия бяха огласени от  секретаря  на Софийска света митрополия Ангел Младенов  и младия богослов Ромил Георгиев.

Многократно в храма беше произнесен възгласа "Достойн" за монах Захарий , който беше постриган за монах на 7 юли 2017 г. в храма "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол от епископ Поликарп, а сега строи метох на Църногорския манастир в родното си село Брегаре, Плевенско, върху дарен на манастира негов имот.    

 

Архиереят пожела на на новия йеродякон на Българската православна църква " Бог да му дава достойно и благословено служение, в своето служение, в своята молитва, в своето предстоене пред Бога да бъде благ пример за всички, които са около него." Той припомни, че светата ни Православна Църква има нужда от достойни, благочестиви и изрядни свещенослужители - дякони, монаси, свещеници и поясни, че затова му пожелава да бъде достоен, да бъде за пример и със своето служение и своето духовно бдение и труд да бъде за радост на всички.

 

 

be"> 

 

В края на  светата  Литургия за протойерей бе произведен предстоятелят на храма свещеник Николай Пешов. а преди светата Литургия на специално направен проскинитарий, от светия олтар, бе изнесена и поставена за всенародно всегдашно поклонение икона с образа на св. Николай, на която също така са изобразени и дванайсет сцени от живота на светеца.
Иконата е датирана от 1786 г.  Била открита от о. Дамян случайно в храма в лошо състояние и  била предадена за реставрация. Според о. Дамян най-вероятно е имало подобни икони на Пресвета Богородица и Иисус Христос, но са загубени. 

 

 
Проскинитарият  е изработен от майстор Иван Ангелов от  Пловдив, който присъстваше на богослужението. Средствата за изработването са дарени от анонимен дарител. Община Трън също е помогнала финансово. 

Молитвено участие в празничното богослужение взеха кметът на община Трън  Цветислава Цветкова и бившият дългогодишен председател на общинския съвет д-р Веселина Шишкова. 

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово и говори за светите жени Мироносици. Той прикани  вярващите да подражават на вярата, постоянството, мъжеството и мисионерския дух на светите Мироносици. Епископ Поликарп поздрави иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, предстоятеля на храма протойерей Николай Пешов, духовенството и вярващите изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.  Епископ Поликарп им благодари за тяхната отзивчивост и ангажираност към храма и църковното дело.  Поздрав и думи на благодарност към епископ Поликарп и всички вярващи в храма отправиха отец Дамян и отец Николай.
67s">

Повече снимки от архиерейската света Литургия в Трън може да се видят ТУК.
Календар
май
П В С Ч П С Н
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
01-05 * Светла сряда. Св. прор. Йеремия. Прпмчк Акакий Серски. Св. Тамара Грузинска (Блажи се)
02-05 * Светли четвъртък. Св. цар Борис-Михаил. Св. Атанасий Велики
03-05 * Светли петък. Живоприемни източник. Св. мчци Тимотей и Мавра. Преп. Петър, еп. Аргоски чудотворец
04-05 * Светла събота. Св. прпмчца Пелагия
05-05 ✝ 2 Неделя след Пасха Томина. Св. вмчца Ирина. Преп. Иеракс Египетски.
06-05 ✝ Св. вмчк Георги Победоносец. Св. прав. Иов Многострадални (Гергьовден) Света София Премъдрост Божия
07-05 Св. мчк Акакий. Св. Авив, еп. Некрески
08-05 * Св. ап. и ев. Йоан Богослов. Преп. Арсений Велики
09-05 * Св. прор. Исаия. Св. мчк Христофор. Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Събор на св. Новоселски мъченици
10-05 * Св. ап. Симон Зилот. Възстановяване на Българската патриаршия
11-05 ✝ Св. равноапостолни Методий и Кирил. Св. свщмчк Мокий (Отдание на Томина неделя)
12-05 ✝ 3 Неделя след Пасха на св. Мироносици. Св. Епифаний, еп. Кипърски и св. Герман, патриарх Константинополски. Св. свщмчк Ермоген, патр. Московски.
13-05 Св. мчца Гликерия девица. Св. мчк Лаодикий
14-05 Св. Исидор. Св. мчк Йоан Български. Св. мчк Райко Шуменски
15-05 Преп. Пахомий Велики. Св. Ахилий, еп. Лариски
16-05 Преп. Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Св. Сава"
17-05 * Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски. Събор на св. Баташки мъченици
18-05 Св. мчци Теодот Анкирски, Петър и др.
19-05 ✝ 4 Неделя след Пасха на Разслабления. Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски, свщмчци Менандър и др.
20-05 Св. мчк Талалей. Св. Лидия
21-05 * Св. велики царе равноапостоли Константин и Елена
22-05 * Преполовение. Св. мчк Василиск. Св. мчк Йоан-Владимир, княз Български чудотворец
23-05 Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова
24-05 Преп. Симеон Дивногорски. Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост (Молебен)
25-05 * 3-то намиране честната глава на св. Йоан Кръстител.
26-05 ✝ 5 Неделя след Пасха на Самарянката. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови.
27-05 Св. свщмчк Терапонтий. Св. мчк Терапонтий Софийски
28-05 Преп. Никита, еп. Халкидонски. Преп. Софроний Български
29-05 Св. Александър, патр. Александрийски. Мчца Теодосия девица
30-05 Преп. Исакий Далматски. Св. Емилия
31-05 Св. ап. Ермий. Св. мчк Ермей