Монахът Захарий стана йеродякон

Монахът Захарий от братството на Църногорската света обител стана дякон.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той бе ръкоположен  в първата благодатна степен на свещенството - дяконската,  на 12 май – Трета  Неделя след Пасха – на св. Мироносици   по време на архиерейска света Литургия.
в храм „Св. Николай Чудотворец“ в  Трън.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В светата Литургия съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ставрофорен иконом Василий Сарян, протойерей Методи Корчев, свещеник Николай Пешов, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Лука Китин. Молитвените песнопения на светата Литургия бяха огласени от  секретаря  на Софийска света митрополия Ангел Младенов  и младия богослов Ромил Георгиев.

Многократно в храма беше произнесен възгласа "Достойн" за монах Захарий , който беше постриган за монах на 7 юли 2017 г. в храма "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол от епископ Поликарп, а сега строи метох на Църногорския манастир в родното си село Брегаре, Плевенско, върху дарен на манастира негов имот.    

 

Архиереят пожела на на новия йеродякон на Българската православна църква " Бог да му дава достойно и благословено служение, в своето служение, в своята молитва, в своето предстоене пред Бога да бъде благ пример за всички, които са около него." Той припомни, че светата ни Православна Църква има нужда от достойни, благочестиви и изрядни свещенослужители - дякони, монаси, свещеници и поясни, че затова му пожелава да бъде достоен, да бъде за пример и със своето служение и своето духовно бдение и труд да бъде за радост на всички.

 

 

be"> 

 

В края на  светата  Литургия за протойерей бе произведен предстоятелят на храма свещеник Николай Пешов. а преди светата Литургия на специално направен проскинитарий, от светия олтар, бе изнесена и поставена за всенародно всегдашно поклонение икона с образа на св. Николай, на която също така са изобразени и дванайсет сцени от живота на светеца.
Иконата е датирана от 1786 г.  Била открита от о. Дамян случайно в храма в лошо състояние и  била предадена за реставрация. Според о. Дамян най-вероятно е имало подобни икони на Пресвета Богородица и Иисус Христос, но са загубени. 

 

 
Проскинитарият  е изработен от майстор Иван Ангелов от  Пловдив, който присъстваше на богослужението. Средствата за изработването са дарени от анонимен дарител. Община Трън също е помогнала финансово. 

Молитвено участие в празничното богослужение взеха кметът на община Трън  Цветислава Цветкова и бившият дългогодишен председател на общинския съвет д-р Веселина Шишкова. 

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе слово и говори за светите жени Мироносици. Той прикани  вярващите да подражават на вярата, постоянството, мъжеството и мисионерския дух на светите Мироносици. Епископ Поликарп поздрави иконом Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, предстоятеля на храма протойерей Николай Пешов, духовенството и вярващите изпълнили храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.  Епископ Поликарп им благодари за тяхната отзивчивост и ангажираност към храма и църковното дело.  Поздрав и думи на благодарност към епископ Поликарп и всички вярващи в храма отправиха отец Дамян и отец Николай.
67s">

Повече снимки от архиерейската света Литургия в Трън може да се видят ТУК.
Календар
юли
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
01-07 ✝ 5 Неделя след Петдесетница. Св. безсребреници Козма и Дамян. Възвръщане честните мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец       ◑
02-07 Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна
03-07 Св. мчк Иакинт. Св. Анатолий
04-07 Св. Андрей, архиепископ Критски. Св. Марта
05-07 * Преп. Атанасий Атонски. Преп. Сергий, Радонежки чудотворец
06-07 Преп. Сисой Велики. Св. свщмчк Валентин, презвитер Римски
07-07 * Св. вмчца Неделя. Преп. Тома Малейски и Акакий Синайски
08-07 ✝ 6 Неделя след Петдесетница. Св. вмчк Прокопий. Преп. Теофил Мироточиви (Македонски)
09-07 Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски       ◯
10-07 Св. 45 мчци в Никопол Арменски
11-07 * Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. равноап. княгиня Олга. Преп. Никодим Албански
12-07 Св. мчци Прокъл и Иларий. Св. праведна Вероника
13-07 Събор на св. архангел Гавриил. Преп. Стефан Саваит
14-07 Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец
15-07 ✝ 7 Неделя след Петдесетница ¬ на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Св. мчци Кирик и Юлита. Св. равноап. княз Владимир
16-07 Св. свщмчк Атиноген, еп. Севастийски и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски       ◐
17-07 * Св. вмчца Марина
18-07 Св. мчк Иакинт в Амастрида. Св. мчк Емилиан Доростолски
19-07 Преп. Макрина. Преп. Дий
20-07 ✝ Св. прор. Илия (Илинден) (Разрешава се риба)
21-07 Преп. Симеон, юродив заради Христа. Преп. Йоан. Св. прор. Иезекиил
22-07 ✝ 8 Неделя след Петдесетница. Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
23-07 Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий Равенийски       ⚫
24-07 Св. вмчца Христина
25-07 * Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада и Евпраксия девица
26-07 Св. свщмчк Ермолай и другарите му. Св. прпмчца Параскева
27-07 * Св. вмчк Пантелеймон. Св. Седмочисленици. Успение на св. Климент, архиеп. Охридски
28-07 Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен
29-07 ✝ 9 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Калиник. Св. свщмчк Висарион Смоленски
30-07 Св. апли от 70-те Сила, Силуан и другарите им       ◑
31-07 Св. праведен Евдоким Кападокийски. (Богородични заговезни)