Статии
Мощи на светите Кирил и Методий идват у нас Мощи на светите Кирил и Методий идват у нас

Интервю на игумена на Църногорската света обител архимандрит  Никанор за Любомир Старидолски и "Телеграф" за Гергьвден и св. Георги,  за войната на Русия срещу Украйа , за гостуването в България на свети мощи на сетите батя Кирил и Методий.

...прочети повече
Неделя Православна Неделя Православна

 

Днес е Първата Неделя от Великия пост, празник на Православието. Възпоменание за възстановяването на иконопочиганието след дълги години на гонения, дали много мъченици и изповедници, „изпълващи” църковния календар.
Борбите за Православието показаха силата на вярата у християните, която ги караха да проявяват усилие, да не бъдат плахи, да се жертват, да показват готовност да насаждат у себе си добродетели, да се борят със страстите. Унинието е страстта, която унищожава самата борба на християнина. Унинието е леност, мързел, безразличие, нежелание за всяка духовна работа, поради което то се смята за един от смъртните грехове.
...прочети повече
Архиеп. Елпидофор за лоши прояви в монашеството Архиеп. Елпидофор за лоши прояви в монашеството

Многобройните лоши прояви на монашеството, които наблюдаваме, разстройват всички ни и често се отразяват на нашето разбиране за светостта. Защото като цяло надделява и става все по-разпространено схващането, че светостта е достъпна само за монасите или архиереите. Можете да видите това в последните канонизации. Повечето – ако не всички – са или на монаси, или на архиереи. Забравена е светостта такава, каквато се среща в света, в семейството, в обществото. Имаме нужда от святост в обществото. Светостта не може да съществува само в манастирите. Иначе стоим само с единия крак, куци сме като Църква, и така обезсилваме присъствието си в света...

...прочети повече
YouTube Facebook
БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Фоторепортаж от богослуженията в Църногорския манастир през Страстната седмица на 2022г.

...прочети повече
ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ БЛАГОСЛОВИ ИЗДАТЕЛСКАТА НИ ДЕЙНОСТ ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ БЛАГОСЛОВИ ИЗДАТЕЛСКАТА НИ ДЕЙНОСТ

В светата обител постъпи писмо от канцеларията на Вселенската патриаршия, подписано от Главния секретар на Патриаршията архимандрит Григорий, в което на йеросхимонах Василий се изказава специална благодарност за неговата усърдна и резултатна книгоиздателска  дейност от името на Майката Църква и лично от името на Вселенския патриарх Вартоломей, който му преподава и своето Патриаршеско благословение!

...прочети повече
ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ

На 22.03.2022г. игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор, в състава на делегация от светогорски монаси, водена от игумена на Есфигменската св.обител архимандрит Вартоломей, посети Вселенската патриаршия във Фенер, Цариград.

 

Духовниците бяха приети от Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей I, с когото проведоха едночасова беседа. Архимандрит Никанор връчи на Негово Всесветейшество дарение от 100 книги на духовна тематика на български език за библиотеката на Вселенската патриаршия. Патриархът благодари и благослови делото на книгоиздаването, като на свой ред даде подаръци на гостуващите монаси.

 

По-късно Негово Всесветейшество покани гостите на обяд в Патриаршията.

...прочети повече
СЛУЖБА ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ СЛУЖБА ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Фоторепортаж от вечернята и утренята за Благовещение.

...прочети повече
Дарение за библиотеката на Вселенската патриаршия Дарение за библиотеката на Вселенската патриаршия

В първия ден на пролетта, 22 март 2022г., игуменът на Църногорския манастир "Св.св.Козма и Дамян" архимандрит Никанор предаде на Вселенския патриарх Вартоломей Ι дарение от 100 книги на духовна тематика на български език, за библиотеката на Вселенската патриаршия. Негово Всесветейшество благодари за  книгите и предаде своето патриаршеско благословение за издателския екип.

...прочети повече
За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече