Статии
Мощи на светите Кирил и Методий идват у нас Мощи на светите Кирил и Методий идват у нас

Интервю на игумена на Църногорската света обител архимандрит  Никанор за Любомир Старидолски и "Телеграф" за Гергьвден и св. Георги,  за войната на Русия срещу Украйа , за гостуването в България на свети мощи на сетите батя Кирил и Методий.

...прочети повече
Неделя Православна Неделя Православна

 

Днес е Първата Неделя от Великия пост, празник на Православието. Възпоменание за възстановяването на иконопочиганието след дълги години на гонения, дали много мъченици и изповедници, „изпълващи” църковния календар.
Борбите за Православието показаха силата на вярата у християните, която ги караха да проявяват усилие, да не бъдат плахи, да се жертват, да показват готовност да насаждат у себе си добродетели, да се борят със страстите. Унинието е страстта, която унищожава самата борба на християнина. Унинието е леност, мързел, безразличие, нежелание за всяка духовна работа, поради което то се смята за един от смъртните грехове.
...прочети повече
Архиеп. Елпидофор за лоши прояви в монашеството Архиеп. Елпидофор за лоши прояви в монашеството

Многобройните лоши прояви на монашеството, които наблюдаваме, разстройват всички ни и често се отразяват на нашето разбиране за светостта. Защото като цяло надделява и става все по-разпространено схващането, че светостта е достъпна само за монасите или архиереите. Можете да видите това в последните канонизации. Повечето – ако не всички – са или на монаси, или на архиереи. Забравена е светостта такава, каквато се среща в света, в семейството, в обществото. Имаме нужда от святост в обществото. Светостта не може да съществува само в манастирите. Иначе стоим само с единия крак, куци сме като Църква, и така обезсилваме присъствието си в света...

...прочети повече
YouTube Facebook
ПРАЗНИЧНА СВ.ЛИТУРГИЯ ЗА СВ.СИЛУАН АТОНСКИ ПРАЗНИЧНА СВ.ЛИТУРГИЯ ЗА СВ.СИЛУАН АТОНСКИ

На 23-ти септември срещу събота – 24-ти септември, братството на Църногорската св. обител чества паметта на светия преподобен наш отец Силуан Нови (Атонски), чиито боговдъхновени завети пазим в сърцата си.

 

По този повод с благословението на Първосветителя на Българската православна църква – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в св. обител гостува архимандрит Вартоломей, каноничен игумен на манастира Есфигмен – Света гора, Атон, заедно с почитани карейски старци и монаси от Гърция, България и Сърбия.

...прочети повече
ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ ВСЕНОЩНОТО БДЕНИЕ ЗА СВ.СИЛУАН АТОНСКИ ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ ВСЕНОЩНОТО БДЕНИЕ ЗА СВ.СИЛУАН АТОНСКИ

На всенощното бдение, което продължи от 20 ч. на 23-ти септември до 3:15 ч. сутринта на 24-ти септември, съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей с мантия и жезъл на трона, архимандрит Никанор, игумен на празнуващия манастир, йеромонах Гавриил, антипросоп на манастира Есфигмен в Св. Епистасия на Атон, архимандрит Николай, игумен на манастира „Св. Архангел Михаил“ край Шабац, Сръбска православна църква, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Теона от килията „Св. Георги“ в Карея, йеромонах Спиридон, иконом Константин Стойчев и други.

...прочети повече
ПРАЗНИКЪТ НА СВ.ПАНТЕЛЕЙМОН В СМИРОВ ДОЛ ПРАЗНИКЪТ НА СВ.ПАНТЕЛЕЙМОН В СМИРОВ ДОЛ

Празникът на св.Пантелеймон бе отбелязан с всенощно бдение и св.литургия в исихатириото "Св.Пантелеймон" край земенското село Смиров дол. Вечернята и утренята бяха отслужени от йеромонах Захарий, а св.литургия бе предстоявана от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

 

Благолепните празнични песнопения бяха изпълнени от монах Пантелеймон от скита "Малката св.Анна" - Света гора, Атон, и от протопсалт Владимир Симич от Белград, Сърбия.

...прочети повече
ИЛИНДЕН С МНОГО ДЕЦА ИЛИНДЕН С МНОГО ДЕЦА

Отбелязване паметта на св.прор.Илия заедно с децата от Детския лагер в Църногорския монастир.

...прочети повече
БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Фоторепортаж от богослуженията в Църногорския манастир през Страстната седмица на 2022г.

...прочети повече
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече