Събития

24
септември
2022

ПРАЗНИЧНА СВ.ЛИТУРГИЯ ЗА СВ.СИЛУАН АТОНСКИ

На 23-ти септември срещу събота – 24-ти септември, братството на Църногорската св. обител чества паметта на светия преподобен наш отец Силуан Нови (Атонски), чиито боговдъхновени завети пазим в сърцата си.

 

По този повод с благословението на Първосветителя на Българската православна църква – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в св. обител гостува архимандрит Вартоломей, каноничен игумен на манастира Есфигмен – Света гора, Атон, заедно с почитани карейски старци и монаси от Гърция, България и Сърбия.

...прочети повечевиж снимки
23
септември
2022

ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ ВСЕНОЩНОТО БДЕНИЕ ЗА СВ.СИЛУАН АТОНСКИ

На всенощното бдение, което продължи от 20 ч. на 23-ти септември до 3:15 ч. сутринта на 24-ти септември, съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей с мантия и жезъл на трона, архимандрит Никанор, игумен на празнуващия манастир, йеромонах Гавриил, антипросоп на манастира Есфигмен в Св. Епистасия на Атон, архимандрит Николай, игумен на манастира „Св. Архангел Михаил“ край Шабац, Сръбска православна църква, йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Теона от килията „Св. Георги“ в Карея, йеромонах Спиридон, иконом Константин Стойчев и други.

...прочети повечевиж снимки
27
юли
2022

ПРАЗНИКЪТ НА СВ.ПАНТЕЛЕЙМОН В СМИРОВ ДОЛ

Празникът на св.Пантелеймон бе отбелязан с всенощно бдение и св.литургия в исихатириото "Св.Пантелеймон" край земенското село Смиров дол. Вечернята и утренята бяха отслужени от йеромонах Захарий, а св.литургия бе предстоявана от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

 

Благолепните празнични песнопения бяха изпълнени от монах Пантелеймон от скита "Малката св.Анна" - Света гора, Атон, и от протопсалт Владимир Симич от Белград, Сърбия.

...прочети повечевиж снимки
20
юли
2022

ИЛИНДЕН С МНОГО ДЕЦА

Отбелязване паметта на св.прор.Илия заедно с децата от Детския лагер в Църногорския монастир.

...прочети повечевиж снимки
23
април
2022

БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Фоторепортаж от богослуженията в Църногорския манастир през Страстната седмица на 2022г.

...прочети повечевиж снимки
10
април
2022

ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ БЛАГОСЛОВИ ИЗДАТЕЛСКАТА НИ ДЕЙНОСТ

В светата обител постъпи писмо от канцеларията на Вселенската патриаршия, подписано от Главния секретар на Патриаршията архимандрит Григорий, в което на йеросхимонах Василий се изказава специална благодарност за неговата усърдна и резултатна книгоиздателска  дейност от името на Майката Църква и лично от името на Вселенския патриарх Вартоломей, който му преподава и своето Патриаршеско благословение!

...прочети повечевиж снимки
27
март
2022

ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ

На 22.03.2022г. игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор, в състава на делегация от светогорски монаси, водена от игумена на Есфигменската св.обител архимандрит Вартоломей, посети Вселенската патриаршия във Фенер, Цариград.

 

Духовниците бяха приети от Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей I, с когото проведоха едночасова беседа. Архимандрит Никанор връчи на Негово Всесветейшество дарение от 100 книги на духовна тематика на български език за библиотеката на Вселенската патриаршия. Патриархът благодари и благослови делото на книгоиздаването, като на свой ред даде подаръци на гостуващите монаси.

 

По-късно Негово Всесветейшество покани гостите на обяд в Патриаршията.

...прочети повечевиж снимки
26
март
2022

СЛУЖБА ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Фоторепортаж от вечернята и утренята за Благовещение.

...прочети повечевиж снимки
23
март
2022

Дарение за библиотеката на Вселенската патриаршия

В първия ден на пролетта, 22 март 2022г., игуменът на Църногорския манастир "Св.св.Козма и Дамян" архимандрит Никанор предаде на Вселенския патриарх Вартоломей Ι дарение от 100 книги на духовна тематика на български език, за библиотеката на Вселенската патриаршия. Негово Всесветейшество благодари за  книгите и предаде своето патриаршеско благословение за издателския екип.

...прочети повечевиж снимки
05
март
2022

ПОСЕЩЕНИЕ НА АРХИЕПИСКОП ЕЛПИДОФОР НА АТОН

 

Архиепископът на Америка г-н Елпидофор посети на 28 февруари 2022 г. братството на Светата обител Есфигмен в Карея, Света гора-Атон, придружаван от свещеници и миряни от Америка. Делегацията беше посрещната от игумена на Есфигменската света обител архим. Вартоломей и отците на манастира. Игуменът Вартоломей отправи поздравление към г-н Елпидофор.
В своето слово-отговор архиепископът на Америка, г-н Елпидофор изрази подкрепата си за решаването на проблема с окупацията на централната сграда на Светия манастир Есфигмен.
...прочети повечевиж снимки
08
август
2021

Пострижение на монахиня Йоана

На 7 август 2021 г в скита на Църногорската света обител „Св. Пантелеймон“ в село  Смиров дол, община Земен, беше  отслужено вечерня. Богослужението предстояваше йеромонах Захарий от църногорското братство в съслужение  с йеродяконите  Поликарп и Вартоломей.   Църковните песнопения бяха изпълнени от архимандрит Евтимий и архимандрит Атанасий -  протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия.

На вечерната служба молитвено присъстваха  Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, заедно с монаси и монахини от близките и присъдружни обители в района и миряни.

В края на вечернята, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено пострижение в монашество на Божията  рабиня  Мариета, която получи  духовното име Йоана. Новата монахиня бе водена под мантия от монахиня Рахила от Горноврабчанския манастир „Свето Вознесение Господне“.

...прочети повечевиж снимки
18
юни
2021

Църногорски събор 2021 година

За нас е чест да бъдем заедно на третия Църногорски събор, в сърцето на Граово!

Ще Ви посрещнем с радост на манастирските поляни край село Гигинци, община Брезник, област Перникна 3 и 4 юли 2021 г.

 

Църногорският събор се провежда с благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит и  обединява усилията завъзстановяване на изконните традиции на Граово на Асарел Инвестмънт, “Обединени български животновъди”, ОЗК Застраховане и КРИБ Перник,

Общините: Брезник, Перник, Радомир, Земен, Ковачевци, Трън и Църногорската света обител.

ВХОД СВОБОДЕН

...прочети повече
31
май
2021

ЕО Дент в помощ на Църногорския манастир

Екипи от клиниките ЕО Дент и лично техните създатели д-р Валентин Павлов и неговата съпруга д-р Венета Павлова помагат на Църногорската света обител. На 30 май 2021 г. -  Пета неделя  след Пасха - на Самарянката, в манастира дойдоха повече от 100 човека дентални лекари, мед.- сестри и помощен персонал от клиниките, които са 8 в София и две в Перник.

...прочети повечевиж снимки
09
май
2021

Празник на Всецарица

На 7 и 8 май 2021 г.  в Църногорскта света обител празнично бе отбелязана петгодишнината от интронизацията в манастира  на иконата на Пресвета Богородица Всецарица -  копие на чудотворния образ на Божията Майка от светогорския манастир Ватопед. Отслужени бяха всенощно бдение и празнична св. Литургия, която по благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит беше възглавена от Негово Преосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

...прочети повечевиж снимки
26
април
2021

Пасха 2021

Програма за богослуженията

през Страстната седмица и в пасхалните дни в Църногорската света обител

 

 

 

29 април 2021 г.
Велики  четвъртък

06:00 ч. - III, VI и IX Час,  Изобразителни и Вечерня с Василиева св. Литургия

17:00 ч. - Малко Повечерие и Утреня на Разпети  петък (Последование на 12-те Евангелия)

30 април 2021 г.
 Разпети петък

09:00ч. -  Царски Часове, Изобразителни и Вечерня (с изнасяне на Плащаницата)

17:00ч. -  Малко Повечерие и Утреня на Велика събота (Последование на Опело Христово), I Час

1 май 2021 г.
Велика събота

09:00 ч. - III, VI и IX Час и Вечерня с Василиева св. Литургия

23:30 ч. - Полунощница с канона на Велика събота "Волною морскою"
 
2 май 2021 г.
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (ВЕЛИКДЕН)

00:00 ч. - Пасхално Бдение - Утреня и Златоустова св. Литургия

12:00 ч. - Пасхална Вечерня (Второ Възкресение)  и  Пасхална лития с иконата на Пресвета Богородица Всецарица

3 май  2021 г.
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК)

09:00 ч. - Пасхална Утреня и Златоустова св.Литургия

17:00 ч. - Пасхална Вечерня

7 май 2021 г.
СВЕТЛИ ПЕТЪК

19:00 – Всенощно бдение за  иконата на Пресвета Богородица Всецарица

8 май 2021 г.
СВЕТЛА СЪБОТА

9:00 – Празнична св. Литургия

...прочети повече
25
март
2021

Благовещение

14
март
2021

Прошка 2021

01
февруари
2021

Бдение за Сретение Господне

01
февруари
2021

Помен за жертвите на комунистическия режим

19
януари
2021

Празнична света Литургия за Богоявление

21
декември
2020

Рождество Христово 2020 - програма

Програма на богослуженията в Църногорската света обител за Рождество Христово - 2020

...прочети повечевиж снимки
21
декември
2020

Свети мощи от Църногорския манастир при болните във ВМА

Духовници от Софийската митрополия посетиха Военномедицинска академия (ВМА), за да вдъхнат кураж на пациенти и лекари в тежките времена на изпитания, в които се намира целият свят. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.
Специално за целта от Гигинския манастир Св. Св. Козма и Дамян бяха изнесени мощите на светите лечители Козма и Дамян и Св. вмчк Пантелеймон, с които бяха благословени медици и пациенти.

...прочети повечевиж снимки
11
декември
2020

Скръбна вест

С много тъга съобщаваме, че на 11 декември 2020 г.  по своя път към Царството Небесно е поел монахът Епифаний Милопотамски, близък приятел и духовен наставник на Църногорското братство.   Утвърдил се като най-добрия кулинар на Света гора - Атон.

...прочети повечевиж снимки
01
ноември
2020

Храмов празник 2020

Празникът на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ бе отбелязан  на 1 ноември с архиерейска св. Литургия, която по благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Никанор, игумен на светата обител, архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от братството, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Захари.

...прочети повечевиж снимки
10
октомври
2020

Освещение в Смиров дол

На 10 октомври, когато Църквата почита родните св. 26 Зографски мъченици, бе извършено пълното освещаване на храм „Св. Пантелеймон“ в скита към Църногорската света обител „Св. св. Козма и Дамян“, който се намира в с. Смиров дол, Община Земен – Радомирска духовна околия.

...прочети повечевиж снимки
05
октомври
2020

Предстоящо

Покана
Братството на Църногорската света обител
Ви кани на
освещение на исихастириото "Св. Пантелеймон"
в с. Смиров дол, община Земен.
Събитието ще бъде на 10 октомври 2020 г. , когато се почитат светите 26 преодобномъченици Зографски.
Програма:
09.10.2020г. - 20:00 ч. - бдение за св. 26 прпмчци Зографски;
10.10.2020г. - 08:30 ч. - на чина на освещението и св. Литургия;

...прочети повече
21
септември
2020

Празник в чест на св. Силуан Атонски в Църногорския монастир

Литургията бе отслужена в манастирския храм „Св. Силуан Атонски“, в чест на предстоящия празник на светеца на 24 септември.

...прочети повече
21
септември
2020

Монашеско пострижение в Църногорската света обител

14
септември
2020

Кръстовден в Кюстендил

13
септември
2020

Преди Новата учебна година

Презвитера Малтена Стойчева отново доведе своя "отбор" в манастира в навечерието на Кръстовден и първия учебен ден. Децата посветиха много усилия да помогнат за почистване, но се веселиха и играха. След изповед при о. Боян те се пречестиха, а след светата Литургия имаше и водосвет за благодатна нова учебна година.

виж снимки
17
юли
2020

Започна бдението на Великата Лавра

Започна бдението на Великата Лавра

 

ПРАЗНИЧНАТА СВ.ЛИТУРГИЯ

виж снимки
30
юни
2020

Настоятель Свято-Пантелеимонова монастыря на Афоне посетил Болгарию

виж снимки
28
юни
2020

Празнична вечерня за св.апостоли Петър и Павел

виж снимки
26
юни
2020

На многая лета на новопостриганата монахиня Павла

...прочети повечевиж снимки
24
юни
2020

Днес игуменът на светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей празнува именния си ден

виж снимки
24
юни
2020

Поменахме всички за здраве и спасение, и за упокой на душите

Днес игуменът на светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей празнува именния си ден

Поменахме всички за здраве и спасение, и за упокой на душите

виж снимки
07
юни
2020

Бдение и литургия за Петдесетница

01
юни
2020

България, Сърбия и Света гора - Атон в братска прегръдка

България, Сърбия и Света гора - Атон в братска прегръдка!

В деня, когато се след дългата карантина заради коронавируса, бяха отворени границите и докато Борисов и Вучич се занимаваха с икономика в България, духовници от България, сърбие и Света гора се събраха в Суковския манастир, Сърбия.

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор се срещна  с игумена на Суковския манастир  архимандрит Серафим, йеродякон Силуан от манастира Григориат, Света гора - Атон и йеромонах Паисий.

...прочети повечевиж снимки
02
май
2020

По повод паметта на духовния собственик на Светия манастир

По повод паметта на духовния собственик на Светия манастир, благословеният и незабравим стар Спиридон ни изпрати духовен плод.
Това е списък с книги с емблематична тема, които са публикувани до момента и са над петдесет заглавия. Част от тях да речем
една трета излиза с помощта на художника, другата трета с благословията
на Светия Метрополис на Видини и последната трета с благословия и подкрепа
Благословен и светия манастир Черна гора.

...прочети повечевиж снимки
02
май
2020

Духовен празник в Църногорския манастир

На 2 май Църногорската света обител "Св. безсребреници Козма и Дамян", край с. Гигинци, Трънска духовна околия, събра своите духовни чеда и множество поклонници на духовен празник и молитвено тържество.

Поводът за празничното събитие, по традиция, е че 2 май от стари времена събира многобройно множество вярващи християни на духовно поклонение в манастира и неговите околности.

За да бъде облагодатен този момент с особен повод, преди няколко години в манастира бе донесен, на 2 май, образът на Св. Богородица - "Всецарица" от Света Гора и денят от тогава се почита като ден на Божията Майка - "Всецарица".

...прочети повечевиж снимки
19
април
2020

Служба Въскресение Христово

За повече снимки:

...прочети повечевиж снимки
17
април
2020

ОПЕЛО ХРИСТОВО

виж снимки
17
април
2020

Царските часове и Вечернята с изнасяне на Плащаницата

виж снимки
16
април
2020

БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА И В ПАСХАЛНИТЕ ДНИ

16 април 2020 г.
 Велики  четвъртък

06:00 ч. - III, VI и IX Час,  Изобразителни и Вечерня с Василиева св. Литургия

17:00ч. - Малко Повечерие и Утреня на Разпети  петък (Последование на 12-те Евангелия)

17 април 2020 г.
 Разпети петък

09:00ч. -  Царски Часове, Изобразителни и Вечерня (с изнасяне на Плащаницата)

17:00ч. -  Малко Повечерие и Утреня на Велика събота (Последование на Опело Христово), I Час

18 април 2020 г.
Велика събота

09:00ч. - III, VI и IX Час и Вечерня с Василиева св. Литургия

23:30ч. - Полунощница с канона на Велика събота "Волною морскою"
 

19 април 2020 г.
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (ВЕЛИКДЕН)

00:00ч. - Пасхално Бдение - Утреня и Златоустова св.Литургия

14:00ч. - Пасхална Вечерня (Второ Възкресение)

20 април 2019 г. - Светли Понеделник

09:00ч. - Пасхална Утреня и Златоустова св.Литургия

17:00ч. - Пасхална Вечерня

...прочети повече
16
март
2020

ПРИЗИВ КЪМ ПОКЛОННИЦИТЕ

Възлюбени в Господа братя и сестри, поклонници и посетители на Църногорската св.обител,

 

В настоящото време на изпитание за нашата вяра и нравствена отговорност искаме да знаете, че вратите на монастира ще останат отворени за всеки, който е почувствал нуждата да дойде за утеха и упование в дворите на Дома Господен.

 

Същевременно, макар че нашата обител се издържа и съществува изцяло благодарение на вашите приношения, настоятелно ви увещаваме през следващите няколко седмици да се въздържате от посещения при нас. Нека останем по домовете си, заедно със своите близки, в молитва и богомислие, и така да съдействаме за ограничаване на разпространението на заразата.

...прочети повече
15
март
2020

МАНАСТИРЪТ ЕСФИГМЕН ПОЧЕТЕ СВ.ГРИГОРИЙ ПАЛАМА

С празнични богослужения през настоящата Втора неделя на Великия пост 2020г. беше почетена паметта на светителя Григорий Палама - Солунски митрополит, но и игумен на светогорската обител Есфигмен, прекарал 14 години от живота си в подвизи на светата планина Атон.

 

Тържествените богослужения бяха оглавени от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светата обител Есфигмен. С него съслужиха стареца Георгий, проистамен на Иверския манастир, стареца Паисий, антипросоп и проистамен на манастира Григориу, архимандрит Никанор - игумен на Църногорския манастир, стареца Димитрий от карейската келия "Св.Архангели", архим.Евлогий Цалапатанис от митрополията на Верия и Науса и други отци.

...прочети повечевиж снимки
09
март
2020

Храмов празник в Леворечкия манастир

С архиерейска вечерня  на 8 март 2020 г.  и  празнична света Литургия  на другия ден беше отбелязан храмовият празник на манастира "Свети четиридесет мъченици" в трънското село Лева река. Празничните богослужения бяха под знака на 1 700-годишнината от мъченическия подвиг на 40-те римски войници, отстояли вярата си след тежки мъчения през 320 г. в гр. Севастия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената  архиерейска вечерня с петохлебие  възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

...прочети повече
24
февруари
2020

Седем години от  интронизацията на Светейшия Патриарх  Неофит

На 24 февруари 2020 г. игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и йеродякон Захарий от манастирското братсво взеха молитвено участие в тържествена архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина". На този ден се навършват
седем години от избора и интронизацията на на Негово Светейшество Неофит за Български патриарх и Софийски митрополит.

...прочети повечевиж снимки
23
февруари
2020

Честит Имен ден на епископ Поликарп

 

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и йеродякон Захария от братсвото бяха на архиерейското богослужение митрополитската катедрала „Св. Неделя“ на  23 февруари - Неделя Месопустна и празник на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
...прочети повечевиж снимки
19
февруари
2020

Гости от Крит

На 17 и 18 февруари гост на Църногорската света обител беше архимандрит Георгиос от гръцкия остров Крит. Той е духовно чедо на канонизирания наскоро св. Ефрем Катунакиотски и има богат духовен опит от пребиваването си в Света гора, който той с охота сподели с църногорското братство.  

...прочети повечевиж снимки
17
февруари
2020

Ваканция в Църногорския манастир

На тридневна ваканция от 14 до 16 февруари 2020 г в Църногорската света обител бяха деца от неделното училище към храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост" За трета поредна година година малките и по-големите гости на манастира прекараха незабравими, ползотворни и радостни  мигове на общение с Бога, поучения игри и забавления.  

...прочети повечевиж снимки
14
февруари
2020

Форум за обучението по религия

На 13 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян"  над село Гигинци, община Брезник, се проведе областно представяне за област Перник на добри практики в обучението по религия-православие. Форъмът е  част от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която ще се проведе през месец април в София. Преди това ще има и регионални кръгове, като участниците от Перник ще се представят в Монтана. Целта е да се популяризират добрите практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците.

...прочети повечевиж снимки
01
февруари
2020

Отслужена бе панихида за жертвите на комунизма

С благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит в Църногорската света обител беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим в България. Това стана на 1 февруари - дата,  определена  за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в страната. Така се пази  споменът за въдворените в  манастира непосредствено след преврата на 9 септември 1944 г. офицери от Пети конен полк в Брезник, царски сановници и местни първенци, някои от които според народното предание са намерили смъртта си на това място без съд и присъда.

...прочети повечевиж снимки
21
януари
2020

На многая лета, Светейши Владико!

На 21 януари Негово Светейшество Софийският митрополит и Български Патриарх Неофит чества своя небесен покровител свети мъченик Неофит. 

...прочети повечевиж снимки
17
януари
2020

Архиерейска света Литургия за св. Антоний Велики

На 17 януари Православната Църква почита паметта на преподобни Антоний Велики, пустиножител, отшелник и духовен отец, който е счита за основоположник на християнското монашество.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български,  в Църногорската св. обител „Св. св. Козма и Дамян“, край с. Гигинци, бе отслужена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с игумена на обителта архимандрит Никанор и други духовници. 

...прочети повече
07
януари
2020

Богоявление 2020

Празникът на светото Богоявление и през 2020 г. бе отбелязан според църковната традиция в Църногорската света обител. На 5 и 6 януари беше извършен чинът на Великия водосвет. Много гости се поръсиха с богоявленска вода. 

...прочети повечевиж снимки
26
декември
2019

Рождество Христово в Църногорския манастир

С подобавяща тържественост и тази година в Църногорската света обител беше отбелязан големия Господски празник Рождество Христово. В ранните зори на 24 декември 2019 г. бяха отслужени Полунощница, Утреня, полагащите се за този празник Царски Часове, които бяха последвани от Вечерня с Василиева св. Литургия. След братската трапеза за Бъдни вечер с характерни за празника ястия в посветената на свети Силуан Атонски църква беше отслужено Всенощно бдение  за Рождество Христово, което започна с Велико Повечерие.  А след полунощ в първите минути на  25 декември започна празнична Златоустова св. Литургия. 

...прочети повечевиж снимки
21
декември
2019

Акция по кръводаряване

Акция за кръводаряване организира в навечерието на Рождество Христово монашеското братство от Църногоския манастир "Свети безсребреници Козма и Дамян".  Идеята беше подкрепена и от близки до манастира хора. По молба на нуждаещи се дарената кръв беше предназначена за пациентка в тежко състояние, настанена в реанимацията на пернишката болница.

...прочети повечевиж снимки
21
декември
2019

Рождество Христово 2019 - програма

Вижте пълната програма за отбелязване на Рождество Христово (2019) в Църногорския монастир.

Манастирът приема поклонници, които желаят да отбележат празника на Христовото Рождество заедно с братството.

 

...прочети повече
08
декември
2019

В памет на стареца Ефрем Аризонски

Старецът Ефрем Аризонски се представи пред Господа на 91- годишна възраст тази нощ в  манастира "Св.Антоний" близо до град Флорънс, щата Аризона. Той е духовно свързан и с Църногорския монастир, тъй като неговото чедо Ефрем, дикей на скита "Св. Андрей Първозвани" край Карея, постригва във Велика схима йеромонах Василий Зографски, чрез когото благодатта на великата схима стига и до братството на Църногорската света обител

...прочети повечевиж снимки
01
декември
2019

Послушникът Христо вече е монах Хрисант

Братството на Църногорската света обител се увеличи с още един монах Послушникът Христо вече е монах Хрисант. Монашеското пострижение с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит стана на 30 ноември 2019 г., в деня, когато се почита  св. Андрей Първозванни,   в посветения на св. Силуан Атонски параклис в Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ , край брезнишкото село  Гигинци. Христо бе воден под мантията на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир. Пострижението на монах Хрисант извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

...прочети повечевиж снимки
27
ноември
2019

В памет

В първите минути на  27 ноемви 2019 г за този свят угасна на 76-годишна възраст големият театрален и филмов актьор Стефан Данаилов. В битността му на общественик, политик, народен представител и  министър на културата  той имаше добро отношение към светата православно Църква ...

...прочети повече
17
ноември
2019

Празник в Ксенофонт (фоторепортаж)

На 16 ноември 2019 г. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит  посети светогорския манастир Ксенофонт, по покана на архимандрит Алексий, игумен на обителта, с когото го свързва 20-годишно приятелство и духовна връзка По повод  3/16 ноември, когато се възпоменава пренасянето на светите мощи на св. Георги от Никомидия в Лида, а също така и обновлението на храма на светеца в родния му град Лида той оглави празнична света Литургия , а  предната вечер и всенощно бдение. В богослуженията наред с трима светогорски игумени и други духовници, съслужи и игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор. 

...прочети повечевиж снимки
16
ноември
2019

Български духовници на празника на Ксенофонт

Български духовници взеха участие в богослуженията на празника  в светогорския манастир Ксенофонт.
На 16 ноември светата обител чества втори храмов празник, посветен на пренасянето на мощите на св. Георги Победоносец в гр. Лида. Тържествената света Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха  игуменът  на манастира Есфигмен архим. Вартоломей, игуменът на  манастира  Пантократор архим. Гавриил, игуменът на  манастира - домакин   Ксенофонт архим. Алексий,  както и архим. Евтимий и архим. Никанор от Софийска епархия и множество йеромонаси и йеродякони.

...прочети повечевиж снимки
10
ноември
2019

Литургия в родното село на игумена на Есфигмен

С благословението на митрополита на Етолия и Акарнания, Гърция,   г-н, г-н Козма на 10 ноември 2019 г. игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор съслужи с архимандрит Вартоломей - игумен на манастира Есфигмен в Света гора-Атон, който  оглави празнична  света Литургия в храма "Св. Атанасий" в родното си село Палиоамбело край Войница.

...прочети повечевиж снимки
06
ноември
2019

Беседа на папа Филип за новите светогорски светии

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български на 4 ноември 2019 г. в залата на Софийската света митрополия се имаше  беседа  на  светогорския йеромонах Филип.  Светогорецът от групата на Томиадите в скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий разказа  спомени и впечатления  за живота и подвига на старците Даниил Катунакиот (1846-1929), Йероним Симонопетрит (1871-1957), Йосиф Исихаст (1895-1959) и Ефрем Катунакиот (1912-1998) , които Вселенската патриаршия причислява към лика на светиите. Събитието беше посветено на чествания  на 1 ноември. 
храмов празник на Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян", чийто гост беше папа Филип.

...прочети повечевиж снимки
02
ноември
2019

Храмов празник 2019

На 1 ноември 2019 г.  с тържествена света Литургия в Църногорската света обител беше отбелязан празникът на светите безсребрени Козма и Дамян Асийски. Храмовият празник започна още от предната вечер с отслужването на всенощно бдение соред светогорските традиции и правила на богослужението. Бдението беше водено от йеромонах Силуан и от йеромонах Василий, а светата литургия на празника от архимандрит Никанор.

...прочети повечевиж снимки
31
октомври
2019

Покана за беседа за новите светци на Атон

С благословението на Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит Църногорският манастир "Свв. безсребреници Козма и Дамян Асийски" организира  публична беседа с йеромонах Филип от скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий на Света гора - Атон. Събитието е насрочено за  4 ноември 2019 г. (понеделник) от 18 часа в залата на Софийската света митрополия и е посветено на чествания на 1 ноември  храмов празник на Църногорския манастир. 

...прочети повече
28
октомври
2019

Посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в манастира Есфигмен

На 21 октомври 2019 г. в рамките на своята четиридневна визита на Света гора-Атон Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети конака на манастира Есфигмен в столицата на монашеската република Карея.

...прочети повечевиж снимки
24
октомври
2019

Беседа на йеромонах Ефрем от Света гора в Перник

Беседа за отношението на съвременния човек към Бога изнесе в Перник  йеромонах Ефрем Катунакиот от Света гора. Организатор на събитието в Деня на града на 19 октомври в Двореца на културата  беше Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" в партньорство с Община Перник и областният управител Ирена Соколова.  На поканата да присъстват на беседата се отзоваха широк кръг перничани и гости на града -  ученици от  клубове за християнски ценности, преподаватели, вярващи християни, журналисти, духовници, граждани.

...прочети повечевиж снимки
20
октомври
2019

Бдение и литургия за празника на Св. Йоан Рилски

С всенощно бдение, последвано от празнична света Литургия в Църногорската света обител беше отбелязан празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец на 18 и 19 октомври 2019. Богослуженията оглавиха йеромонах Силуан от Църногорското братство и йеромонах Василий. На клира бяха отец Владко Тасков от Сандански и неговият син Емил, а на другата певница бяха йеромонах Ефрем от Света гора и негови духовни чеда, които го съпровождаха при тазгодишното му гостуване в манастира.

...прочети повечевиж снимки
19
октомври
2019

Храмов празник в Граничкия манастир

Храмовият си празник отбеляза на 18 октомври манастирът "Св. евангелист Лука" край кюстендилското село Граница. С благословението на Негово светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит архиерейска света Литургия отслужи Негово Пресвещенство Белоградчишки епископ Поликарп викарий на Софийския митрополит.

...прочети повечевиж снимки
10
октомври
2019

На слава в Поганово

На 9 октомври 2019 г. игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и представители на манастирската общност взеха участие в храмовия празник на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" в Сърбия, по покана на неговия игумен о. Мардарий.  Празничната света Литургия оглави игуменът на Суковския манастир "Успение Богородично" архимандрит Никанор. С него наред със сръбските духовници съслужиха и архимандрит Никанор и протойерей Константин Стойчев от България. 

...прочети повечевиж снимки
04
октомври
2019

Помен за стареца Тома Микраянанит

 

В църквата "Свети Атанасий Солунски", с благословията на Негово Високопреосвещенство Солунския митрополит Антим, панихида и божествена св. Литургия в памет на стареца Тома бяха отслужени от митрополита на Йерисо, Ардамерия и Света гора г-н Теоклит. С него съслужиха архимандрит Никанор от манастира "Св.св.Козма и Дамян", България, и протойерей Димитрий от митрполията на Лангада. На панихидата взе участие и архимандрит Игнатий от Йерисо. 
На клира пяха старецът Филип, протопсалт Христо Целиос и свещенопевец  Илия Папатерпу.
Митрополит Теоклит след края на Светата литургия и панихидата произнесе слово, в което припомни отеческата си любов и приятелство със стареца Тома.
...прочети повечевиж снимки
27
септември
2019

Архиерейска св. Литургия за св. Силуан

 

С архиерейска света Литургия беше отбелязан храмовият празник на новия манастирски манастирски параклис в Църногорската света обител, посветен на преподобния Силуан Атонски. 
На 24 септември 2019 г. с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
...прочети повече
27
септември
2019

Игуменът на светогорския манастир "Есфигмен" архимандрит Вартоломей възглави всенощното бдение за св. Силуан

С всенощно бдение започна почитането паметта на св. Силуан Атонски в Църногорската света обител.  На този светец от най-новите времена е посветен параклисът в новото манастирско крило. Богослужението беше предстоявано  от игумена на светогорския манастир Ефсигмен архимандрит Вартоломей. Поканата към него да дойде в Църногорския манастир за празника на св. Силуан е отправена отдавна, но едва сега той е имал възможност да пристигне  за първи път в светата обител.

...прочети повечевиж снимки
30
август
2019

На храмова слава в Суково

И тази година голяма група представители на Църногорската света обител, водена от игумена архимандрит Никанор и съпроводена от група певци от София, под ръководството на псалт Светослав Цеков, пристигна в Суковския манастир в Сърбия за храмовата слава  на Голяма Богородица.  Богослуженията започнаха още от вечерта на 27 август и продължиха на другия ден, когато в Сърбия празнуват Успение на Пресвета Богородица. 

...прочети повечевиж снимки
16
август
2019

Две литургии за Голяма Богородица

 

Две свети Литургии бяха отслужени в Църногорската света обител за празника Успение на Пресвета Богородица   тази година. Честването започна от вечерта  на 14 август (2019 г) с всенощно бдение в параклиса "Св. Силуан Атонски".  В манастира се събраха и монасите и послушниците от  всички близки манастири. 
Красиви песнопения украсиха нощнотобогослужение. Каденето с кадилница-ручки и "Полилея" допринесоха за красотата на молитвите в прослава на Божията майка. 
...прочети повечевиж снимки
12
август
2019

Иверската икона на Божията майка гостува в Кюстендил

С благословението на Светейшия Неофит,  Софийски митрополит и Български патриарх,  в навечерието на големия Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица в Кюстендил беше посрещнато копието на Иверската икона на Божията Майка от скита на Църногорската света обител "Св. Пантелеймон" в земенското село Смиров дол.  От 12 до 17 август чедотворният лик на Пресвета Богородица  - Вратарница (Портаитиса) ще остане за поклонение в централния храм на Кюстендил "Успение Богородично". 

...прочети повечевиж снимки
11
август
2019

Иконата Всецарица гостува в Искрец

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор от 10 до 18 август копието на ватопедската икона на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир ще гостува в Искрецкия манастир "Свето Успение Богородично". В следобедните часове на 10 август иконата беше тържествено посрещната в манастира, а след това в манастирския храм беше отслужена вечерня.

...прочети повечевиж снимки
29
юли
2019

Храмов празник в Смиров дол

Храмовият празник на скита на Църногорската света обител  „Св Пантелеймон“  в земенското село Смиров дол беше отбелязан тържествено с всенощно бдение и празнична света Литургия, състояли се на 27 и 28 юли.

...прочети повечевиж снимки
24
юли
2019

На Великата Лавра за празника на св. Атанасий

От 17 до 22 юли 2019г. братя на Църногорския монастир, водени от игумена архимандрит Никанор, посетиха Света гора и се включиха в празничните служби на манастира Великата Лавра и на скита Малката Света Анна.

 

На Великата Лавра бе отслужено празнично бдение в чест на нейния основател и патрон св.Атанасий Атонски, оглавено от митрополита на Глифада г-н Антоний в съслужение с игумена на Иверон архимандрит Натанаил, игумена на Великата Лавра архимандрит Продромос, представители на светогорските монастири, много отци от скитовете на Великата Лавра и игумени на манастир извън Ввета гора.

...прочети повечевиж снимки
21
юли
2019

Храмов празник в Дружба 2

Празничната  св. Литургия в  храм "Св. пр. Илия" в столичния квартал Дружба -2 на храмовия празник беше отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, в съслужение с предстоятеля на храма иконом Емилиян Костадинов, иконом Йоан Чикалов от столичния храм “Света Параскева”, свещеник Тома Попов – дългогодишен клиросен певец в храма, йеродякон Захарий от Църногорската света обител.

 

...прочети повечевиж снимки
15
юли
2019

На събор в сърцето на Граово

Църногорския манастир за втори път беше  домакин на народен фолклорен събор

 

Има едно място в китната ни родина, наречено Граово. Някои казват, че му викали така, защото се раждало много грах, ама надали. По-вероятно  името да е заради майсторите на хорото, които тука, в Граово, се наричат играорци. Тази версия ще бъде подкрепена от всеки, отделил от времето си, за да отиде на Църногорския събор "В сърцето на Граово". А сърцето на Граово е не къде да е, а до сами Църногорския манастир на светите Безсребреници Козма и Дамян.

 

...прочети повечевиж снимки
14
юли
2019

Църногорски събор 2 - Клоквиум

С колоквиум  на тема "Храната на бъдещето" започна  второто издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово". По покана на областния управител на Перник г-жа Ирена Соколова в  манастира  "Свети Безсребреници  Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци се събраха да дискутират темата специалисти от различни области, представители на науката, образованието, бизнеса и местната власт. Специален гост на форума,  беше най-добрият кулинар на Света гора монахът Епифаний Милопотамски.

...прочети повече
08
юли
2019

Тържествен водосвет в Пещерския манастир

С тържествен водосвет, състоял се на 6 юли 2019 г.  се ознаменува приключването на първи етап от обновлението в Пещерския манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" Молитвеното последование с благословение от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, оглави викарият на Софийския митрополит  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.  С него съслужиха игуменът  на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, изпълняващият длъжността игумен на Пещерския манастир протойерей Константин Стойчев,  свещеник Михаил Станкович от Брезник, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Захари. В храма  молитвено присъстваха областният управител на Перник  Ирена Соколова, кметовете  на община Земен Димитър Сотиров и на село Пещера  Стефан Евтимов, представители на бизеса от региона, много миряни. Част от тях дойдоха с организирания от сдружение "Краищенско Светогорие" еко поход „По стъпките на мрачката грамота” от селото до светата, водени от управителя на сдружението Весела Барбукова.

...прочети повече
01
юли
2019

Започна детското православно летуване

От 30 юни, в Неделята на всички български светии, когато се празнува и Събор на светите  славни и всехвални 12 апостоли, в Църногорската света обител започна тазгодишното детско православно летуване. 20 деца от София, на различна възраст, организирани от презвитера Малтена Стойчева,  ще прекарат в манастира седмица, изпълнена с емоции и духовен смисъл.

...прочети повечевиж снимки
27
юни
2019

Ученици на гости в манастира

На 26 юни 2019 г. 117 седмокласници от 20-то училище "Тодор Минков" в София в свободен от училище ден посетиха Църногорската света обител. Те бяха посрещнати от игумена архимандрит Никанор и от иподякон Петър. След като побеседваха с тях учениците разгледаха манастира и опитаха прясно биволско сирене.

...прочети повечевиж снимки
08
юни
2019

В Света гора за празника на манастира Есфигмен

Господският празник Възнесение Господне в манастира Есфигмен в Карея на Света гора-Атон бе отбелязан с голяма тържественост в четвъртък, на 6 юни 2019г. Митрополит Тимотей от Тесалия служи на Божествените литургии в деня на празника и на следващия ден, заедно с игумена на манастира Великата Лавра архимандрит Продромос, игумена на манастира Ивирон архимандрит Натанаил, игумена на манастира Св.Козма и Дамян (България) архимандрит Никанор и игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей.

...прочети повечевиж снимки
01
юни
2019

Архимандрит от Оман гостува в Църногорския манастир

Архимандрит Димитрий  Мансур от Оман посети Църногорската света обител на 31 май 2019 г. Той разгледа манастира, запозна се с неговата история и живота на братството днес и имаше среща с игумена архимандрит Никанор. Двамата обсъдиха теми, свързани с християнството, православието и съвременното монашество.

 

Отец Димитрий разказа подробно за неговото служение в Оман. Той оглавява енория от около 150 семейства от различни националности.

...прочети повечевиж снимки
30
май
2019

ГОСТУВАНЕ НА СВЕТА ГОРА ЗА ПРАЗНИКА НА СВ.ГЕОРГИ

От 4 до 6 май 2019г. група поклонници, водени от игумена на Църногорския монастир архимандрит Никанор, посетихме Света гора за празника на св.вмчк Георги. Този дивен Божий угодник се почита най-тържествено в три светогорски монастира: Зограф, Ксенофонт и Свети Павел. През тази година решихме да участваме в празненството на последния от тях, като същевременно посетим и близките до него скитове, за да разменим пасхален поздрав с познатите ни отци.

 

Това наше решение ни помогна да избегнем внезапно разразилата се на 5 май силна морска буря, заради която стотици поклонници бяха възпрепятствани да вземат участие в празниците на двата други големи манастира - Зограф (тази св.обител честваше условно 1100 годишнина от своето основаване) и Ксенофонт.

...прочети повечевиж снимки
21
май
2019

Обсъдиха възможностите за ток до манастира

Областният управител на Перник Ирена Соколова и игуменът на Църногорския манастир «Св. Безсребреници Козма и Дамян» архимандрит Никанор обсъдиха с регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал възможностите за електрическо захранване на светата обител.

...прочети повечевиж снимки
13
май
2019

Монахът Захарий стана йеродякон

Монахът Захарий от братството на Църногорската света обител стана дякон.  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той бе ръкоположен  в първата благодатна степен на свещенството - дяконската,  на 12 май – Трета  Неделя след Пасха – на св. Мироносици   по време на архиерейска света Литургия.
в храм „Св. Николай Чудотворец“ в  Трън.

...прочети повечевиж снимки
09
май
2019

На св. Николай Летни в Кладница

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор оглави празничната света Литургия за Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец на 9 май в Кладнишкия манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". С него съслужиха игуменът на манастира о. Орлин Алексиев и свещеник Станислав от София. На клира беше о. Атанас от храм "Св. Николай" в столицата

...прочети повечевиж снимки
09
май
2019

Екипът на проект SKIVRE посети Църногорския манастир

Екипът на проект SKIVRE посети Църногорската света обител на 8 май и се срещна с игумена архимандрит Никанор. В разговора в процес на двустранно опознаване бяха обсъдени теми, свързани с целите на проекта, както и въпроси, отнасящи се до релиигиите , християнството и светата Православна Църква. 

...прочети повечевиж снимки
04
май
2019

Три дни празници за Всецарица

Три дни продължи честването в Църногорската света обител на навършването на три години от интронизацията на копие на иконата на Пресвета Богородица Всецарица.от светогорския манастир Ватопед.

 

Празникът е установен да се чества в светата обител на 2 май, денят когато честната икона е донесена в Църногорския манастир през 2016 г.

 

На 1 май след залез слънце  започна всенощно бдение, посветено на Божията майка и нейната икона, наречена Всецарица.

...прочети повечевиж снимки
02
май
2019

Над 20 човека дариха кръв

21 човека се отзоваха на поканата да се включат в акцията за кръводаряване, организирана на 1 май 2019 г. в Църногорската света обител със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология. Така манастирът се включи в националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване "Капка по капка - живот". Миналата година в навечерието на Рождество Христово църногорските монаси дариха кръв в Кръвна банка в Перник.

...прочети повечевиж снимки
30
април
2019

Три дни богослужения за иконата Всецарица

Три дни празнини богослужения, посветени на третата година от пристигането на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица в Църногорската света обител ще има в манастира. Оригиналът на иконата се намира в светогорския манастир Ватопед и по чудодеен начин нейно уголемено копие с позлатен обков вече три дни години носи Божия благодат, душевно и телесно здраве на поклонниците в светата обител.

...прочети повечевиж снимки
30
април
2019

Акция за кръводаряване в Църногорския манастир

Църногорската света обител се включва в националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване "Капка по капка - живот".
На 1 май 2019 г. от 10:00 до 13:00 часа в светата обител ще се проведе акция по кръводаряване със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология.

...прочети повечевиж снимки
29
април
2019

Христос воскресе из мертвих!

С много духовна радост и подобаваща тържественост  и  тази година  в Църногорската света обител преминаха богослуженията за Възкресение Христово. 

Тържествената пасхална богослужба започна с пасхалния канон и докато братята от манастира прочетат това специално молитвено последование  манастирският двор постепенно се изпълни с многоброен народ, очакващ светлината на пасхалния огън и тържествения проглас: „Христос воскресе!". 
...прочети повечевиж снимки
22
април
2019

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА И В ПАСХАЛНИТЕ ДНИ

 

22 април 2019 г. - Велики Понеделник
06:00ч. - Часове, Изобразителни и Вечерня с Преждеосвещена св.Литургия
17:00ч. - Велико Повечерие, Утреня и I час
23 април 2019 г. - Велики Вторник
06:00ч. - III, VI и IX Час, Изобразителни и Вечерня с Преждеосвещена св.Литургия
17:00ч. - Велико Повечерие, Утреня и I час
24 април 2019 г. - Велика Сряда
06:00ч. - III, VI и IX Час, Изобразителни и Вечерня с Преждеосвещена св.Литургия
17:00ч. - Малко Повечерие, Утреня и I час
25 април 2019 г. - Велики Четвъртък
06:00ч. - III, VI и IX Час, Изобразителни и Вечерня с Василиева св.Литургия
10:00ч. - Общ Маслосвет
17:00ч. - Малко Повечерие и Утреня на Разпети Петък (Последование на 12-те Евангелия)
26 април 2019 г. - Разпети Петък
09:00ч. -  Царски Часове, Изобразителни и Вечерня (с изнасяне на Плащаницата)
17:00ч. -  Малко Повечерие и Утреня на Велика Събота (Последование на Опело Христово), I Час
27 април 2019 г. - Велика Събота
09:00ч. - III, VI и IX Час и Вечерня с Василиева св.Литургия
23:30ч. - Полунощница с канона на Велика Събота "Волною морскою"
28 април 2019 г. - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО (ВЕЛИКДЕН)
00:00ч. - Пасхално Бдение - Утреня и Златоустова св.Литургия
14:00ч. - Пасхална Вечерня (Второ Възкресение) 
29 април 2019 г. - Светли Понеделник
09:00ч. - Пасхална Утреня и Златоустова св.Литургия
17:00ч. - Пасхална Вечерня 
 
 
Желаещите да вземат молитвено участие в богослужебните последования могат да се подслонят в монастира. Нощувката и храната са безплатни.
...прочети повече
13
април
2019

Архимандрит Никанор благослови състезание по заваряване

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор благослови  финалния  кръг на националното състезание по заваряване, състоял се  на 13 април 2019 г. в Радомир. В надпреварата “Най-добър млад заварчик” участваха  млади специалисти в заваряването и свързващите технологии от професионални гимназии от Ботевград, Варна, Враца, Горна Оряховица, Елхово, Кнежа, Плевен, Пирдоп, Сливен, Червен бряг и с. Градница, община Севлиево

...прочети повечевиж снимки
07
април
2019

Постригаха нов монах в Църногорския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, на 6 април в Църногорската света обител беше  постриган нов монах. Монашеското пострижение  извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В монашество встъпи послушникът от света обител Богомил Лозанов Иванов, който по време на молитвеното последование получи името Партений. Новият монах бе воден от игумена на манастира архимандрит Никанор.

...прочети повечевиж снимки
07
април
2019

Водосвет в обновения Леворечки манастир

По повод приключване на проект по обновление на Леворечкия манастир „Свети Четирдесет мъченици” в светата обител с благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужен водосвет от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. На архиерейското богослужение присъстваха министърът на земеделието и горите Румен Порожанов, областния управител на Перник Ирена Соколова, кметовете на общините Трън, Перник и Земен Цветислава Цветкова, Вяра Церовска, Димитър Сотиров, както и много духовници от Софийска епархия, представители на бизнеса, много хора от село Лева река и региона.

...прочети повечевиж снимки
04
април
2019

Ваканция в манастира

Деца от неделното училище към храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост" отново дойдоха на ваканция в Църногорската света обител. Водени от своята преподавателка Велина Андонова и помощниците й в неделното училище, децата прекараха три незабравими дни от пролетната ваканция прекараха в манастира.

...прочети повечевиж снимки
31
март
2019

Гостува група по религия от Перник

Ученици от трети и четвърти клас в пернишкото училище "Св. Константин Кирил Философ", обединени в група по интереси за изучаване на предмет Религия-православие под ръководството на учителката Милена Василева. 

...прочети повечевиж снимки
28
март
2019

Всецарица за поклонение в Онкологията

На 26 март 2019 г. копието на иконата на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорската света обител беше за поклонение в Университетската болница по онкология в София. Преди иконата да бъде пренесена по стаите с лежащо болни, в двора на здравното заведение беше отслужен маслосвет, а след това игуменът на манастира архимандрит Никанор помаза както болните, така и лекари, медицински сестри, хора от персонала на болницата. В очите на мнозина при вида на иконата се появиха сълзи. 

...прочети повечевиж снимки
24
март
2019

Иконата на Пресвета Богородица Всецарица гостува в строличен храм

И тази година копието на иконата на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорската света обител гостува в столичен храм. С благословение от Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит и от игумена на манастира архимандрит Никанор от 22 до 25 март 2019 г. иконата гостува в храм "Рождество Христово" в софийския район "Младост" за благословение, подкрепа и помощ на енорията и живеещите в района хора. В пречестните дни на Великия пост светинята е там по покана на храмовото духовенство и на преподавателката в неделното училище към храма Велина Андонова. 

...прочети повечевиж снимки
18
март
2019

Още три книги с подкрепата на Църногорския манастир

Още три книги, издадени от Книгоиздателското сдружение "Православно Отечество",  излязоха от печат с подкрепата на Църногорската света обител. Новите заглавия са "Преподобни Амфилохий Почаевски - житие, чудеса, поучения, акатист", "Съвременни духовници" и "Преподобни Нектарий Оптински - животоописание, спомени за него, беседи, писма и акатист".

...прочети повечевиж снимки
18
март
2019

Лития за Тържество на Православието

С литийно шествие бяха обогатени богуслуженията в Църногорската света обител на първата неделя от Великия пост, определена за Тържество на Православието.

...прочети повечевиж снимки
10
март
2019

Покана

В неделя (10.03.2019 г.)  от 15.30 часа  в Църногорската света обител ще бъде отслужена утвърдената от православната традиция за Неделя сиропустна Умилителна вечерня с взаимно опрощаване.  

 

...прочети повече
10
март
2019

Света Литургия в Лева река

На 9 март 2019 г. (събота), в деня когато православната Църква почита мъченическия подвиг на 40-те мъченици Севастийски, в старинния храм на манастира "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева река беше отслужена света Литургия. Богослужението оглави протойерей Константин Стойчев. Молитвено участваха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор, монасите Софроний и Силуан, иподяконът Петър, миряни. Първи населници на манастира, считано от 7 март ще са монахът Иларион и послушникът Христо.

...прочети повечевиж снимки
06
март
2019

Архиерейска света Литургия в Брезник

Монаси от братството на Църногорския манастир участваха молитвено в архиерейска света литургия в Брезник. Важен и паметен  за Брезник стана  почивният ден след Националния празник 3 март. Макар да не беше неделя, нито голям църковен празник, в старата енорийско църква в града имаше архиерейско богослужение. С благословението Светейшия Български Патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит , на 4 март в храм "Св. Петка" в Брезник света Литургия отслужи   Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  Повод за гостуването на владиката и оглавяване от него на богослужбата в старата църква беше приключилият в нея ремонт. 

...прочети повечевиж снимки
03
март
2019

Нови книги с подкрепата на Църногорския манастир

Още четири нови заглавия се прибавят към книжните бисери, издадени от сдружение Православно Отечество с подкрепата на Църногорската света обител. От печат излязоха "Акатисти и жития на преподобните Киево-Печерски отци Марк Пещерник, Агапит Врач и на всички Киво-Печерски светии", "Акатисти и жития на светите наши отци Амвросий Медиолански и Амвросий Оптински", третата част на „Нов Атонски патерик“ съдържаща кратки разкази на преподобния старец Паисий и на други светорци, както и Устав на Българската Православна Църкнва - Българска Патриаршия.

...прочети повече
23
февруари
2019

Двама светогорски игумени на имения ден на епископ Поликарп

Двама игумени на манастири от Света гора уважиха с присъствието си имения ден на Преосвещения епископ Поликарп. Игуменът на манастира "Пантократор" архимандрит Гавриил и архимандрит Алексий, игумен на манастира "Ксенофонт", заедно с игумения Якова и монахини от манастира "Св. Йоан Предтеча" в гръцкото село Акритохори (метох на "Ксенофонт") молитвено участваха в архиерейската света Литургия, оглавена от дядо Поликарп.

...прочети повечевиж снимки
19
февруари
2019

С водосвет откриха паметник на Левски в Брезник

Бюст-паметник на Васил Левски беше открит в град Брезник. Лентата прерязаха председателят на Парламентарната комисия по  отбрана ген. Константин Попов и кметът на общината Васил Узунов.

Водосвет пред паметника отслужи игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор в съслужие с енорийския свещеник Михаил Станкович и йеромонах Силуан от манастирското братство. В словото си след молитвените последования архимандрит Никанор неволно преименува площада, на който се намира паметникът от „9-ти септември“ на „Васил Левски“, но грешката му се оказа „правилна“, защото веднага се появи идея темата за смяна на името на централния площад в Брезник да бъде предложена за обсъждане в Общинския съвет. 

 


...прочети повечевиж снимки
15
февруари
2019

Васил Левски е извършил своите чудеса приживе

Архимандрит Никанор в интервю на Константин Събчев за вестник "Телеграф":Васил Левски е творение на българската църква. Той е възпитан в църквата, той е част от църквата, независимо, че е напуснал монашеското си служение. Той нито се е отрекъл от Бога, нито от църквата. Много добре знаем, че преди смъртта си се е изповядал и е  приел Свето причастие от ръцете на свещеник. Левски е най-яркият пример за това какво значи религиозно възпитание. Защото е възприел за себе си като норма на житейско поведение евангелското правило, че няма по-голяма любов от тази да положиш душата си за своите приятели. Както той полага своята за целия ни народ. 

...прочети повечевиж снимки
13
февруари
2019

Архимандрит Никанор пред bTV за стратегията за детето

БПЦ трябва да взема отношение по всички въпроси, които касаят нашето общество, отношението между хората, бъдещето на нашите деца, проповядването на нравствените ценности в обществото, всичко, което касае нашите човешки взаимоотношения, касае БПЦ. Това каза в предаването "Лице в лице" архимандрит Никанор. Нашият народ никога не е чувал от църквата крайни думи, подчерта той. 

...прочети повече
01
февруари
2019

Панихида за жертвите на тоталитарния режим

За богослужението се събраха 16 свещеници от Софийска епархия сред
които бяха и архиерейските наместници на Радомирска духовна околия о.
Александър Стоев и на Дупнишка Духовна околия о. Георги Паликарски.
Богослужението беше оглавено от игумена на Църногорския манастир
архимандрит Никанор и  протойерей Стефан Стайков от столичния храм
„Св. св. Кирил и Методий“ в "Красно село". Молитвеното последование
беше изпълнено по подобие на големите православни манастири и в него
участваха всички духовници.

...прочети повечевиж снимки
01
февруари
2019

Панихида за жертвите на комунистическия режим

На 1 февруари  1945 г.  в София е изпълнена смъртната присъда на трима  регенти и 67 депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т. нар. Народен съд. По предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002) денят 1 февруари у нас се отбелязва като ден на памет, почит и признателност към жертвите  и пострадалите от комунистическия режим в България. 

По този повод на 1 февруари 2019 г. в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци ще се отслужи панихида за жертвите и пострадалите от "безбожниците". Своето присъствие на богослужението са потвърдили евродепутатът Андрей Ковачев, радетел на почитането на паметта на жертвите на комунистическите режими и областният управител на област Перник Ирена Соколова. Молитвеното си  участие са заявили и много свещеници от региона ...

...прочети повече
17
януари
2019

Празник и офикия в Суковския манастир в Сърбия

В архимандритско достойнство беше въведен йеромонах Сеарафим, игумен на Суковския манастир "Успение на Пресвета Богородица" в Сърбия. Това стана по време на архиерейска св. Литургия на празника на св. Серафим Саровски, честван от Сръбската православна Църква на 15 януари. Богослужението оглави Негово Преосвещенство Нишкият епископ Арсений, а с него съслужиха игуменът  на Църногорската света обител архимандрит Никанор и  духовници от епархията.

...прочети повечевиж снимки
16
януари
2019

Рекламират манастирска напитка в САЩ

Манастирска напитка беше рекламирана в САЩ.  Снимка на бутилка сливова ракия от Църногорската света обител се появи на личния профил на о. Грегъри Францис, председател на православен храм "Св. Георги" в столицата на щата Ню Йорк град Олбани.

...прочети повечевиж снимки
14
януари
2019

Нов иподякон в Църногорския манастир

Послушникът Александър Димов от Църногорската света обител беше постриган за иподякон. Това стана по време на архиерейска света литургия в храм „Св. Георги“, който се намира в кв. "Гюргево" в град Сапарева баня. В неделния ден на 13 януари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит  възглави възкресното богослужение там. 
Заедно с викарния епископ съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир“Св. Козма и Дамян“, ик. Георги Паликарски ...

...прочети повечевиж снимки
08
януари
2019

Богоявление с бдение

За първи път  и с всенощно бдение беше почетен големия Господски празник Богоявление в Църногорската света обител. Богослуженията за Йордановден и Иванов ден започнаха още в съботния ден - 5 януари с отслужването на утреня и Василиева св.Литургия, оглавени от йеромонах Силуан. По-късно в  скита "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол игуменът на манастира архимандрит Никанор и монахът Иларион отслужиха Велик водосвет и поръсиха цялата обител и околните сгради.

...прочети повечевиж снимки
04
януари
2019

Предстоящи богослужения за Богоявление

Със специална програма, съобразена с Църковния устав ще бъде чествано свето Богоявление в Църногорската света обител. За първи път в навечерието на празника ще има и всенощно бдение. 

...прочети повечевиж снимки
30
декември
2018

На Стефановден в Желязната църква в Цариград

Монаси и работници от Църногорската света обител присъстваха молитвено на  празнична света Литургия в Желязната църква "Св. Стефан" в Цариград на 27 декември 2018 г.  Това беше първият храмов празник след пълното обновление на храма, придобил заслужено импозантен и силно впечатляващ вид. Богослужението оглави Русенският митрополит Наум. Поклонниците от България бяха сериозна група, организирана от поклонническо-просветния център "Св. Иван Рилски" към Софийската света митрополия. Водач и лектор на групата беше доц. Павел Павлов, а духовник - протойерей Стефан Стайков от столичния храм "Св Кирил и Медодий" (кв. "Красно село").

...прочети повечевиж снимки
26
декември
2018

Христос се роди! Воистину се роди!

И тази година в Църногорската света обител подобаващо беше отпразнувано Рождеството по плът на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус  Христос. Предвидените в църковния устав богослужения за празника бяха отслужени много  тържествено и бяха украсени с песнопенията на водените от Владимир Симич църковни певци от Сърбия. Те и певицата и радиоводеща Е+ва Валентинова импровизираха Балкански етно фолк джемсейшън. 

...прочети повечевиж снимки
22
декември
2018

Програма на Богослуженията за Рождество Христово

В навечерието  на празника Рождество Христово от Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма  и Дамян" над брезнишкото село Гигинци  отправят покана към всички желаещи да се включат в  празничните богослужения. Те ще започнат на 24 декември (Бъдни вечер) в 6 часа  с отслужване на Утреня и т. нар. Рождественски Царски  часове. Около 9 часа ще започне вечерня, която ще бъде последвана от Василиева св. Литургия, както изисква Църковният устав. За 14 часа е предвидена

...прочети повече
21
декември
2018

Църногорските монаси безвъзмездно дариха кръв

Монаси от Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци  и близки до светата обител мъже на 21 декември  безвъзмездно дариха кръв. Инициативата е с  благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В "Кръвна банка"  в Перник се събраха четирима представители на братството и четирима цивилни. Така те осъществиха породилата се преди време идея монашестващите да дадат пример за добротворство в навечерието на големия Господски празник  Рождество Христово.

...прочети повечевиж снимки
20
декември
2018

Отличиха аримандрит Никанор като личност за 2018 г.

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор  и областният управител на Перник  Ирена Соколова  бяха обявени за личности на 2018 г. в Перник. Това стана на традиционната церемония по обявяване на отличените перничани  с принос към града  и региона, организирана от местния вестник "Съперник". Събитието се провежда за девета поредна година, а от три години е и в партньорство с работодателската организация КРИБ-Перник с председател Георги Милев.  

...прочети повечевиж снимки
11
декември
2018

Деца от София в Работилница "Камбанен звън"

На 8 и 9 декември 2018 г. деца от неделното училище към храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост", ръководено от Велина Андонова, се включиха в инициативата на Църногорската света обител Работилница "Камбанен звън".  В съботния след обяд и в неделя до обяд децата прекараха незабравими мигове в манастира.

Под ръководството на изкусния звънар Марио Стоименов те се упражниха  в биенето на манастирските камбани и получиха нови знания за камбанния звън.

...прочети повечевиж снимки
10
декември
2018

Обновление на стария манастирски храм

След ремонт и благоукрасяване с нови стенописи на 8 декември 2018 г. беше обновен старият храм "Св. безсребреници и чудотворци" Козма и дамян в Църногорския манастир". С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп извърши чина по обновлението и оглави архиерейската света Литургия. С викарийния епископ на Софийска епархия съслужиха  игуменът  на манастира архимандрит Никанор и йеродякон Вартоломей. Певците на клира бяха под ръководството на секретаря на Софийска света митрополия Ангел Младенов.  

...прочети повечевиж снимки
21
ноември
2018

Всецарица гостува в Радомир

Благодатното копие на чудотворната икона на Пресвета богородица Всецарица от Църногорската света обител гостува в Радомир. Иконата, чиито оригинал се пази в светогорския манастир Ватопед,  беше посрещната за поклонение от енориашите на храм "Св. Димитър" в града на големия празник Въвеждане  в храма на Пресвета Богородица, честван и като Ден на християнското семейство и на православната християнска  младеж. 

...прочети повечевиж снимки
18
ноември
2018

На гости при православни братя в Германия

От 8 до 11 ноември братя от Църногорския манастир посетиха Православния манастир "Св.Троица" край Бухаген, провинция Долна Саксония, ФРГ. Манастирът се числи към диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ.

В деня на пристигането си българските монаси бяха посрещнати сърдечно от немските си събратя. След като се запознаха със забележителностите на светата обител и се поклониха на съхраняваните тук светини, те бяха нагостени и имаха възможност да проведат първата от няколкото забележителни духовни беседи с игумена архимандрит Йоханес - игумен на манастира.

 

...прочети повечевиж снимки
02
ноември
2018

Трима игумени и 100 деца на братска трапеза за празника на Църногорската света обител

https://www.youtube.com/watch?v=eSwpA39tTZU&feature=youtu.beТрима игумени и над 100 деца от Перник, Радомир и Брезник седнаха на братската трапеза за празника на Църногорската света обител. Децата, съпроводени от техните учители и от директори на училищата, където учат посетиха манастира по покана на неговия игумен архимандрит Никанор за празника на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. Тази година за първи път светата обител почита тяхната памет на 1 ноември. Досега храмовият празник на манастира че сестваше на 14 ноември, когато е техният празник по т. нар. "стар стил". На празника миналата година в края на празничното богослужение беше прочетено писмо от Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, с което пастирски се препоръчваше на братството да чества църковните празници по следвания от БПЦ календар. Така отпадна благословението от предния Български патриарх Максим Църногорският манастир, бидейки част от БПЦ - Българска патриаршия да има "старостилен" празничен календар. Така манастирският празник вече съвпада и с отбелязвания у нас на 1 ноември Ден на народните будители. Празничните богослужения преминаха по утвърдената вече в манастира практика да се следват светогорските традиции.

...прочети повечевиж снимки
24
октомври
2018

Дипломати от Германия на гости в манастира

Посланикът на Федерална Република Германия Негово Превъзходителство Херберт Салбер, заместник посланикът г-н Йорк Шюграф и служители на посолството бяха гости на Църногорската света обител на 23 октомври 2018 г.  

...прочети повечевиж снимки
22
октомври
2018

Св. Литургия с US духовник

Духовник от САЩ съслужи в неделната света Литургия на 21 октомври в Църногорската света обител . Архимандрит Грегъри Демаре е на частно посещение в България. той гастува на сем. Димитрови от София и по време на престоя си у нас посещава като поклонник български църкви и манастири. През седмицата той и домакинът му Борислав посетили Църногорския манастир и о. Грегъри е получил покана  да съслужи с игумена на манастира архимандрит Никанор в празничното богослужение в неделя, която той с удоволствие приел.

...прочети повечевиж снимки
09
октомври
2018

Работна среща за обучението по религия-православие

С благословението на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци  беше домакин на работна среща, посветена на обучението по религия на българските деца. Събитието беше по инициатива на областния управител на Перник  г-жа Ирена Соколова и председателя  на СБУ г-жа Янка Такева. В срещата участваха министърът на образоването г-н Красимир Вълчев, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия,  началниците на всички 28 Регионални управления на образованието в страната, директори на училища и детски градини от област Перник, представители на Духовно- просветен отдел при Софийска света митрополия.

...прочети повечевиж снимки
08
октомври
2018

Среща за изучаване на религия в училище

С благословението на Негово Светейшество БългарсКия Патриарх и Софийски митрополит Неофит на 9 октомври 2018 г. в Църногорския манастир  ще се проведе среща, посветена на изучаването на предмета религия-православие в българските училища.

...прочети повече
08
октомври
2018

На празник в Стара Загора

Игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор   уважи поканата на Негово Високопреосвещенство Старозагорскя митрополит Киприан и се включи в празничната света литургия в храм "Св. Николай" в Стара Загора, по повод обявяването му за катедрала. 

...прочети повечевиж снимки
08
октомври
2018

На вечерно богослужение в Солун

На 5 октомври 2018 г. в храм "Св. Атанасий" в Солун имаше вечерна служба в навечерието на празника на св. апостол Тома. По покана на о. Филип  от келията на св. ап. Тома към скита на Малката света Анна на Света Гора игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор съслужи с гръцките духовници. Службата беше в памет на стареца Тома от тази келия, упокоил се преди една година. 

...прочети повечевиж снимки
29
септември
2018

Една година от упокоението на архимандрит Теофан

Панихида за 1 година от упокоението на архимадрит  Теофан (Диновски) беше отслужена в Църногорската света обител на 29 септември, в деня, когато  светата православна Църква почита преп. Теофан Милостиви. 
Уважаваният Божи служител почина на 5 октомври 2017 г. на 83-годишна възраст. Към църногорското братство той се присъедини през 2016 г. , но и преди това често участваше в празнични богослужения и непестеше боговдъхновените си напътствия към монашестващите и миряните в обителта. 

...прочети повечевиж снимки
26
септември
2018

Журналисти от България и Сърбия посетиха Църногорския манастир

Църногорският манастир беше един от обектите в България,   посетени от журналисти от България и Сърбия в рамките на туристически тур, организиран по проекта  „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни”. Разработката е финансирана от финансовия инструмент Интеррег – ИПП България – Сърбия 2014-2020 г. Партньори в осъществяването на проекта са Областна администрация - Перник и Црвени кръст - една от градските общини  на сръбския град Ниш.

...прочети повечевиж снимки
24
септември
2018

Празник на св. Силуан Атонски

С всенощно бдение и архиерейска празнична света Литургия на 23 и 24 септември в Църногорската света обител с благословение на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит тържествено беше отбелязана 80-тата годишнина от представянето в Господа  на св. Силуан Атонски, патрон на новия манастирски храм. Това е единственият в България храм, посветен на този подвижник от най-новите времена, подвизавал се в Свeта Гора, в руския манастир „Св. Пантелеймон“. За него се казва, че е духовен старец от най-ново време и велик подвижник на благочестието. На 26 ноември 1987 г. с решение на Св. Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата. Св. Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви. Обичайно за иконата на св. Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!"
За празника светата обител посрещна много гости от близо и далеч. С особено вълнение беше посрещнат йеромонах Филип от братството на Томадите (от келията на Свети Апостол Тома към скита на Малката Света Анна на Света Гора). Скъпи  гости бяха  архимандрит Николай, игумен на манастира Радовашница, намиращ се близо до гр. Шабац в Сърбия, архимандрит Никифор от Черна Гора, който е бил игумен на манастира "Пива", а сега е на обучение в Солун и служи в карейските келии "Типикарница" и "Марода". Обичайно сред гостите бяха монаси от братския Суковски манастир в Сърбия. Имаше гости от Москва, от Солун,  Атина, Серес и Агрини, свещеници от столицата и страната. Със съпругата си пристигна православният палестинец Ашраф, майстор на украсени със седеф изделия, изработил за църногорската обител проскинитарии и лидийни врати. 

...прочети повечевиж снимки
22
септември
2018

Покана за духовна беседа

Братството на Църногорската света обител кани на духовна беседа на Стареца Филип от скита "Малката света Анна" на Света гора, Атон. Беседата е посветена на празника и на св. Силуан Атонски Нови, патрон на новия манастирски храм.

...прочети повече
22
септември
2018

Нова книга на св. Силуан Атонски

По случай навършването на 80 години от блажената смърт на преподобния Силуан Атонски, с подкрепата на посветения на преподобния храм в Църногорската света обител,  бе издадена книгата "Писания" с послания и завети на този светия от най-новите времена. 

...прочети повече
19
септември
2018

Покана за храмов празник

Братството на Църногорската света обител и игуменът на манастира архимандрит  Никанор отправят покана за участие в празничните богослужения за празника на новия манастирски храм, посветен на св. Силуан Атонски Нови.  

...прочети повече
16
септември
2018

Светогорският старец Ефрем гост на светата обител

Гост на Църногорския манастир на 14 и 15 септември беше  йеромонах Ефрем Катунакиот, населник на келията “Св.Ефрем Сирин” към Великата Лавра “Св.Атанасий”  на Света гора, Атон. Той е духовно чедо на стареца Ефрем Катунакски – духовен следовник и ученик на стареца Йосиф Исихаст.

О. Ефрем беше съпровождан  от група свои духовни чеда. В петъчния ден  той оглави вечерното богослужение, а в събота - светата Литургия в храма "Св. Пантелеймон" в Смиров дол.

Служение след служението нарече  той самият своята духовна беседа, която изнесе в голямата трапезария на Църногорския манастир, където да послушат боговдъхновените му слова се събраха много хора -  духовни чеда на светогорския старец и на игумена на манастира, гости на обителта, деца, участвали в манастирского православното летуване тази година. 

...прочети повечевиж снимки
15
септември
2018

Молебен и водосвет за новата учебна година

Молебен и водосвет за началото на новата учебна година беше отслужен в Църногорския манастир от протойерей Константин Стойчев.

...прочети повече
11
септември
2018

ПОКАНА

Обични в Христа поклонници на светата Църногорска обител,
С радост Ви известяване, че на 14 и 15 септември 2018г., в монастира ще гостува и ще изнесе духовна беседа йеромонах Ефрем Катунакиот, населник на келията "Св.Ефрем Сирин" към Великата Лавра "Св.Атанасий" - Света гора, Атон, духовно чедо на стареца Ефрем Катунакски - духовен следовник и ученик на стареца Йосиф Исихаст.
Каним желаещите да побеседват и да зададат своите въпроси към отец Ефрем да заповядат от 11ч. на 15.09.2018г., събота, в Църногорския монастир.
Игумен архим.Никанор с всички в Христа братя

...прочети повече
12
август
2018

Храмов празник в Смиров дол

 

С всенощно бдение и празнична света литургия беше отбелязан храмовият празник на манастира "Св. Пантелеймон", който е скит на църногорската света обител и се намира  в земенското село Смиров дол. По благословението на Негово Сетейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит Богослуженията оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 
Преди пристигането си в светата обител той беше приет от кмета на община Земен Димитър Сотиров ...

 

...прочети повече
03
юли
2018

Православно летуване за деца

Православно летуване за деца се провежда в момента в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. В първата смяна се включиха 15 момичета, предимно от столицата, а втората смяна през следващата седмица е за момчета, които също ще са 15. Тази година ще има и деца със специални потребности, които ще остават само за ден. 

...прочети повечевиж снимки
25
юни
2018

Първа копка на параклис в село Брегаре

Църногорският монастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" при брезнишкото село Гигинци започна изграждането на параклис, посветен на Рождество на св. Йоан Предтеча в плевенското село Брегаре. Божият дом е в метох на монастира, където е населник монахът Захарий (в света Цветомир Иванов) от църногорското братство. Той е родом от това село и преди приемането на монашество е дарил купения от него имот на светата обител. За първа копка на параклиса беше избран празникът  Рождество на св. Йоан Предтеча.

 

Водосвет и молитвено последование за изграждане на храма, който ще бъде дарен на Плевенска св.митрополия, отслужи Плевенският митрополит Игнатий в съслужение с духовници от епархията и архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител.

 

...прочети повечевиж снимки
18
юни
2018

СЪОБЩЕНИЕ НА ЦЪРНОГОРСКИЯ МОНАСТИР

 

 

Със свое решение № 166 от 31.05.2018 г. Окръжния съд в гр. Перник: ПРИЗНА ЗА УСТАНОВЕНО, по предявен от МАНАСТИР „СВ.СВ.КОЗМА И ДАМЯН“ – с.Гигинци, общ.Брезник,  иск с правно основание чл.124, ал.1 от ГПК, че  МАНАСТИР „СВ. СВ. КОЗМА И ДАМЯН" - с. Гигинци, е СОБСТВЕНИК на неурегулиран поземлен имот 1 (едно), находящ се в землището на с. Смиров дол, Община Земен, с площ от 2305 (две хиляди триста и пет) квадратни метра, закупен от архимандрит Евгений, брат на монастира, с нотариален акт № 53, том И, рег. № 791, дело № 247/2011 г. ведно с построената в гореописания имот  двуетажна масивна сграда (представляваща параклис с пристройка и камбанария - „Исихастирио „Св. Пантелеймон") със застроена площ от 683 (шестстотин осемдесет и три) кв.м., построена върху мазе със застроена площ от 167 (сто шестдесет и седем) кв. м., за която на архимандрит Евгений, брат на монастира, е издаден констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по приращение, находящ се в. Смиров дол, Община Земен, Пернишка област № 100, том I, рег. № 257, дело № 97/2016 г. 

 

С това решение първоинстанционния съд въз основа на законодателството и съдебната практика прие, че Уставът на Българската Православна Църква има нормативна сила и неговите разпоредби следва да бъдат уважавани и в гражданския оборот.

...прочети повече
13
май
2018

Писмо до сайта

 

Уважаема редакция на сайта "Двери", във връзка с тази Ваша новина  https://dveri.bg/ux86w отправям към вас официално искане да ми предоставите възможност във вашата медия да дам своето право на отговор. 
А моят отговор е следният:
В последните няколко дни след разпространението на фалшивата новина за моето "изгонване", "конвоиране от трима полицаи" и едва ли не "арестуване" на 05.05.2018г. в Зографската св.обител на Атон, се появи една ръкописна бележка, представяна за "полицейски протокол" от събитието - това е и новината на сайта "Двери".
И тъй, както в хубавата детска приказка за Ян Бибиян, на събирането на дяволите имаше един неколкократно повтарян израз: "Посмали малко!", и тук виждаме с приближаването на моите опоненти към истината нещата да стават все по-малко драматични. От показен арест и едва ли не белезници, конвоиране в патрулка до ареста стигнахме до... "Въпросният, когато му поисках да напусне обителта, защото не е добре дошъл, съдейства и напусна по спокоен начин, като ми спомена, че знае, че е нежелан..."

И това частно описание на случката, което в никакъв случай не може да се нарече полицейски протокол, не е точно. 

...прочети повечевиж снимки
06
май
2018

На Гергьовден в светогорския манастир Ксенофонт

Малка група поклонници, водена от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор посети  светогорския манастир "Ксенофонт", за да участва в празничните богослужения в чест на св.вмчк. Георги.  Групата се настани в манастира на 5 май 2018 г.  в 14:30 ч. На този ден свой храмов празник имат три светогорски манастира - Зограф, Ксенофонт и "Свети Павел".

...прочети повечевиж снимки
05
май
2018

Офикия за о. Константин на архиерейска св. литургия

На 5 май Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи архиерейска св. Литургия в  храм „Св. Георги” в Брезник. Повод за епископското богослужение бе предстоящия празник на св. великомъченик Георги Победоносец. С  владиката съслужиха предстоятелят на храма  о. Михаил Станкович и о. Константин Стойчев - предстоятел на другия храм в града под рамото на св. Петка и ефимерий на Църногорския манастир, както и тримата  дякони йеродякон Вартоломей и дяконите Костадин Тренев и Георги. 
В началото на богослужението  еп. Поликарп постига за „четец” 11- годишния  Валентино  Бонев от Перник, който от малък посещава храма със своето семейство.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на светата Литургията за усъбдно служение бе дадена офикия „протойерей”на свещеник Константин Стойчев. 

...прочети повечевиж снимки
03
май
2018

Всенощно бдение и архирейска литургия за Всецарица

На 2 май св. Църква почита паметта на св. цар Борис Покръстител и св. Атанасий Александрийски. Тази година светийските празници  съвпаднаха  и с  празника Преполовение, а за Църногорския манастир „ Св. Козма и Дамян”, денят бе още по –тържествен,  тъй като на 2 май преди три години монасите  посрещнаха Чудотворното копие на иконата „Св. Богородица Всецарица” от Вотопедския светогорски манастир, която  остана в обителта за вечни времена.  В чест на съборния духовен празник,  манастирското братство,  во главе игумена архимандрит Никанор организира празнични богослужения. В навечерието на празника бе отслужено Всенощно бдение, а през деня - архиерейска литургия.

...прочети повече
25
април
2018

Покана

 

Братството на Църногорския монастир кани всички благочестиви православни християни заедно да възпоменем втората годишнина от пристигането на копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица - Всецарица, осветено в монастира Ватопед на Света гора-Атон, като отслужим Всенощно бдение (Агрипния) и Божествена св.литургия. Бдението ще започне в 20:00ч. на 1 май, а светата литургия в 09:30ч. на следващия ден.
...прочети повечевиж снимки
10
април
2018

Съслужение в Перник с викарийния епископ Поликарп

На 10 април, Светли вторник – третият ден на Христовото Възкресение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в централния градски храм в Перник „Св. Йоан Рилски“ беше отслужена празнична пасхална св. Литургия. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия, игумена на Църногорската света обител – архимандрит Никанор, духовниците от храма и от други енории в епархията. 

...прочети повечевиж снимки
09
април
2018

Лития с иконата на Пресв. Богородица-Всецарица на Светли понеделник

На Светли понеделник - 9 април,  в Църногорския манастир бяха отслужени Пасхална утреня и Златоустова св.Литургия,  последвани от литийно шествие с иконата на Пресвета Богородица-Всецарица.

...прочети повечевиж снимки
09
април
2018

Христос воскресе!

С подобаваща тържественост и тази година  в Църногорската света обител преминаха богослуженията за Възкресение Христово. 

Тържествената пасхална богослужба започна с пасхалния канон и докато братята от манастира прочетат това специално молитвено последование  манастирският двор постепенно се изпълни с многоброен народ, очакващ светлината на пасхалния огън и тържествения проглас: „Христос воскресе!". 
...прочети повечевиж снимки
08
април
2018

Второ Възкресение в Църногорския манастир

Второ Възкресение беше отслужено в Църногорския манастир на Великден от 12 часа. За втори път след полунощ в храма прозвуча евангелският текст, възвестяващ за Възкръсналия Господ Иисус Христос. Службата оглави свещеник Констанитин Стойчев - ефимерий на манастира,   в съслужение с игумена  архимандрит Никанор. 

...прочети повечевиж снимки
07
април
2018

Страстната седмица в Църногорския манастир

По програма, съобразена с църковния устав преминаха, богослуженията през Страстната седмица в Църногорския манастир.  Богослуженията бяха водени от игумена архимандрит Никанор и ефимерия о. Константин Стойчев. На клира бяха братята от манастира, презвитерата Малтена и Христина Христова.

...прочети повечевиж снимки
02
април
2018

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА И В ПАСХАЛНИТЕ ДНИ

 

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА И В ПАСХАЛНИТЕ ДНИ
02.04.2018г. - Велики Понеделник
04:00ч. - Полунощница, Утреня, Часове и Преждеосвещена св.Литургия
18:00ч. - Велико Повечерие
03.04.2018г. - Велики Вторник
04:00ч. - Полунощница, Утреня и I Час
13:00ч. - III, VI и IX Час и Преждеосвещена св.Литургия
18:00ч. - Велико Повечерие
04.04.2018г. - Велика Сряда
04:00ч. - Полунощница, Утреня и I Час
13:00ч. - III, VI и IX Час и Преждеосвещена св.Литургия
18:00ч. - Малко Повечерие
05.04.2018г. - Велики Четвъртък
06:00ч. - Полунощница, Утреня и Часове
09:00ч. - Вечерня с Василиева св.Литургия
17:00ч. - Малко Повечерие и Утреня на Разпети Петък (Последование на 12-те Евангелия)
06.04.2018г. - Разпети Петък
09:00ч. -  Царски Часове. Вечерня (с изнасяне на Плащаница)
17:00ч. -  Малко Повечерие и Утреня на Велика Събота (Последование на Опело Христово), I Час
07.04.2018г. - Велика Събота
09:00ч. - III, VI и IX Час и Вечерня с Василиева св.Литургия
08.04.2018г. - Възкресение Христово (ВЕЛИКДЕН)
00:00ч. - Пасхално Бдение - Утреня и Златоустова св.Литургия
12:00ч. - Пасхална Вечерня (Второ Възкресение) 

09.04.2018г. - Светли Понеделник
09:00ч. - Пасхална Утреня и Златоустова св.Литургия
11:00ч. - Пасхална Лития с иконата на Пресв.Богородица - Всецарица
17:00ч. - Пасхална Вечерня 

 

 

Желаещите да вземат молитвено участие в богослужебните последования могат да се подслонят в манастира. Нощувката и храната са безплатни.

...прочети повече
08
март
2018

Патриарх Неофит прие областния управител на Перник

Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит прие на 8 март председателя на дамската организация в партия ГЕРБ и областен управител на Перник Ирена Соколова. Двамата обсъдиха важни за църквата и държавата теми и коментираха конкретни въпроси, свързани с духовното развитие на област Перник.

...прочети повечевиж снимки
27
февруари
2018

Чудотворна икона гостува в Църногорския манастир

Чудотворната икона на  Пресвета Богородица „Одигитрия Байталска“ ще бъде изложена за поклонение в Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, съобщи игуменът архимандрит Никанор. Светинята идва от Украйна и по пътя си вече беше в храмове на Варненска и Великопреславска епархия, в старинния храм „Св. Петка стара“ в София, в Асеновград.Светинята ще остане  в манастира до  6 март.  Миряните ще могат да се поклонят на иконата и през почивните дни. 

...прочети повечевиж снимки
09
февруари
2018

Бдение и архиерейска св. Литургия за празника Сретение Господне в храм „Св. Параскева“

 

На 1 февруари в столичния храм „Св. мчца Параскева“ беше донесена икона на Пресвета Богородица, копие на чудотворната Иверска икона „Вратарница“ („Портаитиса“). Иконата е дар на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“(съхранява се в скита "Св.Пантелеймон") и е осветена в светогорската Иверска св. обител от игумена ѝ архимандрит Натанаил. В софийския храм беше донесена от братята на манастира.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничното бдение в навечерието на Господския празник Сретение Господне беше оглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с над 20 софийски свещенослужители.

 

...прочети повечевиж снимки
30
януари
2018

Kопие на Иверската икона на Пресвета Богородица пристига за поклонение в София

С благословението на Негово Светейшество Неофит – митрополит Софийски и патриарх Български, и с благословението на монашеския събор при манастир „Св. св. Козма и Дамян” – с. Гигинци, Църковното настоятелство при храм „Св. мчца Параскева” - гр.София, има духовната радост да обяви:

 

От 01.02.2018 г. копие на чудотворната икона „Св. Богородица – Иверска” (осветена от игумена на Иверския манастир в Света гора архимандрит Натанаил) ще пристигне на поклонение в храм „Св. мчца Параскева” по случай Господския празник Сретение Господне.

...прочети повечевиж снимки
30
януари
2018

ПОКЛОНЕНИЕ ЗА ПРАЗНИКА НА СВ.САВА НА СВЕТА ГОРА

На 27.01.2018г., когато съгласно използвания на Св.Гора традиционен църковен календар се чества паметта на Св.Сава, първия сръбски архиепископ, братя от Църногорския монастир, водени от игумена архимандрит Никанор, посетиха и взеха участие в тържественото отбелязване на храмовия празник в Исихастириона "Св.Сава" на Каруля.

 

В първия ден на своето поклонничество църногорските отци гостуваха  в скита Малка Св.Анна, където водиха душеспасителни беседи с архимандрит Нектарий от келията "Св.Архангели", който е и представител на митрополита на Конго и Централна Африка в Гърция, и монах Евтимий - герондас на келията "Успение на Пресвета Богородица", където от 18-годишен до края на своя живот се подвизаваше приснопаметния старец Спиридон - голям духовен приятел на България и на Българската църква. 

...прочети повечевиж снимки
07
януари
2018

Богоявление и Велик водосвет

Празнична света Литургия и велик водосвет бяха отслужени  в Църногорския манастир "Св Безсребреници Козма и Дамян". Богослужението оглави отец Михаил Станкович  в съслужие с игумена архимандрит Никанор.  След него те  направиха Великия водосвет на фиалата в двора на манастираСъбралите се миряни пийнаха от богоявленската вода, взеха си нафора  и бяха поръсени,  а след това двамата духовници обиколиха цялата обител. Първо с богоявленска вода осветиха манастирското аязмо, чиито води след усърдни молитви са донесли изцеление на много хора. После минаха през старата църква, параклисите и камбанарията, по манастирските конаци и даже в градината. Едва тогава всички седнаха на братска трапеза, където продължи и духовната беседа, свързана с празника.

...прочети повечевиж снимки
29
декември
2017

Изявление

Възлюбени в Христа братя и сестри,

В късните часове на вчерашния ден на официалния сайт на БПЦ-БП се появи "Oтворено писмо от игумена и братството на Зографската Св.Обител", в което авторите твърдят по адрес на мое недостойнство, че съм отправил към манастира "клеветнически обвинения" и се цитира моя публикация в портала "Двери на православието".
...прочети повече
27
декември
2017

Рождество Христово в Църногорския манастир

Рождество Христово 2017 бе тържествено отбелязано в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян". Преди  тържествената  св. Литургия в манастирския параклис "Св. Силуан Атонски" беше отслужено бдение  в навечерието на големия празник, предхождано от поста братска трапеза. Богослуженията оглавиха игуменът на манастира архимандрит Никанор и свещениците Константин Стойчев и Михаил Станкович,

...прочети повече
06
декември
2017

Бдение и св. Литургия за св. Николай и ЧРД на игумена

С постна торта и скромна трапеза заради Рождественския пост беше отбелязан рожденият ден за света на игумена на Църногорския манастр при село Гигинци архимандрит Никанор. Личният празник на духовника предшестваше празнични  богослужения в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

...прочети повечевиж снимки
28
ноември
2017

Старият стил и старостилието

Коментар на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор по повод публикация в сайта dveri.bg. 

...прочети повече
14
ноември
2017

Исторически празник в Църногорския манастир

Храмов празник отбеляза на 14 ноември Църногорският мoнастир „Св.Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Празникът се оказа исторически, защото в края на празничната св. Литургия беше огласено писмо от Негово Светейшство софийският митрополит и Български патриарх Неофит, с което се удовлетворява молбите на много поклонници и жители на съседни селища църковните празници в манастира да са съобразени с общоприетата практика в цялата страна. Още с началото на възстановяването на обителта през 1998г. се следваше старостилни календар, който следват светогорските манастири. След 15 ноември 2017 г. тази практика се прекратява.

Отбелязването на храмовия празник на обителта започна с всенощно бдение, продължило  от 19 часа на 13 ноември до почти 3 часа на другия ден. Преди празничната св.литургия в чест на светите безсребреници Козма и Дамиян  във фиалата в монастирския двор беше отслужен водосвет. 

...прочети повечевиж снимки
14
ноември
2017

ЧРД за о. Михаил Станкович

След неделната св. Литургия на 12 ноември в Църногорския манастир, оглавена от манастирския ефимерий о. Михаил Станкович, беше отбелязан неговият рожден ден. Гости на манастира по повод личния празник на отеца бяха поклонници от София, от Енорийски център "св. Горазд" към столичния храм "Св. Седмочисленици".

...прочети повечевиж снимки
10
ноември
2017

40 дни от кончината на архимандрит Теофан

На 10.11.2017г. се навършиха 40 дни от кончината на архимандрит Теофан (Диновски), който от началото на 2015г. бе част от братството на Църногорския монастир.

 

В памет на упокоилия се духовник бе отслужена заупокойна св.Литургия, оглавена от архиерейския наместник на Радомирска духовна околия прот.Александър Стоев, в края на която бе направен трисагий. Малко по-късно на гроба на архимандрит Теофан игуменът на светата обител архимандрит Никанор отслужи панихида. На поменалните служби присъстваха роднини, близки и духовни чеда на починалия.

...прочети повечевиж снимки
02
ноември
2017

Немски монаси на братско посещение

От 30.10 до 01.11.2017г. на посещение в Църногорския монастир бяха братята от православния манастир "Св. Троица" в Бухаген, близо до Хановер, Германия, който е от диоцеза на Западноевропейската епархия на БПЦ. Те бяха водени от игумена на манастира схиархимандрит Йоан, атонски възпитаник, постриган във Великата Лавра през 1982г. 

Гостите първо посетиха скита "Св.Пантелеймон" в с.Смиров дол, където отслужиха св.Литургия в чест на св.ап.Лука.  След това бяха на посещение и в други манастири в района, а на другия ден в Църногорския монастир бе отбелязан празника на преп.Йоан Рилски, като утренята бе изпята на църковнославянски, а св.Литургия на немски. 

 

...прочети повечевиж снимки
02
ноември
2017

Изявление във връзка с публични прояви на отец Евгений Райков

ИЗЯВЛЕНИЕ 

във връзка с публични прояви на отец Евгений Райков


Във връзка с някои скорошни медийни изявления на бившия игумен на Църногорския манастир е нужно да направим следното разяснение:
През периода 2013-2015г. със средства на дарители на Църногорския монастир и със собствени средства бяха изградени църква и постройка в с.Смиров дол, общ.Земен, като място за уединение на монастирските братя, наречено скит "Св.Пантелеймон".
На 13.04.2016 г., след като вече е освободен от длъжността игумен на Църногорския монастир,  Евгений Райков в нарушение на светите канони и на Устава на БПЦ, както и в разрез с християнската нравственост, си изважда нотариален акт за собственост над църквата и сградата на свое име. Актът е издаден от нотариус в Радомир и е с номер 100, том I, рег. 57, дело 97 от 2016 г. С него Евгений Райков е признат за собственик на "двуетажна масивна сграда - параклис с пристройка и камбанария" със застроена площ от 683 кв.м. и мазе от още 167 кв.м.

28
октомври
2017

Руски владика оглави св. Литургия в Църногорския манастир

На 28.10.2017 г. (събота) от Руската православна Църква оглави св. Литургия в Църногорския манастир. С руския владика съслужиха игуменът на манастира архимандрит Никанор, протоерей Александър Стоев - архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, свещениците о. Константин Стойчев и о. михаил Станкович, йеромонах Йоан от РПЦ. На клира бяха псалт Светослав Цеков и Симеон Симеонов, както и монасите от манастирското братство.

...прочети повечевиж снимки
24
октомври
2017

Гост от Фондация "Конрад Аденауер"

Ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер посети Църногорския манастир по покана на областния управител на Перник Ирена Соколова. Гостите бяха посрещнати от игумена на светата Обител архимандрит Никанор. Обсъдена беше идеята да се направи паметен знак на избитите без съд и присъда политически затворници, въдворени в манастира веднага след 9 септември 1944 г. Гостите опитаха манастирско квасено биволско мляко и сирене.

...прочети повечевиж снимки
05
октомври
2017

Представи се в Господа Високопреподобният архимандрит Теофан

Представи се в Господа Високопреподобният архимандрит Теофан (Диновски), брат на Църногорската света обител.

Опелото ще е на 7 октомври (събота) от 14 часа в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

...прочети повече
26
септември
2017

Всенощно бдение и архиерейска св. Литургия в Църногорския манастир

С архиерейска света Литургия Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци отбеляза празника на новата манастирска църква, посветена на св. Силуан Атонски. С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит
Неофит богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужие с протосингела на
Софийска епархия Негово Високопреподобие архимандрит Василий, игумена на Суковския манастир в Сърбия йеромонах Серафим,  игумените на
Германския, Одранишкия  и  Плаковския манастири йеромонасите Пимен и Ефрем и алрхимандрит Гервасий, свещеници от столицата и региона. 

...прочети повечевиж снимки
22
септември
2017

Възстановяват църквата "Св. св. Петър и Павел" във Велковци

Първа копка за възстановяване на манастирска църква беше направена в Пернишко. Водосвет за началото на начинанието при съществувалия през средновековието манастир "Св. св. Петър и Павел" в брезнишкото село Велковци отслужи архимандрит Никанор, игумен на Църногорския
манастир"св. Безсребреници Козма и  Дамян" в община Брезник.

...прочети повечевиж снимки
20
септември
2017

Поклонническо пътуване до Македония

Група поклонници, водени от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор от 10 до 12 септември посетиха Македония. Групата беше любезно приета от игумена на Бигорския манастир "Св. Йоан Кръстител" за "славата" на манастира, както в Македония се нарича храмовият празник, а след това се поклони в манастирите "Свети Георги" , познат като Райчица,  Кичевския манастир "Въведение Богородично" - по известен като Света Пречиста и манастира "Свето Успение Богородично"-Трескавец.

Пътуването се осъществи с любезното съдействие на фирма "Бус-Перник" и нейният собственик г-жа Магдалена Милтенова.  

...прочети повечевиж снимки
15
септември
2017

СЪОБЩЕНИЕ

Известяваме миряните и всички добронамерени люде, че през последните няколко седмици лицето Георги Владимиров Казаков злоупотребява с доверието на хората, като се представя за послушник в нашия манастир, който е болен и уж има нужда от финансова помощ. Нямаме отношение към човека, не е бил записван като послушник при нас.

 

Напоследък се е напълнило със шарлатани и психично болни, които кандидатстват за "послушници". За да разберем кой какъв е ни трябват ден-два, за да пообщуваме и да наблюдаваме. За жалост явно и на мошениците това време е достатъчно, за да изградят своята "легенда", с която да заблуждават добронамерените и отзивчиви хора.

 

За всички свои монаси и послушници Църногорският монастир полага адекватни грижи, като им е осигурен достъп до качествени медицински и стоматологични грижи.

 

Молим всички, на които са известни недобросъвестните действия на Георги Казаков, да разпространят това съобщение.

...прочети повече
14
септември
2017

Две чудотворни икони в Църногорския манастир

Две чудотворни икони посрещат поклоници в Църногорската света обител. И ако все още не ви се е случило да посетите този манастир над брезнишкото село Гигинци, то непременно при първа възможност го направете. Манастирът е посветен на светите безсребреници Козма и Дамян. Намира се в красива местност на 5 километра от селото и до там се стига по удобен, наскоро асфалтиран път. Мястото е приказно красиво и хора с по-изострена сетивност казват, че тук усещат Божията благодат. Има предание, че частици от светите мощи на двамата светци- лечители и от честния Кръст Господен се намират някъде наоколо в пазвата на планината Черна гора, която на местния език се нарича Църна, а оттам и името на обителта, записано в старите документи като Църногорски манастир.

...прочети повечевиж снимки
09
септември
2017

Духовна работилница "Камбанен звън"

Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" организира за втори път Духовна работилница "Камбанен звън".  За участие в обучението по биене на камбани са поканени както опитни, така и начинаещи звънари от храмове и манастири у нас и в чужбина.
Събитието  ще бъде от 21 до  23 септември и се посвещава на празника на  св. Силуан Атонски, патрон на новата манастирска църква.

...прочети повече
09
септември
2017

Поклонническо пътуване до Македония

С благословението на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор група духовни лица и миряни ще посетят Република Македония  от 10 до 11 септември с поклонническо пътуване.

...прочети повече
01
септември
2017

Храмов празник в Суковския манастир

Игуменът на Църногорския манастир арим. Никанор оглави празнична св. Литургия на 28 август в Сувския манастир в Сърбия по повод манастирската слава, както братята сърби наричат храмовия празник. В богослуженията участваха и ефимерият на манастира о.Константин, както и църковни певци от България, водени от псалт Светослав Цеков.

...прочети повечевиж снимки
25
август
2017

Съобщение на Монастирския събор на Църногорския монастир

...прочети повече
21
август
2017

Втори детски лагер в Църногорския манастир

Деца от неделното училище към храм "Св. Параскева" в Плевен избраха за летния си православен лагер манастир в Пернишко. С благословението на игумена на Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци те са в обителта, за да продължат заниманията по вероучение, пеене и английски, които провеждат всяка неделя след службите в храма, дошли там  заедно с родителите си.

...прочети повечевиж снимки
19
август
2017

Архиерейска св. Литургия в храм "Св.Пантелеймон"

С архиерейска св. Литургия беше почетен храмовият празник на скита "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол на Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" на  9 август. С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит богослужението оглави Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на
Видинска епархия.

...прочети повечевиж снимки
08
август
2017

Опело и погребение на архимандрит Йосиф

На 8 август 2017 г. по последния си земен път бе изпратен архимандрит Йосиф (Леви) от Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян”, в близост до брезнишкото село Гигинци. Опелото се състоя в стария манастирски храм и бе предстоявано от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. В мертвено последование взе участие протосингелът на Софийска епархия архимандрит Василий. В опелото над тленните останки на починалия духовник се включиха и дошлите за случая много монаси и свещеници от цяла България, братята от манастирското братстово, молитвено присъстваха роднините и близки на архимандрит Йосиф.

...прочети повечевиж снимки
07
август
2017

Представи се в Господа архимандрит Йосиф от Църногорския манастир

На 6 август 2017 г. се представи в Господа архимандрит Йосиф (Леви), брат на Църногорската света обител.

...прочети повечевиж снимки
18
юли
2017

Иконата на Пресвета Богородица – „Портаитиса“ за поклонение в София

На 17 юли в храм „Св. Марина“ в двора на Софийската св. митрополия, с благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена празнична архиерейска св. Литургия. 

По време на утренята специално беше донесено от архим. Никанор и архим. Теофан копие на чудотворната Иверска икона на Пресвета  Богородица – „Портаитиса“ („Вратарница“), което се съхранява в храма „Св. Пантелеймон“ в Смиров дол. 

...прочети повече
10
юли
2017

Монашеско пострижение в Църногорския манастир

Още един монах има вече в братството на Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци.  На 7 юли 2017 г. в храма "Св. Пантелеймон" в манастирския скит в село Смиров дол беше постриган за монах послушникът  в светата обител Цветомир Иванов.  

С благословение от Негово Светейшество  Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит пострижението извърши Белогрладчишкият  епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. В богослужението и последвалата  празнична света Литургия за Рождество на св. Иоан Предтеча и Кръстител Господен (Еньовден) се включиха  монасите от братството и свещеници. Послушникът беше воден под мантия от духовния си старец и игумен на манастира архим. Никанор. На новия монах беше дадено името Захарий по името на св. пророк Захария.

...прочети повечевиж снимки
02
юли
2017

Духовно тържество в Чипровската света обител: Посрещане на иконата на Света Богородица – „Вратарница“

На 30 юни с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски“, край гр. Чипровци, бе отслужена тържествена Вечерня в чест на преподобни Йоан Рилски, в навечерието на 1 юли, когато се отбелязва пренасянето на светите мощи на светеца от Търново в Рилската света обител.

Преди празничната вечерна молитва, пред манастира, бе посрещната иконата на Света Богородица – „Вратарница“, донесена в светата обител от архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, край гр. Перник, която бе внесена и поставена в храма за всенародно поклонение. Иконата е копие на Чудотворния образ на Божията Майка, който се намира в манастира Ивирон, на Света Гора – Атон и ще се съхранява в Църногорския манастир, за благословение на братството, поклонниците и благочестивия ни народ и страна.

...прочети повечевиж снимки
25
юни
2017

Чудодейна Богородица в Църногорския манастир. Монасите приеха с молебен копие на Иверската икона

 

В църквата "Свети Пантелеймон" в манастирския скит в с.Смиров дол беше донесено копие на чудотворната светогорска икона "Вратарница", известна още като "Иверска".
Иконата е  осветена в Иверския манастир на Света гора от игумена на манастира архимандрит Натанаил. 
Иконата беше донесена от Света гора от архимандрит Никанор и йерей Константин Стойчев, които я предадоха символично на монастирските старци-архимандрити Теофан и Йосиф, които я внесоха в храма и я поставиха на отредения проскинитарий отляво пред иконостаса за вечно поклонение...
...прочети повечевиж снимки
17
юни
2017

Хванаха православна активистка в лъжа

Известната на мнозина православна активистка "Василианна" Мерхеб бе спипана в крачка, докато разпростряняваше поредната интрига, злепоставяща нашето братство. 

 

На снимките по-долу се вижда неин постинг във фейсбук-фрупата "Енориите" и факсимиле от документ на братството на Църногорския монастир.

 

Всеки може да си направи изводите.

...прочети повечевиж снимки
17
юни
2017

Изложение на игумена пред монастирския събор

Поради стеклите се обстоятелства в момента на моето поемане на игуменството, Църногорският монастир беше вече собственик на няколко имота със сгради, някои от които обитавани от монастирски братя. Това налага регламентиране статута на тези имоти в съответствие с предвековните традиции и правила на св.Църква. По същество те се явяват метоси на Църногорския монастир точно както имотите Пчелина, Орлица и постницата „Св.Лука” се явяват метоси на Рилския монастир, а Зелениковец и „Св.Никола” – на Троянския.

...прочети повече
27
май
2017

Архиерейско богослужение в исихастирио „Св. Пантелеймон“ с. Смиров дол

   На 27 май в манастира „Св. Пантелеймон“ край с. Смиров дол, община Земен, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена Архиерейска св. Литургия възглавена от Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. На архиерея съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Серафим, игумен на Суковския манастир в Сърбия, Негово Високопреподобие архимандрит Йосиф (Леви), йеромонах Никанор – игумен на Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“ и Смировдолския манастир „Св. Пантелеймон“, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска света митрополия, свещениците от гр. Брезник Константин Стойчев и Михаил Станкович, и дякон Костадин Тренев.

...прочети повечевиж снимки