Fake news са вече пандемия

В Солун се провежда семинар „Fake news и Църквата“, посветен на феномена на фалшивите новини и разрушителната им роля в обществото, в това число и църковното, съобщава сайтът dveri.bg, цитирайки  оrthodoxia.info. Семинарът се провежда под егидата на гръцкия президент П. Павлопулос и Вселенския патр. Вартоломей. В своето видео послание към участниците патриархът отбеляза:


„В един свят, в който по принцип господства неистината, това се отразява и на разпространяваната информация. С много тъга установяваме, че и в църковната журналистика се създават и разпространяват фалшиви новини, чиито автори са движени от користни цели, икономически интереси, които нямат за цел разпространението на Евангелието и спасението на хората. Това по един трагичен начин се прояви и по отношение на украинския църковен проблем, за който съзнателно в електронните медии се разпространява много лъжлива информация, изопачени исторически събития и изопачени истини, а реалните събития се коментираха превратно. Fake news са вече пандемия, те са болест на съвременното общество и църква. Те нанасят голяма вреда на културата и в резултат на чувството за общност и доверието между хората.

Начинът, по който се създават, разпространяват и приемат фалшивите новини, показва, че хората днес имат нужда от информация, но те са движени от любопитство, а не от желание да разберат истината. Към информацията хората се отнасят потребителски, докато истината е харизма, дар, който изпълва човека и го кара да я живее. Хората се превърнаха в потребители на истината, а не в притежатели на истината и мъдростта – съществуването на Бога, смъртта, отговорността, любовта, свободата, Църквата и други същностни истини и ценности за съжаление се разпространяват като информация, която получаваме чрез масмедиите, слухово и зрително. И така стигнахме дотам, че вместо Божиите очи имаме всевиждащото око на сателита, а от небето вместо манна, пада информационен отпадък, а много често и fake news... А словото на Църквата е винаги истинско и спасително, нейната цел е да съхранява истината, чийто плод е любовта“.


Атинският архиеп. Йероним изпрати от своя страна приветствие, в което каза: „Днес обществото изглежда ръководено от лъжата, съвестта на хората е помрачена и това постоянно се възпроизвежда. Всекидневно и на всички равнища на живота се разпространяват лъжи. Разделението и хаосът както в общественото тяло, така и в душите на хората, са неминуема последица от всичко това. Човешкото самолюбие и користни интереси се възползват от този хаос. На съвестта на всеки журналист лично, но и на журналистиката като цяло, лежи отговорността да служи безкористно на истината. Това го изисква честното отношение към самия живот. А когато истината бива подложена на изпитание в самото църковно пространство, тогава важи казаното в Евангелиетои последната лъжа стана по-лоша от първата“.


През първия ден участниците разгледаха феномена на лъжливите новини в църковна среда от академична, богословска и журналистическа гледна точка, давайки конкретни примери от православното медийно пространство. Анализиран беше и процесът за разпространение на лъжливите новини в интернет и в социалните мрежи.

Една от най-известните гръцки журналистки, занимаваща се и с църковната проблематика, Мария Антониаду, председател на Съюза на атинските журналисти, подчерта отговорността на журналистите, които трябва да засичат и проверяват източниците си на информация, но също и отговорността на читателите, които избират начините, по които да се осведомяват.


Източник: Orthodoxia.info чрез dveri.bg 

 

 

Зловредната практика да се разпространяват лъжливи новини  очевидно е сериозен проблем не само за Българската Православна Църква, но и за Вселенското православие.
Църногорската света обител в частност също е била нееднократно оклеветявана с разпространението на неистини.  
 

 

По темата  fake news и влиянието им в Църквата в  манастирския сайт има публикация още миналата година  (виж ТУК).

 

Съвсем наскоро в медиите се появи "пикантно" заглавие, че "Гигинският манастир се продава". Ако и да е привлякло публика за някои сайтове, а за други медии и автори - и приходи, това заглавие е откровена лъжа. Да, продава се дълг, поет от името на манастира, но не и самият манастир. И разликата е ясна, за всеки, който иска да я разбере. 

Близки до манастира хора, запознати добре с фактологията, свързана с този търг,  не на шега попитаха кой е подарил за манастира такава масирана рекламна кампания, тъй като не остана информационен източник, който да не е събщил за продажбата на манастира.

Потокът от поклонници  наистина се увеличи и вероятно сред  посетителите има хора, дошли да видят продаден ли е манастирът.  Но един от тях възкликна: "Този манастир ли се продава заради дългове!?! Та тука дължимата сума я имат под формата на жълти стотинки!" (Бел. админ. ) 

 

За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече