Ученици на гости в манастира

Ежедневно Църногорската света обител се радва на интерес от страна на голям брой поклонници. Обикновено идват възрастни, млади семейства с малки деца, компании, тръгнали на разходка. През седмицата организирано идват главно представители на третата възраст. Но на 26 юни 2019 г. манастирският двор беше изпълнен с деца  - 117 седмокласници от 20-то училище "Тодор Минков" в София в свободен от училище ден посетиха Църногорската света обител.

 

Те бяха посрещнати от игумена архимандрит Никанор и от иподякон Петър. След като побеседваха с тях,  учениците разгледаха манастира, качиха се на камбанарията при камбаните и в малкия параклис "Св. Преображение Господне" на четвъртия етаж на кулата.

 

Децата бяха почерпени с току-що направено биволско сирене.

 

Тези от тях, които проявиха интерес, получиха като подарък най-новия брой на списанието "Християнче", издавано от доста години от писателя Константин Еленков. Този брой е посветен на манастирите в област Перник, които са в процес на възстановяване и беше идаден с благословението на игумена архимандрит Никанор и финансова подкрепа от манастира. 

За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече