Ученици на гости в манастира

Ежедневно Църногорската света обител се радва на интерес от страна на голям брой поклонници. Обикновено идват възрастни, млади семейства с малки деца, компании, тръгнали на разходка. През седмицата организирано идват главно представители на третата възраст. Но на 26 юни 2019 г. манастирският двор беше изпълнен с деца  - 117 седмокласници от 20-то училище "Тодор Минков" в София в свободен от училище ден посетиха Църногорската света обител.

 

Те бяха посрещнати от игумена архимандрит Никанор и от иподякон Петър. След като побеседваха с тях,  учениците разгледаха манастира, качиха се на камбанарията при камбаните и в малкия параклис "Св. Преображение Господне" на четвъртия етаж на кулата.

 

Децата бяха почерпени с току-що направено биволско сирене.

 

Тези от тях, които проявиха интерес, получиха като подарък най-новия брой на списанието "Християнче", издавано от доста години от писателя Константин Еленков. Този брой е посветен на манастирите в област Перник, които са в процес на възстановяване и беше идаден с благословението на игумена архимандрит Никанор и финансова подкрепа от манастира. 

За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече