Ученици на гости в манастира

Ежедневно Църногорската света обител се радва на интерес от страна на голям брой поклонници. Обикновено идват възрастни, млади семейства с малки деца, компании, тръгнали на разходка. През седмицата организирано идват главно представители на третата възраст. Но на 26 юни 2019 г. манастирският двор беше изпълнен с деца  - 117 седмокласници от 20-то училище "Тодор Минков" в София в свободен от училище ден посетиха Църногорската света обител.

 

Те бяха посрещнати от игумена архимандрит Никанор и от иподякон Петър. След като побеседваха с тях,  учениците разгледаха манастира, качиха се на камбанарията при камбаните и в малкия параклис "Св. Преображение Господне" на четвъртия етаж на кулата.

 

Децата бяха почерпени с току-що направено биволско сирене.

 

Тези от тях, които проявиха интерес, получиха като подарък най-новия брой на списанието "Християнче", издавано от доста години от писателя Константин Еленков. Този брой е посветен на манастирите в област Перник, които са в процес на възстановяване и беше идаден с благословението на игумена архимандрит Никанор и финансова подкрепа от манастира. 

За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече