В СВЕТА ГОРА ЗА ПРАЗНИКА НА МАНАСТИРА ЕСФИГМЕН

Господският празник Възнесение Господне в манастира Есфигмен в Карея на Света гора-Атон бе отбелязан с голяма тържественост в четвъртък, на 6 юни 2019г.Митрополит Тимотей от Тесалия служи на Божествените литургии в деня на празника и на следващия ден, заедно с игумена на манастира Великата Лавра архимандрит Продромос, игумена на манастира Ивирон архимандрит Натанаил, игумена на манастира Св.Козма и Дамян (България) архимандрит Никанор и игумена на манастира Есфигмен архимандрит Вартоломей.На двора беше направен водосвет, на който за поклонение бяха изнесени светите мощи, пазени в манастира.По-късно традиционното за Атон угощение бе дадено в трапезарията на Св.Епистасия в Карея в присъствието на поклонници и духовни чеда на манастира Есфигмен.(Превод от гръцки, текст: Ставрос Велигракис)За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече