Манастирите на Краище

На територията на днешната област Перник са съществували общо 50 православни манастира. Много от тях са запазени до ден днешен, а в последните две години в 10 се осъществяват проекти за обновлението им. Това културно и историческо богатство дава възможност за разгръщане на няколко маршрута за поклоннически туризъм - организиран и индивидуален. 

Разходката през манастирите на Краище може да започне с посещение на Земенския манастир, който в момента е поделение на Националния исторически музей, но сред местната общност има желяние държавата да го върне на Българската Православна Църква. 

 
На близо се намира  Пещерският  манастир "Св. Николай",  почетен  с  дарствена грамота - хрисовул от  цар  Йоан-Александър (1 декември 1348 г. ). 


 

По пътя в посока на Брезник и Трън следва новоизграденият манастир "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол, скит на Църногорската света обител. В него поклониците могат да се поклонят на Иверската икона на Пресвета Богородица и на иконата на св. Пантелеймон. 

По-натък, след отклонение от пътя от около 2 км е  сгушеният в прегръдките на Рудина планина Горноврабчански манастир "Свето Възнесение Господне", действащ женски манастир.  
В района е и източаващият благодатни струи на многото си чешми Чепински манастир.
 
Следва величественият нововъзстановен Църногорски манастир със своето лековитото язмо и чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица”.  Манастирът предлага възможност за нощуване. 
Поклонниците могат да посетят още  Радибошкия, Жаблянския, Одранишкият, Пенкьовския, Леворечкия, Трънския, Велиновския, Билинският и Любашкият манастири – цяло съзвездие от уникални паметници на духовния творчески гений на  българите от Пернишкия регион.

В Трън туристите могат да посетят популярния скален параклис на света Петка  и посветената на тази много тачена в Трънския край светица черква, където е един от рядко срещаните образи на св. Терапонтий Софийски. За него се смята, че е бил свещеник в Трън. 
В Брезник, където според легендата някога е бил легендарният Бреза манастир със седем престола, сега за поклонение са отворени напълно обновеният преди няколко години храм-паметник "Св. Георги", посветен на падналите за Родината български войни, както и черквата "Св. Петка", която е призната за паметник с национално значение, но е и действаща. В нея може да се види и изображението на св. Христофор с кучешка глава.
 
С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит понастоящем е в ход програма за ремонт и реставрация на 10  от тези манастири – културно-исторически паметници в района.  С близо 7 милиона лева,  предоставени безвъзмездно  по "Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г." след одобрени проекти и  подписани договори  с Държавен фонд „Земеделие“  се осъществява  обновлението на светите старини. Всичките са със статут на паметници на културата с национално и местно значение.

На снимката - Църногорският манастир

 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече