Манастирите на Краище

На територията на днешната област Перник са съществували общо 50 православни манастира. Много от тях са запазени до ден днешен, а в последните две години в 10 се осъществяват проекти за обновлението им. Това културно и историческо богатство дава възможност за разгръщане на няколко маршрута за поклоннически туризъм - организиран и индивидуален. 

Разходката през манастирите на Краище може да започне с посещение на Земенския манастир, който в момента е поделение на Националния исторически музей, но сред местната общност има желяние държавата да го върне на Българската Православна Църква. 

 
На близо се намира  Пещерският  манастир "Св. Николай",  почетен  с  дарствена грамота - хрисовул от  цар  Йоан-Александър (1 декември 1348 г. ). 


 

По пътя в посока на Брезник и Трън следва новоизграденият манастир "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол, скит на Църногорската света обител. В него поклониците могат да се поклонят на Иверската икона на Пресвета Богородица и на иконата на св. Пантелеймон. 

По-натък, след отклонение от пътя от около 2 км е  сгушеният в прегръдките на Рудина планина Горноврабчански манастир "Свето Възнесение Господне", действащ женски манастир.  
В района е и източаващият благодатни струи на многото си чешми Чепински манастир.
 
Следва величественият нововъзстановен Църногорски манастир със своето лековитото язмо и чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица”.  Манастирът предлага възможност за нощуване. 
Поклонниците могат да посетят още  Радибошкия, Жаблянския, Одранишкият, Пенкьовския, Леворечкия, Трънския, Велиновския, Билинският и Любашкият манастири – цяло съзвездие от уникални паметници на духовния творчески гений на  българите от Пернишкия регион.

В Трън туристите могат да посетят популярния скален параклис на света Петка  и посветената на тази много тачена в Трънския край светица черква, където е един от рядко срещаните образи на св. Терапонтий Софийски. За него се смята, че е бил свещеник в Трън. 
В Брезник, където според легендата някога е бил легендарният Бреза манастир със седем престола, сега за поклонение са отворени напълно обновеният преди няколко години храм-паметник "Св. Георги", посветен на падналите за Родината български войни, както и черквата "Св. Петка", която е призната за паметник с национално значение, но е и действаща. В нея може да се види и изображението на св. Христофор с кучешка глава.
 
С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит понастоящем е в ход програма за ремонт и реставрация на 10  от тези манастири – културно-исторически паметници в района.  С близо 7 милиона лева,  предоставени безвъзмездно  по "Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г." след одобрени проекти и  подписани договори  с Държавен фонд „Земеделие“  се осъществява  обновлението на светите старини. Всичките са със статут на паметници на културата с национално и местно значение.

На снимката - Църногорският манастир

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече