На Великата Лавра за празника на св. Атанасий

От 17 до 22 юли 2019г. братя на Църногорския монастир, водени от игумена архимандрит Никанор, посетиха Света гора и се включиха в празничните служби на манастира Великата Лавра и на скита Малката Света Анна.

 

На Великата Лавра бе отслужено празнично бдение в чест на нейния основател и патрон св.Атанасий Атонски, оглавено от митрополита на Глифада г-н Антоний в съслужение с игумена на Иверон архимандрит Натанаил, игумена на Великата Лавра архимандрит Продромос, представители на светогорските монастири, много отци от скитовете на Великата Лавра и игумени на манастир извън Ввета гора.

 

Негово Високопреосвещенство беше посрещнат на входа на манастира от игумена на Великата Лавраархимандрит Продромос, игумена на монастира Ивирон, архимандрит  Натанаил, братството и множество поклонници.

 

Архимандрит Продромос приветства митрополит Антоний, като подчерта, че присъствието му е специална благословия за всички.

 

„Много сме развълнувани от факта, че приехте поканата да възглавите празненството, да извършите св. Евхаристия, да благословите Божия народ, както и да участвате в прославата и почитта към нашия покровител преподобни Атанасий“ - подчерта, наред с другите неща, игуменът на Великата Лавра.

 

От своя страна митрополит Антоний благодари на игумена за топлите думи, като подчерта, че още от първия момент, в който стъпи в градината на Св.Богородица, той усети тайнствената възвишеност на Атонската молитвена тишина.

 

Накрая Негово Високопреосвещенство развълнувано си припомни четирите благословени години, които прекара във Великата Лавра, и които са гравирани в сърцето му.

На Великата вечерня бяха изпяти аниксандариите на св.Йоан Кукузел - една специфична традиция за тази света обител, чиято продължителност е около два часа.
По време на литията беше дадена почерпка за всички, за да се подкрепят и да могат бодро да се молят по време на цялото бдение.
Сутринта преди св.литургия беше направен водосвет с изнасяне на св.мощи за поклонение.
Тържеството приключи с празнична трапеза съгласно с традициите на светогорското гостоприемство.
За своя празник манастирът Великата Лавра беше осигурил безплатен транспорт от Карея за всички желаещи поклонници.
След този благодатен празник поклонниоците от Църногорския монастир се отправиха към скита Малката св.Анна, където също участваха в празничното бдение за местночтимите светци Дионисий Ритор и Митрофан.
На гроба на приснопаметния старец Спиридон българската група отслужи трисагий.
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече