На Великата Лавра за празника на св. Атанасий

От 17 до 22 юли 2019г. братя на Църногорския монастир, водени от игумена архимандрит Никанор, посетиха Света гора и се включиха в празничните служби на манастира Великата Лавра и на скита Малката Света Анна.

 

На Великата Лавра бе отслужено празнично бдение в чест на нейния основател и патрон св.Атанасий Атонски, оглавено от митрополита на Глифада г-н Антоний в съслужение с игумена на Иверон архимандрит Натанаил, игумена на Великата Лавра архимандрит Продромос, представители на светогорските монастири, много отци от скитовете на Великата Лавра и игумени на манастир извън Ввета гора.

 

Негово Високопреосвещенство беше посрещнат на входа на манастира от игумена на Великата Лавраархимандрит Продромос, игумена на монастира Ивирон, архимандрит  Натанаил, братството и множество поклонници.

 

Архимандрит Продромос приветства митрополит Антоний, като подчерта, че присъствието му е специална благословия за всички.

 

„Много сме развълнувани от факта, че приехте поканата да възглавите празненството, да извършите св. Евхаристия, да благословите Божия народ, както и да участвате в прославата и почитта към нашия покровител преподобни Атанасий“ - подчерта, наред с другите неща, игуменът на Великата Лавра.

 

От своя страна митрополит Антоний благодари на игумена за топлите думи, като подчерта, че още от първия момент, в който стъпи в градината на Св.Богородица, той усети тайнствената възвишеност на Атонската молитвена тишина.

 

Накрая Негово Високопреосвещенство развълнувано си припомни четирите благословени години, които прекара във Великата Лавра, и които са гравирани в сърцето му.

На Великата вечерня бяха изпяти аниксандариите на св.Йоан Кукузел - една специфична традиция за тази света обител, чиято продължителност е около два часа.
По време на литията беше дадена почерпка за всички, за да се подкрепят и да могат бодро да се молят по време на цялото бдение.
Сутринта преди св.литургия беше направен водосвет с изнасяне на св.мощи за поклонение.
Тържеството приключи с празнична трапеза съгласно с традициите на светогорското гостоприемство.
За своя празник манастирът Великата Лавра беше осигурил безплатен транспорт от Карея за всички желаещи поклонници.
След този благодатен празник поклонниоците от Църногорския монастир се отправиха към скита Малката св.Анна, където също участваха в празничното бдение за местночтимите светци Дионисий Ритор и Митрофан.
На гроба на приснопаметния старец Спиридон българската група отслужи трисагий.
За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече