На храмова слава в Суково

Според следвания от Сръбската православна Църква календар на 28 август, както до неотдавна беше и у нас, се почита Успението на Божията Майка. След Възкресение Христово това е най-големият празник за православните християни. Наричат го даже втора Пасха. Смъртта е победена още веднъж, защото Небесната Царица е само мирно заспала и се е издигнала до Небесата, за да достигне Своята истинска слава. Много са храмовете и светите обители, които празнуват на този ден. Своят храмов празник на този ден чества и манастирът "Успение на Пресвета Богородица" при село Суково в Сърбия, близо до Цариброд.

 
През последните десетина години тази света обител и братството на игумена архимандрит Серафим е в близки братски отношения с Църногорския манастир. За големите празници взаимно си гостуват и съслужат по време на всенощните бдения и светите литургии. 

 

 

За празника храмът, строен през 1858 г. и богато изписан след десет години от Васил Попхристов от Самоковската школа, беше богато украсен с цветя лично от игумена на манастира архимандрит Серафим. 

 И тази година голяма група представители на Църногорската света обител, водена от игумена архимандрит Никанор и съпроводена от група певци от София, под ръководството на псалт Светослав Цеков пристигна в Суковския манастир преди началото на предхождащото празника бдение. Вечернята беше архиерейска. Светото празнично бдение беше отслужено от Негово Преосвещенство епископ Нишки  Арсений, в съслужие с йеромонасите от манастира и свещеници от епархията,

 

 

 

а молитвеното последование на утренята по време на бдението възглави архимандрит Никанор. Помагаха му йеродякон  Захарий и дякон Петър Славов от София.

 


 
На клира с нежни молитвени песнопения богослужбата украсиха ръководените от Светослав Цеков Певци, сред които бяха постоянно съпровождащите го Симеон, а напоследък  и Войден Божков. Към тях се присъедини и протойерей Константин Стойчев от Брезник.

 

5s"> 

На другата певница бяха формацията на Владимир Симич от Белград, който и този път беше с Бранислав Джеркович и Никола Лекич, заедно с монасите от Суковския манастир. За празника гостуваше и о. Кирил Дидов от храм "Св. ап. Петър и Павел" в софийския квартал "Красна поляна", заедно със семейството си.   Той също се присъедини към богогласното пеене. Особено прочуствено на клира, както е обичайно, се изяви игуменът на Суковския манастир архимандрит Серафим.

 


 

 
И както е предвидено в чинопоследованието на бдението, всички които дочакаха края му бяха миропомазани от архимандрит Никанор.

 

 
Той оглави и празничната света Литургия,отново богато украсена с песнопенията на искусните певци. Те си дават среща по време на богослужби в Църногорската света обител и вече има добър синхрон, което доставя радост на всеки богомолец в храма.

 

 
Проповедното слово и тази година държа ректорът на Призренското богословие в Ниш отец Милутин. С простонародни думи той описа Божията майка така, че предизвика сълзи в очите на мнозина от богомолния народ, изпълнил в този празничен ден  храма. Даже малкия Вася, който шареше смело из цялата църква и смело влизаше в олтара при татко си о. Петър захласнато изслуша словото на достолепния духовник.

 


 

 


Изви се дълга опашка от причастници, а най-отпред бяха децата, които и този път бяха не малко.

 

 
След литургията имаше лития с иконата на Божията майка около храма. Празникът в храма завърши с характерното за сръбските манастири и църкви избиране на кум.  В последните години обикновено това е свещеник След о. Борислав от Ниш, миналата година беше избран о. Петър, а тази година кумове станаха Антигони от Пирот и нейният другар в живота Иван. Тяхно ще бъде задължението да помагат на манастира до следващия храмов празник.

 

Извършен беше и обредът с въздигане на хляба - Панагия, когато духовникът вдига високо обредната пита и внимателно я върти, а всички , които са близо до него му помагат и за да се разпространи до всички Божията благодат, всеки, който не се докоснал до хляба, слага ръка на човека пред себе си. Така в храма се образуват лъчи като слънце и по тях до всеки достига  братската обич и Божията любов и благодат.  Наскоро се разбра от стари снимки, че бодобен обред се е извършвал и  нас, но явно с времето е забравен, макар освещаването на пити да се прави и сега.

 

 
В този ден братята сърби се поздравяват с думите "Срећна слава"(щастлива слава) . "Слава" за тях е празникът в деня на светията, който смятат за свой най-важен небесен закрилник, подобно на имения ден у нас. Но при тях все още е запазен и поздрава "Помаже Бог" (Бог да помогне), който по-възрастните българи помнят като Помози Бог  и отговорът Дал Бог добро.  И даде Бог в този празничен ден  с едно сърце и едни уста  събралите се в Суковската света обител да просят "Пресветая Богородице, спаси нас".  

 


 

Празникът продължи с богата  братската трапеза, която тук наричат свечани ручак  и е израз на традиционното гостоприемство и гостолюбие в този манастир  и наздравици с пожелание за нови срещи.    

Повече снимки от бдението може да се видят ТУК
Повече снимки от светата Литургия има ТУК
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече