Две литургии за Голяма Богородица

 

Две свети Литургии бяха отслужени в Църногорската света обител за празника Успение на Пресвета Богородица тази година. Честването започна от вечерта  с всенощно бдение в параклиса "Св. Силуан Атонски".  В манастира се събраха монасите и послушниците от  близкитe манастири. Дойдоха о. Иларион и послушникът Христо от манастира "Св. 40 мъченици" в Лева река, сестра Рахила и послушницата Петкана от Горноврабчанския манастир, о. Василий, йеродякон Захарий от метоха "Св. Йоан Предтеча" от с. Брегаре, Плевенско.  

Красиви песнопения украсиха нощнотобогослужение. Каденето с ручки и "Полилея" допринесоха за красотата на молитвите в прослава на Божията майка. 
12">

15">

Непосредствено след бдението започна първата света Литургия, оглавена от о. Василий. За причастие след Богородичния пост се подредиха и монасите, и послушниците и гости, дошли да се черкуват. 
13">

14">

През деня,  от 9 часа,  в старата манастирска църква, посветена на светите Безсребреници Козма и Дамян игуменът архимандрит Никанор отслужи втора света Литургия на този най-голям Богородичен празник, когато богомолния народ отбелязва второ Възкресение - заспиването на Пресвета Богородица и Нейното издигане за вечен живот в Небесното Царство. По"Както научаваме от църковното предание, поради Нейното смирение, чистотата, близостта на Божията майка до Бога, поради нейното съучастие в делото на нашето спасение, тази смърт беше подобна на смъртта на Нейния Син и Наш Бог Господ Иисус Христос. Тя трая  само няколко часа, каза в проповедното си слово о. Никанор и припомни дивното чудо как Пресвета Богородица бе взета от Своя Син не само духом, но и с тяло на Небето. Света Богородица стана първата от човешки род възкресена, последвала Христа в Небесното Царство, сподобила се да застане в пърлнотата на  Своето същество пред Божието лице, където всеки миг и час, денонощно отправя за нас неизказани въздишки  като ходатайства пред Своя Син и пред Светата Троица за устройване пътищата на нашето спасение. Голяма и велика е милостта на Пречистата Майка към човешкия род. Тази Нейна любов и силата и дръзновението на Нейната молитва към Бога  се основават на две неща - на Нейното велико смирение и на Нейната неизказана, труднопредставима за нас, човеците, чистота. Затова и Църквата  Я слави като Приснодева , останала Дева и преди и по време и след раждането на Спасителя, каза още о. Никанор. 
Проповедното слово на игумена архимандрит Никанор: 
11">
 
Много богомолен народ дойде за празника в този ден в светата обител, а мнозина останаха и на празничната света литургия в храма. 
Събитието е знаменателно за най-новата история на Църнотгорската света обител, защото това е първи път на по-тържествено отбелязване на този празник след промяната на следвания в манастира календар. Предни години о. Никанор обикновено участваше в богослуженията в Бачковския манастир, но сега вече е с намерение Голяма Богородица да е се празнува подобаващо и в Църногорската света обител. 

Повече снимки от бдението и първата света Литургия има ТУК и от литургията  - ТУК
За района
За района
Празнични богослужения в Радомирско Празнични богослужения в Радомирско

Празнични богослужения имаше в някои радомирски села за Голяма Богородица. С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор и по покана на архиерейския наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев гостуващият в манастира йеромонах Максим отслужи молебен и водосвет в селата Кленовик, Прибой, Поцърненци и Старо село.

...прочети повече
Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир Вечерня с Богородичен молебен канон в Леворечкия манастир

В навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично с благословението на игумена на Църногорската света обител на 13 август 2019 г. в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици" беше извършена вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. 

...прочети повече
Вечерня в Горноврабчанския манастир Вечерня в Горноврабчанския манастир

С благословението на игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор на 11 август в Горноврабчанския манастир "Свето Възнесение Господне"   беше отслужена  вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

...прочети повече