Две литургии за Голяма Богородица

 

Две свети Литургии бяха отслужени в Църногорската света обител за празника Успение на Пресвета Богородица тази година. Честването започна от вечерта  с всенощно бдение в параклиса "Св. Силуан Атонски".  В манастира се събраха монасите и послушниците от  близкитe манастири. Дойдоха о. Иларион и послушникът Христо от манастира "Св. 40 мъченици" в Лева река, сестра Рахила и послушницата Петкана от Горноврабчанския манастир, о. Василий, йеродякон Захарий от метоха "Св. Йоан Предтеча" от с. Брегаре, Плевенско.  

Красиви песнопения украсиха нощнотобогослужение. Каденето с ручки и "Полилея" допринесоха за красотата на молитвите в прослава на Божията майка. 
12">

15">

Непосредствено след бдението започна първата света Литургия, оглавена от о. Василий. За причастие след Богородичния пост се подредиха и монасите, и послушниците и гости, дошли да се черкуват. 
13">

14">

През деня,  от 9 часа,  в старата манастирска църква, посветена на светите Безсребреници Козма и Дамян игуменът архимандрит Никанор отслужи втора света Литургия на този най-голям Богородичен празник, когато богомолния народ отбелязва второ Възкресение - заспиването на Пресвета Богородица и Нейното издигане за вечен живот в Небесното Царство. По"Както научаваме от църковното предание, поради Нейното смирение, чистотата, близостта на Божията майка до Бога, поради нейното съучастие в делото на нашето спасение, тази смърт беше подобна на смъртта на Нейния Син и Наш Бог Господ Иисус Христос. Тя трая  само няколко часа, каза в проповедното си слово о. Никанор и припомни дивното чудо как Пресвета Богородица бе взета от Своя Син не само духом, но и с тяло на Небето. Света Богородица стана първата от човешки род възкресена, последвала Христа в Небесното Царство, сподобила се да застане в пърлнотата на  Своето същество пред Божието лице, където всеки миг и час, денонощно отправя за нас неизказани въздишки  като ходатайства пред Своя Син и пред Светата Троица за устройване пътищата на нашето спасение. Голяма и велика е милостта на Пречистата Майка към човешкия род. Тази Нейна любов и силата и дръзновението на Нейната молитва към Бога  се основават на две неща - на Нейното велико смирение и на Нейната неизказана, труднопредставима за нас, човеците, чистота. Затова и Църквата  Я слави като Приснодева , останала Дева и преди и по време и след раждането на Спасителя, каза още о. Никанор. 
Проповедното слово на игумена архимандрит Никанор: 
11">
 
Много богомолен народ дойде за празника в този ден в светата обител, а мнозина останаха и на празничната света литургия в храма. 
Събитието е знаменателно за най-новата история на Църнотгорската света обител, защото това е първи път на по-тържествено отбелязване на този празник след промяната на следвания в манастира календар. Предни години о. Никанор обикновено участваше в богослуженията в Бачковския манастир, но сега вече е с намерение Голяма Богородица да е се празнува подобаващо и в Църногорската света обител. 

Повече снимки от бдението и първата света Литургия има ТУК и от литургията  - ТУК
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече