Игуменът на светогорския манастир "Есфигмен" архимандрит Вартоломей възглави всенощното бдение за св. Силуан

С всенощно бдение започна почитането паметта на св. Силуан Атонски в Църногорската света обител.  На този светец от най-новите времена е посветен параклисът в новото манастирско крило. Богослужението беше предстоявано  от игумена на светогорския манастир Ефсигмен архимандрит Вартоломей. Поканата към него да дойде в Църногорския манастир за празника на св. Силуан е отправена отдавна, но едва сега той е имал възможност да пристигне  за първи път в светата обител.  В съслужение бяха домакинът архимандрит Никанор - игумен на Църногорската света обител, игумените на  Суковския манастир „Успение Богородично“ архимандрит Серафим и на Погановския манастир „Свети Йоан Богослов“ йеромонах Мардарий (и двата манастира са на територията на Сърбия), архимандрит Самуил от Видинска епархия, игуменът на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" йеромонах Пимен,  йеромонах Василий Зографски, йеромонах Силуан от църногорското братство, иконом Емилиян Костадинов от храм „Св. прор. Илия“ в столичния кв. Дружба, протойерей Константин Стойчев и свещеник Михаил Станкович  от Брезник,  о.  Йоан Велков от Сандански, о. Александър от Сърбия, йеродякон Захарий от братството на Църногорския манастир, протодякон Александър Нешев.  

 
Бдението беше богато благоукрасено с песнопенията на църковните певци от Солун, водени от протопсалт Йоанис Хасанидис и на певците от Сърбия Владимир Смич, Бранислав Джеркович и Никола Лекич.

 

be">


 

Иподякони и с кадилниците ручки бяха братята Петър и Стефан Рангелови. 
be">

Час от гостите си тръгнаха след вечернята, но най-верните поклонници останаха за миропомазването и до края на бдението.
По време на среднощната почерпка полковник Петров от Брезник с прочувствено слово похвали игумина на Църногоркия манастир архимандрит Никанор за всичко сторено от него за възстановяване на църкви и манастири в района и за обръщане на много хора към православието и лично на него. 
Снимки от всенощното бдение може да се видят ТУК

 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече