Помен за стареца Тома Микраянанит

 

В църквата "Свети Атанасий Солунски", с благословията на Негово Високопреосвещенство Солунския митрополит Антим, панихида и божествена св. Литургия в памет на стареца Тома бяха отслужени от митрополита на Йерисо, Ардамерия и Света гора г-н Теоклит. С него съслужиха архимандрит Никанор от манастира "Св.св.Козма и Дамян", България, и протойерей Димитрий от митрполията на Лангада. На панихидата взе участие и архимандрит Игнатий от Йерисо. 
На клира пяха старецът Филип, протопсалт Христо Целиос и свещенопевец  Илия Папатерпу.
Митрополит Теоклит след края на Светата литургия и панихидата произнесе слово, в което припомни отеческата си любов и приятелство със стареца Тома.
Също така с думи, адресирани до вярващите в храма, се обърна  дългогодишния приятел и помощник на братството на Томадите, известният адвокат г-н Атанасиос Кехаджиоглу.
Братството беше приготвило и малка книжка за спомен за двамата старци Киприан и Тома. Изданието е озаглавено "Две тела, една душа" и бе раздавано безплатно за духовна полза на християните.
Цялото събитие бе един молитвен спомен и израз на уважение на приятелите на Томадите към двамата старци, които утешаваха душите на вярващите приживе, а и след смъртта им присъствието им в живота ни е много осезаемо.
Паметта им да бъде вечна.
Автор: йеромонах Филип  от келията "Св. ап. Тома" на скита Малката Света Ана, Света гора
Повече снимки - ТУК. 
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече