На слава в Поганово

На 9 октомври 2019 г., когато Сръбската православна църква н игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и представители на манастирската общност взеха участие в храмовия празник на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" в Сърбия, по покана на неговия игумен о. Мардарий.  Празничната света Литургия оглави игуменът на Суковския манастир "Успение Богородично" архимандрит Никанор. С него наред със сръбските духовници съслужиха и архимандрит Никанор и протойерей Константин Стойчев от България.

Игумен Мардария беше на клира и пастирски напътстваше миряните, изпълнили храма. 

След богослужението около храма имаше лития, извършен беше обредът Панагия - въздигане на хляба с характерната за сръбските храмове традиция питата да се върти и всички хора да обрауват от нея лъчи с ръцете си. Избран беше и нов "кум". Щафетата от Саша от Пирот и неговите близки поеха групата млади мъже, които заедно и обединени помагат за възстановяването и ремонтните работи в манастира. "Кумският венец беше даден на Митко от Чачак. 

Проповедно слово за Божията любов и любовта между човеците произнесе о. Сърбо от Чачак. 

За гостите на празника имаше приготвена богата братска трапеза. Приветствена рез произнесе и о. Мардарий. 

Гостите от България пристигнаха още предната вечер, за да се включат във вечернята преди празника. В много  сърдечна атмосфера след богослужението и трапезата се проведе приятелски разговор между миряните и духовниците. О. Мардарий разказа спомени за годините на своето служение на Бога. 

 

Манастирът в Поганово има и своя слава, както в събрия се казва на празника на светията, избран за  небесен закрилник, и на 21 май. 

 

Повече снимки от празника може да се видят ТУК. 

За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече