Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович,   ставрофорен иконом Гоце Христов от българската църква "Св. Йоан Рилски" в  Лисабон, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм "Св. Петка" в гр. Брезник, протойерей Николай Пешов, предстоятел на храм "Св. Николай" в  Трън,  свещеник Тома Попов от храма "Св. София" в столицата, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Захарий и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.
На утренята църковните песнопения изпълниха  клиросни певци от София, а в светата Литургия взе участие камерен църковен хор към столичния храм "Св. Параскева" с диригент  Нели Трошева.

 

Молитвено в богослужението участваха и група поклоници от енорията на храм "Св. пророк Йеремия" в София, водени от своя свещеник о. Петър. 

 

Изпълнени бяха многолетствия: 

 

 

be">

 

 

 

be">

 С проповед в края на богослужението Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и и събралия се в храма народ  от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Той припомни житието и подвига на света Петка и пътя на пренасянето на нейните мощи и  подчерта, че тя е молитвеница пред Божия престол за благочестивия ни и скъп български народ.  Благодарение на нейната подкрепа и чудеса, ние я почитаме и обичаме, като се стараем особено в дните около 14 октомври да я прославяме и възвеличим, за да можем спомняйки си нейния живот, да ѝ подражаваме в доброто и полезното, каза епископ Поликарп.

 

be">


Предстоятелят на храма „Св. Петка“ в Трън свещеник Михаил Станкович изрази сърдечни благодарности за архиерейското богослужение, за доверието и молитвената подкрепа на Софийския митрополит и викарния му епископ. 

 Пред свещеничеството и народа беше представен новият архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов. Той  благодари за оказаното му доверие и сподели,че преди 15 години е получил ръкоположение за свещеник при освещаването на храм "Св. Никоай" в брезнишкото село Кривонос от тогавашния викариен епископ на Софийския митрополит и сегашен Пловдивски митрополит Николай. 

 

За гостите беше приготвена братска трапеза. 

 

 

Повече снимки може да се видят ТУК. 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече