Храмов празник в Граничкия манастир

Храмовият си празник отбеляза на 18 октомври манастирът "Св. евангелист Лука" край кюстендилското село Граница. С благословението на Негово светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит архиерейска света Литургия отслужи Негово Пресвещенство Белоградчишки епископ Поликарп викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха  игуменът на Църнгорската света обител архимандрит Никанор, архиейският наместник на Кюстендилска  духовна околия иконом Генади Генадиев, протойерей Светослав Григоров - ефимерий на Границкия манастир, протойерей Иван Янчовишки и свещеник Иларион Стоянчев от Кюстендил, свещениците Михаил Станкович от Брезник и Костадин Тренев от София, както и дякон Лука  Китин, който в този ден празнува имения си ден. На клира беше Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

 

 

Многолетствие за Светейшия Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. 

 


 

Дякон Лука Китин в този ден честваше имен ден. 


 

Молитвено участие в архиерейската света Литургия  взе и  дългогодишният кмет на община Кюстендил и кандидат за нов мандат Петър Паунов със своето семейство.

 


 

В проповедното си слово в края на богослужението епископ Поликарп припомни житието  и светлия подвиг на св. ев. Лука - един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел.

 

 
 

 

Архиереят  благопожела да се следва неговият пример в изповядането  и проповядването на Божията истина. "Св.ев. Лука свидетелства, че е необходимо да вършим добри дела, не заради себе си, а заради другите наши братя и сестри. Нашите дарования да не трябва да бъдат само за наша, а да послужат и на другите."- препоръча в словото си епископът.

Викарийният епископ преподаде пастирските благопожелания на Светейшия Български патриарх и софийски митрополит Неофит и отправи топли пожелания към и уменията на манастира монахиня Фотиния в здраве и с добра дума да посреща всеки гост в манастира.
 
Бдение в навечерието на храмовия празник отслужи йеромонах Силуан от Църногорската света обител в съслужие с ефимерия на манастира о. Светослав и о. Иларион от Кюстендил. На клира бяха монаси от църногорското братство. Към тях се присъедини и йеромонах Тимотей от манастира "Св. Теодор Стратилат" край софийското село Балша. 
10s">

Повече снимки от бдението може да се видят ТУК  и от светата Литургия - ТУК

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече