Храмов празник в Граничкия манастир

Храмовият си празник отбеляза на 18 октомври манастирът "Св. евангелист Лука" край кюстендилското село Граница. С благословението на Негово светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит архиерейска света Литургия отслужи Негово Пресвещенство Белоградчишки епископ Поликарп викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха  игуменът на Църнгорската света обител архимандрит Никанор, архиейският наместник на Кюстендилска  духовна околия иконом Генади Генадиев, протойерей Светослав Григоров - ефимерий на Границкия манастир, протойерей Иван Янчовишки и свещеник Иларион Стоянчев от Кюстендил, свещениците Михаил Станкович от Брезник и Костадин Тренев от София, както и дякон Лука  Китин, който в този ден празнува имения си ден. На клира беше Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

 

 

Многолетствие за Светейшия Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит. 

 


 

Дякон Лука Китин в този ден честваше имен ден. 


 

Молитвено участие в архиерейската света Литургия  взе и  дългогодишният кмет на община Кюстендил и кандидат за нов мандат Петър Паунов със своето семейство.

 


 

В проповедното си слово в края на богослужението епископ Поликарп припомни житието  и светлия подвиг на св. ев. Лука - един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел.

 

 
 

 

Архиереят  благопожела да се следва неговият пример в изповядането  и проповядването на Божията истина. "Св.ев. Лука свидетелства, че е необходимо да вършим добри дела, не заради себе си, а заради другите наши братя и сестри. Нашите дарования да не трябва да бъдат само за наша, а да послужат и на другите."- препоръча в словото си епископът.

Викарийният епископ преподаде пастирските благопожелания на Светейшия Български патриарх и софийски митрополит Неофит и отправи топли пожелания към и уменията на манастира монахиня Фотиния в здраве и с добра дума да посреща всеки гост в манастира.
 
Бдение в навечерието на храмовия празник отслужи йеромонах Силуан от Църногорската света обител в съслужие с ефимерия на манастира о. Светослав и о. Иларион от Кюстендил. На клира бяха монаси от църногорското братство. Към тях се присъедини и йеромонах Тимотей от манастира "Св. Теодор Стратилат" край софийското село Балша. 
10s">

Повече снимки от бдението може да се видят ТУК  и от светата Литургия - ТУК

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече