Бдение и литургия за празника на Св. Йоан Рилски

 

С всенощно бдение, последвано от празнична света Литургия в Църногорската света обител беше отбелязан празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец на 18 и 19 октомври 2019. Богослуженията оглавиха йеромонах Силуан от Църногорското братство и йеромонах Василий. На клира бяха отец Владко Тасков от Сандански и неговият син Емил, а на другата певница бяха йеромонах Ефрем от Света гора и негови духовни чеда, които го съпровождаха при тазгодишното му гостуване в манастира. 
Йеромонах Ефрем и населник на келията  “Св. Ефрем Сирин” към Великата Лавра “Св.Атанасий”  на Света гора, Атон. Той е духовно чедо на стареца Ефрем Катунакски – духовен следовник и ученик на стареца Йосиф
Исихаст.  Миналата година беше гост на църногорската света обител и сега отново дойде със свои духовни чеда. Те бяха посрещнати още в Земен, където разгледаха музея "Земенски манасир" , а след това посетиха и скита " Св. Пантелейменон" в земенското село Смиров дол. 
Преди вечерното богослужение имаше братска трапеза,  по време на която бяха отправени специални поздрави към о. Владко Тасков по повод навършената от него крагла годишнина от рождението му.  В края на септември о. Владко навърши 60 години. В поздравлението си към него игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор изтъкна значението на приятелството според думите на самия Господ Иисус Христос, който нарича свои приятели учениците си. 

В отговор о. Владко благодари за вниманието и пожела Бог да даде на всеки от приятелите  стократно повече отколкото той е получил от Господа, а то никак не било малко, по думите на сладкогластния и много рутиниран свещеник. Искрено ще се радвам и вие да сте живи и здрави и броим заедно остатъка от годините ми, каза отецът.  
be">

Богослужението завърши  в малките часове в деня на празника на св. Иоан Риблски. Причастниците търпеливо дочакаха края на светата Литургия, за да приемат кръвта и тялото Христови и в този Божи ден, под закрилата и застъпничеството на един от найтачените български светии - Рилският Чудотворец.  Предстоеше среща с Негово Светейшество българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит в Перник, за чийто почетен гражданин той беше номиран, както и беседа на госа от Света гора йеромонах Ефрем в Двореца на културата в областния център.
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече