Посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в манастира Есфигмен

На 21 октомври 2019г. в рамките на своята четиридневна визита на Света гора-Атон Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети конака на манастира Есфигмен в столицата на монашеската република Карея.

 

Той бе посрещнат от игумена на св. обител архиамандрит Вартоломейq заедно с  братството на манастира, карейските старци о.Теона и о.Апостол, както и от гостите от България архимандрит Никанор и протойерей Владко Тасков.
Вселенският патриарх бе придружаван от митрополитите Теодорит Лаодикийски,  Амфилохий Адрианополски и Павел Драмски, както и от други официални лица от Вселенската патриаршия.
Високият гост се поклони в монастирския храм и бе приветстван от игумена архимандрит Вартоломей с топли думи на синовна признателност и благодарност за всестранната подкрепа, която Негово Всесветейшество оказва на братството.
В отговор Всесветейшият патриарх Вартоломей от своя страна благодари на игумена и братята за безукоризненото им служение, изказа надежда новото правителство на Гърция да се ангажира с възстановяването на реда и законноста на Атон и си пожела, ако е Божията воля да е жив пак да стъпи на Света гора, да бъде посрещнат от есфигменското братство в историческата сграда на манастира в североизточната част на полуострова.
След това гостите и домакините се оттеглиха в архондарика, където бяха почерпени с кафе и традиционни светогорски угощения. Всеки имаше възможност да вземе благословение от Всесветейшия патриарх, който обърна особено внимание на гостуващите български духовници.
За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече