Посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в манастира Есфигмен

На 21 октомври 2019г. в рамките на своята четиридневна визита на Света гора-Атон Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети конака на манастира Есфигмен в столицата на монашеската република Карея.

 

Той бе посрещнат от игумена на св. обител архиамандрит Вартоломейq заедно с  братството на манастира, карейските старци о.Теона и о.Апостол, както и от гостите от България архимандрит Никанор и протойерей Владко Тасков.
Вселенският патриарх бе придружаван от митрополитите Теодорит Лаодикийски,  Амфилохий Адрианополски и Павел Драмски, както и от други официални лица от Вселенската патриаршия.
Високият гост се поклони в монастирския храм и бе приветстван от игумена архимандрит Вартоломей с топли думи на синовна признателност и благодарност за всестранната подкрепа, която Негово Всесветейшество оказва на братството.
В отговор Всесветейшият патриарх Вартоломей от своя страна благодари на игумена и братята за безукоризненото им служение, изказа надежда новото правителство на Гърция да се ангажира с възстановяването на реда и законноста на Атон и си пожела, ако е Божията воля да е жив пак да стъпи на Света гора, да бъде посрещнат от есфигменското братство в историческата сграда на манастира в североизточната част на полуострова.
След това гостите и домакините се оттеглиха в архондарика, където бяха почерпени с кафе и традиционни светогорски угощения. Всеки имаше възможност да вземе благословение от Всесветейшия патриарх, който обърна особено внимание на гостуващите български духовници.
За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече