Посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в манастира Есфигмен

На 21 октомври 2019г. в рамките на своята четиридневна визита на Света гора-Атон Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети конака на манастира Есфигмен в столицата на монашеската република Карея.

 

Той бе посрещнат от игумена на св. обител архиамандрит Вартоломейq заедно с  братството на манастира, карейските старци о.Теона и о.Апостол, както и от гостите от България архимандрит Никанор и протойерей Владко Тасков.
Вселенският патриарх бе придружаван от митрополитите Теодорит Лаодикийски,  Амфилохий Адрианополски и Павел Драмски, както и от други официални лица от Вселенската патриаршия.
Високият гост се поклони в монастирския храм и бе приветстван от игумена архимандрит Вартоломей с топли думи на синовна признателност и благодарност за всестранната подкрепа, която Негово Всесветейшество оказва на братството.
В отговор Всесветейшият патриарх Вартоломей от своя страна благодари на игумена и братята за безукоризненото им служение, изказа надежда новото правителство на Гърция да се ангажира с възстановяването на реда и законноста на Атон и си пожела, ако е Божията воля да е жив пак да стъпи на Света гора, да бъде посрещнат от есфигменското братство в историческата сграда на манастира в североизточната част на полуострова.
След това гостите и домакините се оттеглиха в архондарика, където бяха почерпени с кафе и традиционни светогорски угощения. Всеки имаше възможност да вземе благословение от Всесветейшия патриарх, който обърна особено внимание на гостуващите български духовници.
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече