Покана за беседа за новите светци на Атон


С благословението на Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит Църногорският манастир "Свв. безсребреници Козма и Дамян Асийски" организира  публична беседа с йеромонах Филип от скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий на Света гора - Атон. Събитието е насрочено за  4 ноември 2019 г. (понеделник) от 18 часа в залата на Софийската света митрополия и е посветено на чествания на 1 ноември  храмов празник на Църногорския манастир. 

Йеромонах Филип е автор на книгата "Преподобните отци от Атонската пустиня", в която са описани животът и поученията на редица подвижници на благочестието от светогорските скитове "Малката св. Анна", Каруля, Катунакя и Керася. Отец Филип лично е познавал много от подвизавалите се там отци, а за мнозина други е слушал  от своите старци.

Наскоро Вселенският патриарх Вартоломей при посещението си на Света гора обяви, че Вселенска патриаршия ще причисли към лика на светиите четирима светогорски монаси, които вече са широко почитани като светци в православния свят и молитвената почит към тях се засилва все повече. Това са старците Даниил Катунакиот (1846-1929), Йероним Симонопетрит (1871-1957), Йосиф Исихаст (1895-1959) и  Ефрем Катунакиот (1912-1998). Това намерение получи широк отзвук сред православната общественост. По този повод   по време на беседата йеромонах Филип ще разкаже за отците, които предстои да бъдат канонизирани и ще отговори на по-общи въпроси за духовния живот но светогорските пустинници.

 

 

Видео на Соня Анкова от срещата с о. Филип в Църногорската света обетел на 24 септември 2018 г. : 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=345&v=78cSbAPLDB8

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече