Светогорска духовна трапеза в Църногорския манастир

След отварянето  на границата през 2000 година  постепенно започна  естествено движение от Света Гора към България. По време на безбожната власт хората в България  бяха  подложени на духовна оскъдица и духовен глад, а Света Гора беше крепост на Православието, извор на духовни знания, духовна опитност и благодат и това подаване на дух и благодат към България не се извършва принудително, а е по-скоро като някакво разнасяне на благоухание. Така естествено и приятно Светогорската духовност, като желана, се насочва към България.

 

В това осезаемо се усеща голямата грижа и милостиво присъствие на Майката Божия – духовна Майка на всички християни.  Нейното присъствие е незабележимо и напълно смирено, така както и в  светото Евангелие – цялата слава да бъде за Бога, а Тя - Пресвятата стои настрана незабележима, ненатрапваща се, почти невидима. 

 

Това движение си има своите участници - любители на Света Гора, нейни верни поклонници и деятели, движени от любов и преклонение, духовна ревност и родолюбие, както и Светогорци – човеколюбиви и братолюбиви като представилия се вече пред Господа  Дядо Спиридон от скита "Малката света Анна", Дядо Епифаний от скита Милопотамос, а през последните години папа Филип, папа Ефрем и съвсем наскоро гостувалият архимандрит Вартоломей, каноничен игумен на Нови Есфигмен в Карея. Те  посещават своите братя християни и монаси от България, носят им знание, опит и присъстват в живота им. Всички в това движение са привлечени, уловени и запленени от духовната красота на Света Гора.
В резултат на това, например, се построяват два манастира – Църногорската света обител се възстановява, а нейният скит "Св. Пантелеймон" е новопостроен. В тези две свети обители, а може би и  в други,  се пренася  духовна, иконописна, храмостроителна, монашеска и богослужебна светогорска традиция. Правят се бдения с певци от Гърция, Сърбия – светогорски възпитаници и ученици и така обстановката и бденията заприличват все повече на светогорски. Сякаш късче от Света Гора се пренася в България. Сякаш се приготвя една Светогорска трапеза – духовна светогорска трапеза, на която сядат мнозина поканени – деца и ученици,  майки и възрастни благочестиви жени, които са благоговеели пред Света Гора, но никога не са помисляли, че ще се докоснат до нея. А ето сега сядат на Светогорска духовна трапеза – с храм, служби, песнопения, Причастие, получават Света Гора и Самият Христос – Небесният Хляб.
А зад всичко това стои присъствието на Майката Божия, погледнала милостиво към българския народ, благословила благоуханието на Света Гора да стигне и до българската земя, благословила богата духовна трапеза, а самата Тя останала незнайна и незабележима, така както смирено и незабележимо присъства в Евангелието. Но осезаемо присъстваща в сърдечните, изпълнени с благодарност, признателност и почит и преклонение песни и духовни химни на певците.
Размисли на свещеномонаха Василий (Книгоиздател) след празника на светите Безсребреници Козма и Дамян в Църногорската света обител на 1 ноември 2019 г.
Архиерейска света Литургия на храмовия  празник - 1 ноември 2018 г. :
 

137">

За района
За района
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече
Освещаване на Радибошкия манастир Освещаване на Радибошкия манастир

На 23 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещението на ремонтирания Радибошки манастир „Св. Троица“, Радомирска духовна околия.

Освещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Костадин Бошняков и свещеник Костадин Тренев.

...прочети повече