Беседа на папа Филип за новите светогорски светии

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български на 4 ноември 2019 г. в залата на Софийската света митрополия се имаше  беседа  на  светогорския йеромонах Филип.  Светогорецът от групата на Томиадите в скита "Малката света Анна" към Лаврата на св. Атанасий разказа  спомени и впечатления  за живота и подвига на старците Даниил Катунакиот (1846-1929), Йероним Симонопетрит (1871-1957), Йосиф Исихаст (1895-1959) и Ефрем Катунакиот (1912-1998) , които Вселенската патриаршия причислява към лика на светиите. Събитието беше посветено на чествания  на 1 ноември. 
храмов празник на Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян", чийто гост беше папа Филип. 
В салона на Софийската света митрополия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с игумена на Църногорската света обител архимандрит Никанор, посрещнаха гост-лектора йеромонах Филип.   Той е  автор на няколко книги за Света Гора, между които е и сборникът "Преподобните отци от Атонската пустиня"  с описания на живота и поученията на редица подвижници на благочестието от светогорските скитове "Малката св. Анна", Каруля, Катунакя и Керася. Отец Филип лично е познавал много от подвизавалите се там отци, а за мнозина други е слушал от своите старци.

В началото на беседата атонския духовник поздрави всички посетители и благодари на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, на епископ Поликарп и на архимандрит Никанор за поканата и гостоприемството. По думите му новопросиялите атонски светии са живели в трудни времена, но въпреки всичко са оставали в кораба на Църквата. "В нашата съвременност все още живеят светци" - напомни йеромонах Филип, а България сравни с бременна жена, която изтърпява множество скърби, но когато се роди младенеца от радост забравя трудностите. "Всички ние имаме нужда от общение помежду си, за да можем да общуваме и с Христос, да се причастяваме с Него. И вие нищо няма да си спомняте от тежкото минало, когато живеете в общение със светиите и с Христа" - призова светогорския духовник.

Йеромонах Филип сподели и за друга книга, която в момента пише - "Брак и монашество". В нея той чрез словата на свети отци разказва за двата пътя на истинкото подвизание: "В монашеството пристъпваме за да излезнем от своя егоизъм чрез послушанието, а в брака мъжът и жената са призвани да си помагат един на друг също за да излязат от своето его, за да могат и децата им да живеят в хармония."

Беседата завърши с тържествено многолетствие, след което множеството присъстващи духовници и миряни получиха благословение от атонския подвижник.

 

lPox9sciQrx5KfxBZ7s08ZCkoNE_453z1NJmwawjNTQW49SrM">

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече