Храмов празник 2019

На 1 ноември 2019 г.  с тържествена света Литургия в Църногорската света обител беше отбелязан празникът на светите безсребреници Козма и Дамян Асийски. Храмовият празник започна още от предната вечер с отслужването на всенощно бдение според светогорските традиции и правила на богослужението. Бдението беше водено от йеромонах Силуан и от йеромонах Василий, а светата литургия на празника от архимандрит Никанор.

 

 

 

В богослужбите участваха всички монаси от братството на игумена архимандрит Никанор и много гостуващи духовници, сред които архиерейският наместник на радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев, отец Василий Сарян - предстоятел на църквата „Св. Преображение Господне“ в столичния квартал  "Лозенец", протойерей Константин Стойчев и свещеник Михаил Станкович от Брезник,  свещеник Марио Михов от Перник, отец Александър от Сърбия.

 

С тях съслужиха  протодякон Александър Нешев от патриаршеската катедрала "Александър Невски", дякон Петър Славов  от митрополитската катедрала "Св. Неделя" и йеродякон Захарий от църногорското братство. 

 

 be"> 

 

От двете страни на клира бяха певците от Солун, водени от протопсалт Йоанис Хасанидис:  


ye_YDxzwaQ"> 

 

 

и певците от Сърбия, водени от Владимир Симич.  

 

be">

 

 

След светата Литургия имаше водосвет, отслужен от о. Михаил Станкович и йеромонах Василий. 
 

 

Празничното коливо беше направено от църковния сътрудник Невена Моджахед.
 

 

За празника беше подготвен и нов архондарих в манастира - в помещението, където до този момент се посещаваше по-малката трапезария. Там бяха посрещнати групите ученици, посетили манастира  в деня на празника по покана на игумена архимандрит Никанор. Децата от Перник - училище "Свв. Кирил и Методий",  и Строителната гимназия, Радомир - училище "Христо Смирненски" и Брезник - училище "Васил Левски",  посетиха за кратко богослужението,  а после имаха кратка беседа, свързана с празника и църковните правил, след което  бяха почерпени.

Децата от Брезник бяха придружени от директора на училището г-жа Емилия Вълева. 

 

Празникът уважи с присъствието си, макар и за кратко,  и областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова. 


За всички имаше братска трапеза с вкусни ястия, за които се погрижиха презвитера Малтена Стойчева, отец Константин Стойчев и групата верни техни помощници,  мъжката част от които за празника за първи път бяха облечени в подрасници.

 

Повече снимки от бдението може да се видят ТУК , от светата Литургия - ТУК и от водосвета - ТУК

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече