Български духовници на празника на Ксенофонт

Български духовници взеха участие в богослуженията на празника  в светогорския манастир Ксенофонт.
На 16 ноември светата обител чества втори храмов празник, посветен на пренасянето на мощите на св. Георги Победоносец в гр. Лида. Тържествената света Литургия беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той предстоя и на празничното бдение, в съслужение с няколко светогорски игумени.

 

 

С него съслужиха игуменът  на манастира Есфигмен архим. Вартоломей, игуменът на  манастира  Пантократор архим. Гавриил, игуменът на  манастира - домакин   Ксенофонт архим. Алексий,  както и архим. Евтимий и  архим. Никанор от Софийска епархия, заедно с голяма група свещеници и монаси от България, сред които  йеромонах Стефан от Троянския манастир, прот. Илиян Алексиев - председател на храма "Рождество Богородично" в столичния квартал Лагера,  свещ. Костадин Тренев, прот. Константин Стойчев - предстоятел на храма  "Св. Петка" в гр.Брезник и други. Молитвено на  богослежунието присъства и монах Адриан от Църногорската света обител. 

 

 

be">


Съборният храм беше пълен със стотици вярващи, дошли да почетат св. Георги.  На празничните служби присъстваха и министърът на Македония-Тракия г-н Теодорос Караоглу и заместник-управителят на Атон г-н Аристос Касироглу. 

 

3A6">

 

 

Игуменът на Ксенофонт архимандрит Алексий на този ден отбеляза 43 години откакто е начело на светата обител.

 

mrhY">

 


След светата Литургия имаше тържествена церемония, последвана от служба в братския синаксис.

 

 

Манастирът Ксенофонт е на шестнадесето място в йерархията на Света гора-Атон. Първите сведения за съществуването му  са от 998 година, когато  монах на име Ксенофонт е натоварен с  изграждането на манастира. От около  1010 година манастирът носи неговото име.  
През XVI век  близо до входа на манастира е построена главната манастирска църква (католикон), посветена на свети Георги Победоносец. През XVIII век  е построен нов главен храм, който също е посветен на св. Георги.  Новопостроеният католикон е най-голямата църква в цяла Света гора. В рамките на манастира има осем параклиса. Два от тях са свързани със стария католикон. Те са посветени на св. Димитър и св.  Лазар. Още шест параклиса са извън стените на манастира. Към манастира има и два скита. Женският манастир ”Св. Йоан Предтеча” в Акритохори, Северна Гърция (близо до границата с България) е метох на манастира Ксенофонт.


 

Използвани са снимки и от гръцки медии. 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече