Послушникът Христо вече е монах Хрисант

Братството на Църногорската света обител се увеличи с още един монах Послушникът Христо вече е монах Хрисант. Монашеското пострижение с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит стана на 30 ноември 2019 г., в деня, когато се почита  св. Андрей Първозванни,   в посветения на св. Силуан Атонски параклис в Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“ , край брезнишкото село  Гигинци. Христо бе воден под мантията на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир. Пострижението на монах Хрисант извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.


Монашеското пострижение бе предхождано от възкресно вечерно богослужение, в което взеха участие архиерейският  наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов, йеромонах Силуан и свещеник Михаил Станкович. Клиросното пение бе изпълнено то архимандрит Евтимий, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и братя на светата обител.


Молитвено участие в богослужението взеха архиерейският наместник на Радомирска духовна околия протойерей Александър Стоев, сестра Рахила  послушницата Петкана от Врабчанския манастир "Възнесение Господне, свещеник Костадин Тренев, гости на манастира от Гърция и поклонници. На монашеския постриг присъстваше и майката на Христо Мариета. 


След пострижението епископ Поликарп поздрави игумена с новия брат, а на новопостригания монах пожела здраве, радост в монашеското поприще и преуспявайки пред Бога, да бъде пример в църквата на послушание, молитва и духовна ревност.


Монашеското тържество в Църногорския манастир завърши с братска почерпка и вечеря, на която отново бе изразена радостта от това монашеско събитие в светата обител и вдъхновен с блага приказка новопостригания монах Хрисант.


Думи на благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и ръководството на Софийска света митрополия за подкрепата и духовната грижа, поднесе Негово Високопреподобие архимандрит Никанор, игумен на манастира.


От своя страна епископ Поликарп поздрави всички братя на обителта от името на Негово Светейшество и им пожела духовно преуспяване и радост в монашеското поприще.


Монахът Хрисант, в света Христо Симеонов Дончев,   е роден на 9 юни 1967 г. в Русе. Завършил е техникум по дърворезба и вътрешна архитектура със специалност "Дърворезба", а о-късно и паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Бил е послушник   в манастира Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат“, а в  Църногорската света обител е от 24 септември 2018 г. В момента е изпратен на послушание като населник на манастира "Св. 40 мъченици" в село Лева река, община Трън.  

 

Повече снимки от пострижнието на монах Хрисант може да се видят ТУК.

 

Видео от директно излъчване на монашеския постриг има ТУК и ТУК

 

Видеозапис на пастирското слово на епископ Поликарп - ТУК.

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече