В памет на стареца Ефрем Аризонски

 

Старецът Ефрем Аризонски се представи пред Господа на 91- годишна възраст тази нощ в  манастира "Св.Антоний" близо до град Флорънс, щата Аризона.
Старецът  Ефрем е духовно чедо на преподобния  Йосиф Исихаст. От него монах Ефрем получава благодатно духовно образование и обучение. След смъртта на стареца му, отиц Ефрем създава свое братство и скоро е поканен да поеме игуменството на манастира Филотей на Атон. Светата обител преживява голям духовен разцвет през следващите няколко години, като оттам са трима други игумени на светогорски манастири и скитове. Далеч по-голям е броят на женските обители, основани или изградени под неговото духовно ръководство. Но това, което го направи световноизвестен, е голямото духовно движение, което той създаде в Америка. С център в  манастира „Св. Антоний в Аризона, той е създал около двадесет монашески братства с голямо мисионерско дело.
Старецът имаше дарбата на словото. Въпреки, че обикновено говори много просто, думите му съдържат дълбоки духовни послания. Изказванията му се приемат от всички  като пример за благодатно преподаване на православната духовност.
Кратка биография на стареца Ефрем Аризонски. 
Старецът Ефрем е роден на 24 юни 1928 г. във Волос с името Йоан Мораитис. Той прекарва детството си в бедност, помагайки на баща си в работата му, но винаги е следвал благочестивия пример на майка си (която по-късно става монахиня с името Теофания).
На 14-годишна възраст той започва да копнее за монашество, но не получава благословията на духовник си да отиде на Атон. Това става чак когато Йоан става на 19 години.
След пристигането си на Атон на 26 септември 1947 г. той отива направо при стареца Йосиф (Исихаст), в пещерата на Светия Предтеча. Старецът го приема в своето братство, и го постригва само след девет месеца, през 1948 г., с името Ефрем. 
От послушание към стареца си монах Ефрем е ръкоположен за дякон, а след това за свещеник.
Животът в братството на стареца Йосиф е бил  много строг и аскетичен.
След кончината на стареца Йосиф през 1959 г. около отец Ефрем се събират няколко монаси, които го приемат за свой духовен наставник.
През 1973 г. братството му се премества в светия манастир Филотей, където отец Ефрем става игумен. Поради репутацията на отец Ефрем, монашеското братство бързо се разраства и духовния живот в обителта процъфтява.
От прота на Света гора той е помолен да възроди и да обгрижва много манастири на Атон, които страдат от липса на монаси, като Киропотам, Констамонит и Каракал. Тези манастири са поверени на неговото духовно ръководство.
В Гърция има и много други манастири под духовното ръководство на стареца Ефрем, като обителта "Свети Йоан Кръстител" край Серес, "Богородица Одигитрия" в Портария (Волос) и този на св. Архангел Михаил, бивш метох на Филотей на о.Тасос.
През 1979 г. старецът Ефрем отива в Канада по здравословни причини.
Веднага след пристигането си заедно с прегледите при лекари и лечението, той започва да изповядва, проповядва и духовно да обгрижва православните имигранти. Неговото пастирско дело след добрия прием в Канада се разпространява и в САЩ. Оттогава посещенията му там  продължават и неговите пастирски грижи се увеличават.
Така мисълта за създаване на манастир в Америка започва да съзрява у него. Обител, която да служи на гръцката диаспора като център за духовно укрепване.  Основани са два манастира, единият в Монреал, Канада, а другият в Питсбърг, САЩ. Това е последвано от създаването на други манастири, в резултат на което днес съществуват 19 манастира и още два се изграждат.
Старецът Ефрем продължава да бъде духовен наставник на светите манастири в Атон и 8 женски манастира в цяла Гърция, но тъй като става много сложно да съчетава  игуменството на манастира Филотейски поради  дългите си отсъствия при посещенията  в Северна Америка, той подава оставка през 1990 г.
Досега има 19 манастира в Америка, 17 в САЩ и два са в Канада (мъжки и женски), които са подчинени на Гръцката православна архиепископия на Америка и Канада към Вселенската Патриаршия.
Манастирите са: два във Флорида, два в Тексас, два в Чикаго, два в Южна Каролина, един в Ню Йорк, един във Вашингтон, един в Пенсилвания, един в Калифорния, един в Илинойс, един в Мичиган, еди в Монреал и един в Торонто, посветени на Христос, Дева Мария и различни светии.
Той също е изградил старчески дом.
До неделя, 8 декември, старецът Ефрем живееше сам в манастира "Св.Антоний" в пустинята в Аризона, на близко разстояние от столицата Финикс (на щата Аризона) и близо до град Флорънс.

Старецът Ефрем е духовно свързан и с Църногорския монастир, тъй като неговото чедо Ефрем, дикей на скита "Св.Андрей Първозвани" край Карея, постригва във Велика схима йеромонах Василий Зографски, чрез когото благодатта на великата схима стига и до братството на нашата св.обител.
Това е и една от причините още преди канонизацията на преп.Йосиф Исихаст в Манастирската трапезария да бъде изписан неговия лик.
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече