Рождество Христово в Църногорския манастир

С подобавяща тържественост и тази година в Църногорската света обител беше отбелязан големия Господски празник Рождество Христово. В ранните зори на 24 декември 2019 г. бяха отслужени Полунощница, Утреня, полагащите се за този празник Царски Часове, които бяха последвани от Вечерня с Василиева св. Литургия.

 

След братската трапеза за Бъдни вечер с характерни за празника ястия в посветената на свети Силуан Атонски църква беше отслужено Всенощно бдение  за Рождество Христово, което започна с Велико Повечерие.  А след полунощ в първите минути на  25 декември започна празнична Златоустова св. Литургия.

 

25s">


Богослуженията бяха оглавени от игумена на манастира архимандрит Никанор и йеромонах Силуан в съслужие със свещеномонах Василий, йеромонах Тимотей от манастира  „Св. Теодор Стратилат“ в с. Балша, протойерей Константин Стойчев и йеродякон Захарий. 

 

Богослужбите бяха украсени с песнопенията на псалт Владимир Симич от Белград, а за първи път с него беше и неговият съгражданин Йован, който подготвя докторат в Солун. На клира бяха и монасите  Иларион и софроний  от  братството. 


Гостуването на Владимир Симич за празника беше използвано най-ползотворно за втори урок по източно църковно пеене под ръководството на псалт Владимир Симич.
В празничните дни светата обител беше посетена от много гости. 
Повече снимки от празника може да се видят ТУК.

 

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече