Рождество Христово в Църногорския манастир

С подобавяща тържественост и тази година в Църногорската света обител беше отбелязан големия Господски празник Рождество Христово. В ранните зори на 24 декември 2019 г. бяха отслужени Полунощница, Утреня, полагащите се за този празник Царски Часове, които бяха последвани от Вечерня с Василиева св. Литургия.

 

След братската трапеза за Бъдни вечер с характерни за празника ястия в посветената на свети Силуан Атонски църква беше отслужено Всенощно бдение  за Рождество Христово, което започна с Велико Повечерие.  А след полунощ в първите минути на  25 декември започна празнична Златоустова св. Литургия.

 

25s">


Богослуженията бяха оглавени от игумена на манастира архимандрит Никанор и йеромонах Силуан в съслужие със свещеномонах Василий, йеромонах Тимотей от манастира  „Св. Теодор Стратилат“ в с. Балша, протойерей Константин Стойчев и йеродякон Захарий. 

 

Богослужбите бяха украсени с песнопенията на псалт Владимир Симич от Белград, а за първи път с него беше и неговият съгражданин Йован, който подготвя докторат в Солун. На клира бяха и монасите  Иларион и софроний  от  братството. 


Гостуването на Владимир Симич за празника беше използвано най-ползотворно за втори урок по източно църковно пеене под ръководството на псалт Владимир Симич.
В празничните дни светата обител беше посетена от много гости. 
Повече снимки от празника може да се видят ТУК.

 

 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече